Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

anuska2507 21:56, 08 maj 2025

Potwierdzam, że kret może przełazić górą u mnie kiedyś rył w opasce wokół domu.

Widzę, że test na ogrodnika zdałaś

Melduję, że posadziłam Twoje dalie w docelowe miejsce. Dokupiłam jeszcze fioletowe i pomarańczowe mieczyki, ale zobaczymy, czy takie będą, bo to zakup w sklepie z owadem
Magara 22:38, 08 maj 2025

I ja potwierdzam, że kret górą przelezie, jak na dole ma przeszkody
Gosia, jesteś pewna, że to kret? Małe te kopce cosik... I jakby nieregularne w kształcie
Kret to architekt
Polon 11:50, 09 maj 2025

ajka napisał(a)

E, no fajne to

Trawniczek odzyskasz, nie bój żaby, to najmniejszy kłopot. Kreta nie zazdroszczę. Przynajmniej tyle, że nie w trawniku

Ten suchodrzew kupiłam (właściwie kupowałyśmy razem ) do pary do takiego z biedry, przy czym ten z biedry ma tylko liście i jednak trochę inaczej wygląda . Przy tych biedrowych pomyłkach, to już bardzo się zastanawiam co właściwie mam

Kret cwaniak ryje na razie tam, gdzie mu wygodniej i gdzie ma stołówkę. W rabatach jest przekopana ziemia z tekturami i skoszoną trawą, tak więc jest wersja de lux.
Polon 11:55, 09 maj 2025

anuska2507 napisał(a)
Potwierdzam, że kret może przełazić górą u mnie kiedyś rył w opasce wokół domu.

Widzę, że test na ogrodnika zdałaś

Melduję, że posadziłam Twoje dalie w docelowe miejsce. Dokupiłam jeszcze fioletowe i pomarańczowe mieczyki, ale zobaczymy, czy takie będą, bo to zakup w sklepie z owadem

Ja jeszcze nadal „kopię i grabię” czyli „kig”
W sobotę może w końcu posadzę dalie, orliki od Zuzy (bo jeszcze to mi zostało w doniczkach) no i chyba już też pomidory, ogórki i cukinie - jak myślisz, można już???
Polon 12:06, 09 maj 2025

Magara napisał(a)
I ja potwierdzam, że kret górą przelezie, jak na dole ma przeszkody
Gosia, jesteś pewna, że to kret? Małe te kopce cosik... I jakby nieregularne w kształcie
Kret to architekt

Łazi se ten kret jak po swoim , raczej kret, bo kopce chyba tylko na zdjęciu wyglądają na małe. Część mniejsza, ale część to naprawdę solidne pagórki, no i w linii, tak jak kręty lubią łazić.

Dzisiaj jednego „wyprosiliśmy” z ogrodu. Mam nadzieję, to tylko jeden buszował - się zobaczy

A dzisiaj z kolei taki obrazek

Zdjęcie z okna z siatką na komary, więc objaśniłam w razie czego - dwa koty, oba z obróżkami, żaden mój. Oczywiście przynajmniej jeden (tyle znalazłam) zostawił „pamiątkę” po pobycie, niestety nie upolowanego kreta …
anuska2507 15:05, 09 maj 2025

Polon napisał(a)

Ja jeszcze nadal „kopię i grabię” czyli „kig”
W sobotę może w końcu posadzę dalie, orliki od Zuzy (bo jeszcze to mi zostało w doniczkach) no i chyba już też pomidory, ogórki i cukinie - jak myślisz, można już???

Chyba można, dzisiaj miała być najzimniejsza noc, kolejne już powinny by cieplejsze. Ja na razie trzymam rozsady w szklarni, ale też niedługo zacznę wszystko wysadzać. Musze tylko przekopać i pograbić grządkę
ajka 20:22, 09 maj 2025

Polon napisał(a)

Ten suchodrzew kupiłam (właściwie kupowałyśmy razem ) do pary do takiego z biedry, przy czym ten z biedry ma tylko liście i jednak trochę inaczej wygląda . Przy tych biedrowych pomyłkach, to już bardzo się zastanawiam co właściwie mam

Kret cwaniak ryje na razie tam, gdzie mu wygodniej i gdzie ma stołówkę. W rabatach jest przekopana ziemia z tekturami i skoszoną trawą, tak więc jest wersja de lux.

A to jakoś tego suchodrzewu nie kojarzę.

Odessanum z Wawy nie będę już brać. Kupiłam stacjonarnie. Ale jak byś znów się wybierała to daj znać Miło wspominam nasz wspólny wyjazd.
Polon 20:36, 09 maj 2025

ajka napisał(a)

A to jakoś tego suchodrzewu nie kojarzę.

Odessanum z Wawy nie będę już brać. Kupiłam stacjonarnie. Ale jak byś znów się wybierała to daj znać Miło wspominam nasz wspólny wyjazd.

I wzajemnie
No będę ich atakować w sprawie lilaków. Teraz kwitną i te różowe i fioletowe i nawet próbowałam sobie wytłumaczyć, że fioletowe też ok, ale jednak mi się nie udało . Zdecydowanie chcę te różowe - bardzo mi się podobają i pachną pięknie
Polon 21:51, 11 maj 2025

Wszyscy wstawiają kwiatki, a ja wstawię chwasty
Zrobiłam trochę dla siebie, żeby umieć porównać i zidentyfikować co jest chwastem a co kwiatkiem. Wg mnie lewy to kwiatek (aster jakiś czy coś), a prawy to nawłoć

Zbliżenie jak liść wychodzi z łodygi

A tu w nawłoci, liść na ogonku, widoczne podłużne unerwienie.
Polon 21:56, 11 maj 2025

I potrzebuję rady - jedna brzoza jakaś zwiędnięta. Wody jej trzeba, czy coś innego ją trapi?
Mam 5 sztuk, początkowo rosły równo, w ubiegłym roku ta trochę słabiej, bo pieniek ma cieńszy, a teraz jeszcze wyraźnie niedomaga.