Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Juzia 10:56, 02 maj 2025

Nooo! Ogrodnik musi przesadzać! Taka jego natura

Polon 12:37, 02 maj 2025

Przekonałyście mnie
Przed 1

Po 1

Przed 2

Po 2

Swoją drogą ta trawa jest idealna na moje ugory. Rok temu dostałam od Ani/Ajki sadzonkę, którą podzieliłam na chyba 7, pi kilka ździebeł, a po roku mam piękne kępy. Mają zasłaniać „podtarasie” i generalnie przez cały rok robotę robią.
Mam nadzieję, że ich tym przesadzaniem nie zabiłam, bo szkoda by mi bardzo było.
No i mam dwa w jednym: przesadzone trawy i zaliczony test na Ogrodnika
Polon 20:00, 07 maj 2025

Jak żyć - wychodzę do ogrodu tradycyjnie kopać, grabić i wozić, a tu u moich wyczekanych liliowców taka sytuacja

Czy krety łażą też, że tak powiem - górą? Bo to jest rabata, gdzie tunelami podziemnymi trudno się dostać, bo z jednej strony ścieżka, z drugiej taras i dom. A ten dziad jakoś tam wlazł
LIDKA 20:42, 07 maj 2025

Łażą górą.
Wężem z wodą spłucz te kopce tak do środka. Bałaganu nie bedzie.

Ładny to zakątek. Pokaż więcej Polonku.
mrokasia 20:58, 07 maj 2025

Niestety, łażą. U mnie kiedyś wlazł w rabatę frontową. I miotał się jak dziki bo nie miał jak dołem wyjść. Zrobił mi masakrę z rabaty.
Polon 21:02, 07 maj 2025

Ooo, dzięki, zapomniałam o tej metodzie z wodą z węża.
Tam już nie ma nic do pokazania, to cały czas ta sama część ogrodu, z grabami i seslerią posadzoną za Twoją radą pod wiśnią koju …

Teraz uzupełniam ziemię po drugiej stronie ścieżki i tam w tym roku chyba zamiast roślin ozdobnych będą pomidory i cukinia
Może jesienią, po zbiorach obsadzę docelowo
Polon 21:22, 07 maj 2025

Tej masakry się właśnie obawiam, więc stety czy nie - nastawiony sprzęt , rano się okaże, czy poradził sobie z niechcianym lokatorem
Roocika 08:36, 08 maj 2025

Łażą. Niestety. W ostateczności sypię granulki. Ziemię wpycham ręką.
Polon 18:16, 08 maj 2025

Roocika napisał(a)
Łażą. Niestety. W ostateczności sypię granulki. Ziemię wpycham ręką.

No tak, ja na początku ogrodowania próbowałam używać te rury, do których kręt ma wejść żywy i żywy wyjść, tylko już w innej lokalizacji. Nędza straszna, chyba tylko raz nam się w tą rurę złapał, ale zanim się zorientowaliśmy, to już … no wiadomo.
Szkoda krecika, ale niestety jak już się zadomowi, to naprawdę ruinę z ogrodu robi.
Ten „mój” nadal na się świetnie i ryje dalej . Łatwo ma, bo to wszystko są świeżo przekopane miejsca
ajka 20:26, 08 maj 2025

Polon napisał(a)

A taki mały krzaczek, który mam nadzieję zmężnieje i osiągnie planowane 2-3 metry, tak ładnie kwitnie. To suchodrzew tatarski

Na razie trochę łysy, ale mam nadzieję, że to z powodu wieku dziecięcego

E, no fajne to

Trawniczek odzyskasz, nie bój żaby, to najmniejszy kłopot. Kreta nie zazdroszczę. Przynajmniej tyle, że nie w trawniku