Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Kordina 12:43, 29 sie 2025

Muszę to napisać - Philovita F1 Aniu śliczna, jak jubilerskie wypolerowane kamienie, ale busz stworzyła nieziemski gratuluję plonów wszystkim pomidoromaniakom
Makao 15:41, 29 sie 2025

[ODMIANA]: Kellogg’s Breakfast
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: pomarańczowe
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe lekko spłaszczone
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy 400-900g choć u mnie w granicach 400g
[TYP]: grunt/pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średniopóźne
[WYSOKOŚĆ]: wysokie
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: Pomidor Kellogg's Breakfast to amerykańska odmiana pomidora pomarańczowego w typie befsztyk.
[CIEKAWOSTKI]: —
[MOJA OPINIA]: Owoc słodko-kwaśny, maślany miąższ mimo to dla mnie najgorsze z tych co miałam. Owoce szybko pleśnieją i się psują

W trakcie dojrzewania robią się zielone zmiany (inne niż oznaki braku potasu) co sprawia że owoc smakuje jak ziemniak.
Makao 16:10, 29 sie 2025

[ODMIANA]: Ananas Noire
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: Skórka o przydymionej zieleni, żółci, purpury, zaś na przekroju owocu żywej zieleni z czerwonymi przebarwieniami w części centralnej
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągły spłaszczony
[WIELKOŚĆ OWOCU]: średnioowocowy 300-600g
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio wczesne
[WYSOKOŚĆ]: wysoki
[POCHODZENIE]: —
[CIEKAWOSTKI]: Szybko dzieli pęd główny na więcej niż dwa tworząc spory krzak
[MOJA OPINIA]: Bardzo ładny owoc i smaczny, maślany, kwaskowy smak . Miękka skórka. Jest sporą konkurencją dla Malachitowej Szkatułki którą też bardzo lubię tylko ona ma twardą skórę ale łatwo ją zdjąć bez parzenia wrzątkiem. Ananas Noir jest moim typem na kolejne lata bo jest kolorowy i cudnie wygląda.
Makao 16:36, 29 sie 2025

[ODMIANA]: Aussie
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: malinowe/czerwony
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe i serce. Na jednym krzaku są różne kształty
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy 450-900g
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio późne
[WYSOKOŚĆ]: wysoko rosnący
[POCHODZENIE]: Australia
[CIEKAWOSTKI]:
[MOJA OPINIA]: Owoce są mięsiste i soczyste jednocześnie z miękką skórką. Dla mnie kwaśne. Krzew tworzy grona z wieloma dużymi owocami mimo to pod wpływem ciężaru łodyga nie pęka. Pomidor wart uwagi z powodu obfitego owocowania. Na początku nie wszystkie sadzonki złapały białe plamy na łodygach. Wykonałam oprysk na choroby grzybowe i pozwoliłam na przesychanie ziemi co pomogło i zatrzymało postępowanie tego czegoś. Mimo tego po wsadzeniu do gruntu krzak rósł już normalnie bez problemów.
Makao 17:42, 29 sie 2025

[ODMIANA]: Mexico
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: malinowe
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy 400-500g ale bywają też 1kg-we
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio późne
[WYSOKOŚĆ]: wysoko rosnące
[POCHODZENIE]: —
[MOJA OPINIA]: Pierwszy owoc tej odmiany jaki zjadłam był mega słodki i taką opinię podtrzymuję choć kolejne już takie nie były. Podejrzewam że doszło do braku potasu. Skórka miękka. Owoc bardzo mięsisty taki jak lubię. Owocuje dość dobrze i równo. Jedyny minus to taki że jest podatny na braki wapnia ale po wykonaniu oprysku szybko reaguje i braki nie postępują. To mój główny faworyt na kolejne lata.
Patrycja_KG_Lu 10:59, 30 sie 2025

Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Indigo Blue Beauty

Ja dostałam nasionka pomidora opisane jako "Blue Beauty", są uroczą kokatilówką, która i wygląda i smakuje. Opisałam je na stronie 28 i dołączyłam zdjęcia. Zdziwiłam się widząc Twoje takie spore. Znalazłam informacje, że Indigo Blue Beauty to pomidor wielkoowocowy, a Indigo Blue to koktajlówka. P-20 to nazwa robocza odmiany Indigo Blue. Część nasion "wypłynęła " z Oregon State University zanim w sprzedaży ukazały się pod oficjalną nazwą. Ciekawe czy są ze sobą "spokrewnione"
Patrycja_KG_Lu 11:01, 30 sie 2025

Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Barry’s Crazy Chery

Miałaś kiedyś Cytrynka Groniastego? Ciekawe czy lepsze niż on.
Patrycja_KG_Lu 11:08, 30 sie 2025

Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Philovita F1
[MOJA OPINIA]: [...] Nasiona są bardzo drogie i nie ma szans na pobieranie nasion bo są F1. Póki co rodzinna decyzja jest by mieć je co roku.

Miałam jakiś niefart z nasionkiem. Dostałam jedno od ogrodowiskowej koleżanki. Warunki miało jak reszta do kiełkowania. Jak się opóźniało z puszczeniem kiełka to dostało nawet kilka kropel wody utlenionej na wacik. Plan był taki na ten sezon - 12 odmian koktailówek by wybrać na kolejny sezon 2-3 najlepsze smakiem. Niestety nie skiełkowało mi to nasionko mimo moich usilnych starań. Muszę odwiedzić kogoś w okolicy u kogo rośnie by spróbować. Kusicie tą odmianą od zeszłego roku mimo tego, że jest F1.
Patrycja_KG_Lu 11:14, 30 sie 2025

Makao napisał(a)
[ODMIANA]: Kellogg’s Breakfast
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: pomarańczowe
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe lekko spłaszczone
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy 400-900g choć u mnie w granicach 400g
[TERMIN OWOCOWANIA]: średniopóźne
[WYSOKOŚĆ]: wysokie
[POCHODZENIE]: Pomidor Kellogg's Breakfast to amerykańska odmiana pomidora pomarańczowego w typie befsztyk.
[MOJA OPINIA]: Owoc słodko-kwaśny, maślany miąższ mimo to dla mnie najgorsze z tych co miałam. Owoce szybko pleśnieją i się psują

W trakcie dojrzewania robią się zielone zmiany (inne niż oznaki braku potasu) co sprawia że owoc smakuje jak ziemniak.

U mnie Kellog's Breakfast był jednym z dwóch najsmaczniejszych w tej kolorystyce, a miałam 6-7 odmian w tej kategorii kolorystycznej. U Ciebie i tak się ładnie wybarwiły, u mnie więcej smug zielonego przy połączeniu z łodygą. Problemów z pleśnieniem nie zauważyłam. Muszę je pochwalić, że miały silne łodygi, grona bez podwiązywania się nie łamały pod ciężarem owocu. Tutaj widać około 1,5-kilogramowe grono (3 pomidory po około 500 gram).

Makao 12:05, 30 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Miałaś kiedyś Cytrynka Groniastego? Ciekawe czy lepsze niż on.

Widziałam opis i mam w planach kupić nasiona by sprawdzić
Kellog’s pasował mi pod względem miąższu bo jest taki maślany ale te zmiany mnie zniechęcają do kolejnego próbowania wysiewu. Może nasiona pobiorę i dam szansę kiedyś tam ale nie jestem za bardzo przekonana. Te zielone zmiany źle wpływają na ich smak.