Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 01:04, 15 sie 2025

Przytarasowe okolice. Astilboides jedyny w tak dobrej kondycji.

vita 01:11, 15 sie 2025

Rutewki, mam wrażenie słabiej niż w zeszłym roku, dosadziłam kilkanaście siewek tych biało i niebiesko kwitnących, na zaś

Przetacznikowce dopiero się zadomawiają.

vita 01:23, 15 sie 2025

Paprociowo powoli mi idzie, ale do przodu.

Przy rzygaczu hortka od Mirki ‘You & Me'.

Basieksp 08:51, 15 sie 2025

vita napisał(a)
Przytarasowe okolice. Astilboides jedyny w tak dobrej kondycji.

Widać, że bardzo ładny, zdrowy. Fajne zielone liście Jak duży on rośnie, jak duże ma liście? Zaciekawił mnie, lubię takie rośliny Bo to jest coś innego niż tarczownica ?
mimik333 13:15, 15 sie 2025

Witaj Wiktorio. Lubię Twoje różne ujęcia tej samej rośliny, pejzażowe obrazy, ciekawostki które skłaniają do googlowania ( co za słowo! ). Kiedy patrzę na łany storczyków- wiem, że nie mogę nazwać się ogrodniczką. Jest pieknie.
Patrycja_KG_Lu 14:01, 16 sie 2025

vita napisał(a)

Pomidorowo u mnie w tym roku porażka. Późno wysadziłam, miałam małe siwki, w trakcie dosadziłam kilka sztuk z ryneczku, były dorodne, ale chyba zafundowałam sobie z nimi zarazę. Opryskałam czym miałam, chyba przeterminowanym środkiem na początek? Oprysk powtórzyłam jeszcze dwa razy dokupionym środkiem, wszystko jednak chyba za późno.
Owoce wydają się jeszcze zdrowe, zerwałam zielone, w pudłach może dojrzeją?

Trzymam w doniczce dla Ciebie białą forsycję, jakby co

U mnie takie zielone jak zrywałam to dojrzewały powoli sukcesywnie. Zerwane w październiku/listopadzie to ostatnie w styczniu jadłam.

Myślałam, że przygięłaś pęd i zasypałaś obok krzewu, a ona już w doniczce. Mam podjechać po nią? A może Ty masz ochotę zobaczyć moje ogrodowe pobojowisko w trakcie zakładania?
sierika 19:52, 16 sie 2025

Ano nie ma, ostatnio mi nie do ogrodu zupełnie, z różnych względów. Okopałam się w niechęci do fotek, szczególnie do wstawiania i tak trwam.
basia3012 23:59, 16 sie 2025

Hortensje piękne, wszystkie. I te od Mirki i te wołyńskie też. I te od pana, francuskie również. Ja jestem hortensjowa więc szczególnie na te krzewy zwracam uwagę i podziwiam. Ale wszystkie inne, wiosenne i późniejsze roślinki również zachwycają.

vita 08:54, 18 sie 2025

Basiu, Astilboides tabularis to bardzo okazała bylina. W sprzyjających warunkach osiąga ponad metr wysokości, a średnica liści może osiągać 70 cm. Tylko raz, na innym stanowisku był u mnie tak okazały. Mam go w kilku miejscach, ale teraz rośnie gorzej. Potrzebuje sporo wilgoci, cienia/półcienia, no i cierpi bardzo od przymrozków wiosennych. Łatwiejsza w uprawie jest tarczownica.
Chyba obie lubimy rośliny o dużych liściach, jak np. rabarbar dłoniasty
vita 09:08, 18 sie 2025

mimik333 napisał(a)
Witaj Wiktorio. Lubię Twoje różne ujęcia tej samej rośliny, pejzażowe obrazy, ciekawostki które skłaniają do googlowania ( co za słowo! ). Kiedy patrzę na łany storczyków- wiem, że nie mogę nazwać się ogrodniczką. Jest pieknie.

Hej Alina Dziękuję za te miłe dla mnie słowa. Każdy może próbować uprawiać storczyki, wystarczy trochę determinacji i dobra miejscówka. Na start Ja na początku je traciłam, aż do momentu kiedy koleżanka Monia pokazała mi palcem- tu powinny rosnąć. I na razie rosną