Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Patrycja_KG_Lu 10:13, 02 wrz 2025

Makao napisał(a)
Patrycja mam pytanie o pobieranie nasion. Na pierwszej stronie podałaś pomysł na fermentowanie z dodatkiem saletry potasowej (roztwór 3%). Czy chodzi o saletrę potasową spożywczą? W dziale winiarskim u nas jest ale nie ma pektolazy. I czy sposób jest taki sam i równie skuteczny jak z pektoenzymem?

Saletra spożywcza to czyste KNO3, a ta z ogrodniczego (nawóz) ma często dodatek tlenku potasu.

Jak pisałam ten post o oczyszczaniu nasion to przeglądałam różne badania, poradniki o pomidorach, publikacje firm nasiennych, fora typowo pomidorowe. Do tego punku korzystałam akurat z tego:

Inżynieria Rolnicza 2(111)/2009

BADANIA ENZYMATYCZNEGO WYDZIELANIA NASION
Z PULPY PRZY OSMOTYCZNYM ZABLOKOWANIU
WCHŁANIANIA WODY

Olga Domoradzka, Marek Domoradzki, Wojciech Weiner
Katedra Technologii i Aparatury Przemysłu Chemicznego i Spożywczego,
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Zbigniew Witek
Zakład Strugi, PlantiCo Gołębiew

Tam we wnioskach jest:

Enzymatyczny proces czyszczenia nasion wyjętych z owoców przy zablokowaniu
osmotycznym procesu kiełkowania nasion roztworem KNO3 o stężeniu od 3% do 5%

pozwala na wydłużenie procesu zbioru i wydzielania nasion aż do 6 dni przy parametrach jakościowo lepszych niż podczas wydzielania fermentacyjnego i pozwala na wydłużenie czasu zbioru nasion do kilku dni.

Czyli z tym KNO3 to chodzi o to, że on blokuje wnikanie wody do nasionka, żeby nie zaczęło przedwcześnie potem kiełkować. Razem z wodą mogłyby wnikać patogeny do środka, a tak to jest zablokowane. Sama tej metody nie używałam. Jak miałam nasiona na własne potrzeby i wiedziałam, że pobrałam je ze zdrowej rośliny, owoc był wykształcony prawidłowo to robiłam zwykłą fermentację z odrobiną wody i potem suszyłam na papierze do pieczenia. Jak zaczęłam się dzielić i wymieniać nasionami to oczyszczam nasiona pektoenzymem po czym również suszę. Jak mam nasiona z wymiany/kupna od kogoś kto nie wiem jak czysto zbiera nasiona i czy ma zdrową uprawę to profilaktycznie odkażam przed wysianiem lub wyłożeniem na waciki.
Makao 10:46, 02 wrz 2025

To może ja poprzestanę na zwykłym wysuszeniu nasion bo nie kumam czy ta metoda w końcu jest dobra czy nie. Wiem że stosujesz pektoenzym ale u siebie nie mogę tego dostać a na all z przesyłką za 6g zapłacę prawie 20zł.
Makao 19:41, 03 wrz 2025

Podlałam pomidory kilka dni temu obornikiem. Dziś zjadłam Thunder Mountain i po prostu pyszny. Taki słodki że szok. Jutro go opiszę
Patrycja_KG_Lu 13:08, 06 wrz 2025

Dzisiejsze zbiory. Testy smakowe pewnie przy krojeniu. Dziś zrobię kolejną partię przepisu od Kasi in. Bardzo posmakował domownikom.
Makao 14:58, 06 wrz 2025

[ODMIANA]: Thunder Mountain
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: Indygo. Owoc pomarańczowy w delikatnie żółte pasy, ciemno niebieski przy szypułce, w trakcie dojrzewania przebarwia się ze złotego na czerwono-pomarańczowy
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe spłaszczony
[WIELKOŚĆ OWOCU]: średnio owocowy do 400g
[TYP]: grunt/pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio wczesne
[WYSOKOŚĆ]: Wysoko rosnący, wymaga podór
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: Stany Zjednoczone
[CIEKAWOSTKI]: Bardzo rzadko spotykana odmiana będąca skrzyżowaniem odmian Big Rainbow oraz Cherokee Purple i Bosque Blue
[MOJA OPINIA]: Odmiana soczysta o słodkim smaku. Skórka twardsza ale da się pogryźć. Dość plenna.
Patrycja_KG_Lu 07:42, 09 wrz 2025

Ładne kolory ma ten Thunder Mountain. Jestem zdziwiona, że w rodzicach podali 3 odmiany, skoro przecież powinno być dwóch - dawca pyłku i odbiorca tj. znamię słupka
Makao 12:49, 09 wrz 2025

[ODMIANA]: Gondwana Moon
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: Owoce o złocistej barwie z ciemnopurpurowymi plamami i smugami
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe
[WIELKOŚĆ OWOCU]: małe osiągające od 55g do 140g
[TYP]: grunt/pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: u mnie w gruncie dość późna odmiana. Dopiero w pod koniec sierpnia zaczęły dojrzewać
[WYSOKOŚĆ]: karłowe, do 90cm wysokości
[TYP WZROSTU]: samokończące
[POCHODZENIE]: Australia
[CIEKAWOSTKI]:
Odmiana została stworzona przez Patrinę Nuske-Small w ramach Dwarf Tomato Project. Seria dokładnie opisana przez Patrycję
Tu
[MOJA OPINIA]: Słodko-kwaśny smak, soczysty miąższ i miękka skórka. Pięknie wygląda przez swój indygo złocisty kolor. W środku nietypowy bardzo blady żółty. Najsmaczniejszy z całej serii.
nicol21 15:03, 09 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzisiejsze zbiory. Testy smakowe pewnie przy krojeniu. Dziś zrobię kolejną partię przepisu od Kasi in. Bardzo posmakował domownikom.

Piękne zbiory.

a który przepis robisz?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Patrycja_KG_Lu 18:25, 09 wrz 2025

nicol21 napisał(a)

Piękne zbiory.

a który przepis robisz?

A o ten - https://www.youtube.com/watch?v=ZQn8o_EBstY
Kordina 23:11, 09 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

A o ten - https://www.youtube.com/watch?v=ZQn8o_EBstY

Potwierdzam, zrobiłam na próbę z 2,5 kg pomidorów i jest pyszny