Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Magara 22:59, 09 sty 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Magarku, możesz posadzić przodem pomidory karłowe U mnie w szklarni niektóre papryczki np. Padron bardziej się rozrastały na boki niż taki pomidorek jak np. Dwarf Purple Heart.

Asia, kminię cały czas

Papryki już kiełkujecie???
Rojodziejowa 23:59, 09 sty 2026

Magara napisał(a)

Asia, kminię cały czas

Jeszcze nie. Nie będzie mnie w domu przez tydzień ferii i nie chcę dokładać komuś problemu z zajmowaniem się wysiewami. Zacznę dopiero w drugim tygodniu lutego.
Patrycja_KG_Lu 12:10, 10 sty 2026

Magara napisał(a)

Więc na pomidory/papryki mam dwie kwaterki - szerokość +/- 105 cm, długość +/- 400 cm. Z zeszłorocznego planu widzę, że chciałam sadzić co 60 cm. Ostatecznie sadziłam co 50-55. Mam obsesję na temat przewiewu. U nas jest bardzo wysoka wilgotność. Zawsze. To pomaga jedynie zarazie Zeszłe lato było bardzo, bardzo mokre. Do tego absolutnie nie sprawdziło mi się automatyczne otwieranie okien w szklarni - okna się otwierały, ale dopiero przy temperaturze ok. 25 stopni - zdecydowanie za późno. Na pewno z niego zrezygnuję i wybiorę otwieranie ręczne.

Nie widzę sadzenia wysokich pomidorów w dwóch rzędach na grządce o szerokości metra. Wydawało mi się, że będzie spore utrudnienie, żeby dobrać się do tych "dalszych" pomidorów. Stąd był mój pomysł na papryki, które są niższe z założenia. Wyprowadźcie mnie z błędnego rozumowania, dzięki

U mnie sądząc na mijankę dam radę sięgnąć do drugiego rzędu.

Prowadzę na jeden pęd więc za gęsto nie jest przy odstępach 50 cm w rzędzie. Za to 50 cm w gruncie to zdecydowanie za mało, bo tam mam karzełki i pomidory na kilka pędów. W tym roku w gruncie będą zachowane większe odstępy u mnie.
Patrycja_KG_Lu 12:27, 10 sty 2026

Wiolka5_7 napisał(a)

Pomidorki ,żeby były małe i krzaczki nie za wysokie ,bo chce je w dużych donicach.
Owoce były pyszne ,słodkie do zjedzenia na surowo, nie na przetwory.
Siałam do tej pory Maskotkę,ale ona była za mało słodziutka ,chociaż plenna i zdrowa.

Z koktailówek najsłodsza i najsmaczniejsza według niezależnej komisji lubelskiej grupy ogrodowiskowej pierwsze podium otrzymał Cytrynek Groniasty. Ale to wielkie krzaczysko, w donicy mógłby się udać, ale z porządnym i wysokim palikiem i do tego przywiązywany. U mnie niecięty wystawał ponad płot.

Z takich kompaktowych dostępnych w sklepie z nasionami to kiedyś Fleszu polecał te:
Fleszu napisał(a)
Wracając do pomidorków - te żółte są wyśmienite - bardzo słodkie, miękkie soczyste i aromatyczne, idealne do konsumpcji prosto z krzewu. Polecam, to jest odmiana Venus. Ma bardzo niewielki pokrój, sztywne, mocne, niespotykane pędy i liście. Nie atakują go żadne choroby, nie usycha - po prostu ideał

Oprócz odmiany za słodycz pomidorka odpowiada też czy ma wystarczająco potasu i zachowany balans innych składników. Ta sama odmiana u różnych osób może różnie smakować.
Patrycja_KG_Lu 19:26, 10 sty 2026

Magara napisał(a)

Asia, kminię cały czas

Gdzieś mi mignęła rolka Kasi In, że już wysiewa. W zeszłym roku siałam 15 lutego i zdążyły dojrzeć niemal wszystkie, a te zielone dojrzewały na spokojnie w pudełkach jeszcze przez jesienne miesiące. Myślę, że wysieję słodkie w podobnym terminie.
Magara 22:30, 10 sty 2026

Patrycja, dzięki za info o sadzeniu pomidorów co 50 cm na mijankę Muszę sobie to rozrysować
Bardzo mnie kusi Twoje wiaderkowanie

Też mi info od Kasi przebiegło przed oczami Przejrzałam swoje foty siewne z zeszłego roku - kiełkowałam 26 stycznia, więc jeszcze jest czas