Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

mirkaka 12:11, 04 cze 2025

Pytanie do specjalistek od pomidorów
na Starej babcinej malinówce mam takie przebarwienia, co to jest? niedobory, może szok po posadzeniu ?

Gruszka_na_w... 12:45, 04 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Pytanie do specjalistek od pomidorów
na Starej babcinej malinówce mam takie przebarwienia, co to jest? niedobory, może szok po posadzeniu ?

Wg wujka G wygląda to na brak wapnia
Objawy:
Chloroza między nerwami (żółknięcie).
Nekroza brzegów liści.

lub magnezu
Objawy
Żółknięcie między nerwami liści (chloroza).
Z czasem mogą pojawić się brązowe plamy.

Przed sadzeniem pomidorów warto rozsypać na glebie dolomit (nawóz ze zmielonych skał wapniowo-magnezowych). U siebie robię to zimą. Wraz z topniejącym śniegiem nawóz ładnie przenika do gleby. W szklarni i foliaku wymagałby wymieszania z glebą i podlania.
Spróbuj rozsypać wokół krzaczków po sporej garści dolomitu. Wymieszaj go z glebą. Powinien rozpuścić się w wyniku podlewania krzaczków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mirkaka 12:54, 04 cze 2025

Haniu, badałam tę glebę, wapnia mam 2155mg/dm3 a norma jest 1000-2000mg,
magnezu 193mg/dm3 a norma 50-100mg

Gruszka_na_w... 13:57, 04 cze 2025

Znalazłam jeszcze taką informację
"Utrudnienia w pobieraniu wapnia i magnezu przez pomidory mogą wynikać z kilku czynników, takich jak pH gleby, niedobór wody, nadmierna zawartość potasu lub innych składników, czy też stresy środowiskowe. Wapń jest mniej dostępny przy niskim pH gleby, a nadmierna ilość wapnia może zakłócić pobieranie magnezu. Podobnie, niedobór magnezu może być spowodowany zbyt dużą ilością potasu lub innych składników w glebie. "

Jeśli robiłaś badania gleby i wykazują one nadmiarowe stężenie wapnia i magnezu, to trzeba się zastanowić, czym wzbogacałaś glebę, bo ewidentnie coś zakłóca pobieranie składników pokarmowych przez roślinę. Może paradoksalnie przesadziłaś z wapnowaniem gleby? Trzeba by zacząć od zbadania kwasowości gleby.

Magnez można dostarczyć pomidorom dolistnie. Wystarczy zrobić oprysk z siarczanu magnezu {10 g/1 l wody)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mirkaka 16:36, 04 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Znalazłam jeszcze taką informację
"Utrudnienia w pobieraniu wapnia i magnezu przez pomidory mogą wynikać z kilku czynników, takich jak pH gleby, niedobór wody, nadmierna zawartość potasu lub innych składników, czy też stresy środowiskowe. Wapń jest mniej dostępny przy niskim pH gleby, a nadmierna ilość wapnia może zakłócić pobieranie magnezu. Podobnie, niedobór magnezu może być spowodowany zbyt dużą ilością potasu lub innych składników w glebie. "

Jeśli robiłaś badania gleby i wykazują one nadmiarowe stężenie wapnia i magnezu, to trzeba się zastanowić, czym wzbogacałaś glebę, bo ewidentnie coś zakłóca pobieranie składników pokarmowych przez roślinę. Może paradoksalnie przesadziłaś z wapnowaniem gleby? Trzeba by zacząć od zbadania kwasowości gleby.

Magnez można dostarczyć pomidorom dolistnie. Wystarczy zrobić oprysk z siarczanu magnezu {10 g/1 l wody)

Muszę pomyśleć, zbadać ph, i trochę poczekać, bo to tylko ta odmiana tak wygląda, pozostałe są w porządku. Może ta stara odmiana jest bardziej wrażliwa na niekorzystne czynniki
Makao 16:57, 04 cze 2025

Przy tak wysokich temperaturach to naturalne że niektóre odmiany pomidorów mają problem z pobieraniem wapnia, fosforu czy innych składników z gleby. Pomimo iż po zbadaniu gleby nie wykazuje się ich brak. Należy pamiętać o regularnych opryskach nawozami bogatymi w te wszystkie składniki. Ja mam osobno wapń do oprysku i osobno inny zestaw witamin.
Kasya 17:59, 04 cze 2025

Makao napisał(a)
Przy tak wysokich temperaturach to naturalne że niektóre odmiany pomidorów mają problem z pobieraniem wapnia, fosforu czy innych składników z gleby. Pomimo iż po zbadaniu gleby nie wykazuje się ich brak. Należy pamiętać o regularnych opryskach nawozami bogatymi w te wszystkie składniki. Ja mam osobno wapń do oprysku i osobno inny zestaw witamin.

A jakie to preparaty i kiedy pryskasz ?
Makao 21:16, 04 cze 2025

Z Agranatura Calcium i nawóz do pomidorów i papryk ten czerwony
Patrycja_KG_Lu 21:33, 06 cze 2025

U mnie niedobór wapnia był najpierw widoczny po owocach - pojawiała się na spodzie sucha zgnilizna wierzchołkowa. Na samych liściach zmian nie widziałam.

Czy te liście robią się karłowate? Masz skręcone stożki wzrostu? Trochę to wygląda jak choroba wirusowa. Podobnie wyglądające liście są w tym artykule - wirus żółtej mozaiki pomidora TYLCV. Masz to na wszystkich liściach czy na dolnych? Niedobory zaczynają się od dolnych.

Wirusy mogą się przenosić przez nasiona. To by tłumaczyło, dlaczego przy tych samych warunkach inne odmiany obok są w porządku. Miałam w zeszłym roku Starą Babciną Malinówkę i nie wykazywała mocniejszych potrzeb na składniki niż inne obok rosnące.

mirkaka 15:57, 11 cze 2025

Wapnia mam raczej nadmiar, dziś opryskałam siarczanem magnezu, to może być jak pisze Hania niedobór magnezu, choć z mojej wiedzy ten niedobór objawia się głównie na starszych liściach, ciemne unerwienie i jasne środki. U mnie w większości jest na młodszych liściach. Wyczytałam też, że niedobór siarki może się podobnie objawiać, właśnie na młodszych liściach. Jeszcze brak żelaza objawia się jasnymi polami i ciemnymi unerwieniami, ale póki co to podsypałam fusami od kawy, żeby zakwasić.
Poczytałam o tej mozaice wirusowej, nie wiem, młode liście u mnie nie są mniejsze, nie są żółte, ale zwijają się do góry, to też może być objawem zbyt dużych różnic temp, a to u mnie występuję.
Jeśli to wirus to masakra będzie Nasiona kupiłam na alegro Patrycja przeraziłaś mnie

generalnie rośliny nabierają wigoru, łodygi mężnieją, rosną