Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Joku 18:47, 25 wrz 2025

Oooo, to czekamy cierpliwie .
Gosialuk 12:07, 26 wrz 2025

Albo niecierpliwie.
mirkaka 15:51, 26 wrz 2025

Raczej niecierpliwie
sierika 19:20, 30 wrz 2025

Hohoho, zapowiedź bardzo ekscytująca więc czekam przedreptując.
Wafel 09:10, 02 paź 2025

Fajnie
vita 10:55, 12 paź 2025

Testuję dodawanie zdjęć przez iCloud, fotki robione komórką nie podobają mi się, ale teraz okazało się to koniecznością.
Smakowity dar od Patrycji, mniam mniam Pati, te żółte, spiczaste, z pomarańczowymi refleksami wewnątrz, jaka to odmiana?

Miło było Cię spotkać i pogadać
vita 11:11, 12 paź 2025

mimik333 napisał(a)
Kiedy jeździłam na wywiadówki, przy Placu Wolności nie było gdzie zaparkować. Wobec powyższego parkowałam na dziedzińcu u Urszulanek. Tam podpatrzyłam sposób zabezpieczania hortensji ogrodowych na zimę. Pędy były owijane szarym papierem. Mury wokół też miały znaczenie ochronne. Kiedy pomysł stosowałam u siebie, kwitnienie było spektakularne. Tej zimy zastosowałam grubą włókninę. Pal licho ogromny biały kopiec przed domem. Po rozkryciu przed powtórnymi przymrozkami powtórzyłam okrywanie. Warto było.
Do uprawy storczyków ogrodowych brak mi determinacji. I dodatkowo serca do ogrodu. Natomiast cieszynianka rozsiała mi się w pojemniku tymczasowym i uzyskałam z 3 egzemplarzy małe poletko. Na miarę moich potrzeb i możliwości

Cieszynianka w sprzyjających warunkach bardzo dobrze się rozsiewa, gratuluję Może twoje serce się otworzy też na inne rośliny?
Co do okrywania ogrodówek, to przetestowałam chyba wszystkie możliwości, szary papier sprawdzi się przez krótki czas, kluczowe wydaje mi się znalezienie w ogrodzie dobrego stanowiska.
Właśnie takiego, które zapewni na przedwiośniu osłonę przed zimnymi ciągami przymrozków.
Przede mną przygotowanie moich do zimy, ten rok był wyjątkowy, na następne takie kwitnienie ogrodówek może trzeba będzie długo poczekać?

vita 11:38, 12 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ten rok dla hortensji jest chyba wyjątkowy. U mnie zakwitły nawet te co nie kwity do tej pory nigdy.

Też tak myślę, może to dobry prognostyk na przyszłe sezony? Dobrze pamiętam lata desperackiego wręcz okrywania i rozczarowania wiosną. Mimo to kombinuję jak zabezpieczyć swoje tej jesieni
vita 12:13, 12 paź 2025

Basieksp napisał(a)

Lubię rośliny o dużych liściach Ostatnio jadąc samochodem widziałam całe łany lepiężnika w rowach, fajnie wygladał, ale dla niego to nie mam miejsca u siebie.
Tarczownicę mam, w tym roku ją przesadziłam i ma się dużo lepiej. Rabarbar też mam, on z kolei jest najładniejszy wiosną, potem u mnie przymrozki go trochę dopadły, teraz trochę, po tych wszystkich deszczach, które wcześniej były, ładnie się odbudował

Też zachwycam się łanami lepiężnika, jak też, czasami, łanami ciemiężycy.
Tarczownica bardzo dobrze sobie u mnie radzi, mam jej znaczne nadmiary. Pięknie się wybarwia jesienią, może więc jakiś nowy pomysł na jej lokalizację?
Piszesz o rabarbarze dłoniastym? Wypuścił nowe liście po intensywnych opadach? U mnie pod koniec czerwca zamiera.
sylwia_slomc... 12:28, 12 paź 2025

vita napisał(a)

Też tak myślę, może to dobry prognostyk na przyszłe sezony? Dobrze pamiętam lata desperackiego wręcz okrywania i rozczarowania wiosną. Mimo to kombinuję jak zabezpieczyć swoje tej jesieni

Ja już nie zabezpieczam. Nie miało to sensu u nas. W porzyszłym roku i tak nie wiem jak będzie bo mi się warunki wietrzne i świetlne bardzo zmieniły, a co za tym idzie mrozowe również. Pewnie sporo roślin stracę...