Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

antracyt 11:13, 08 sty 2026

Tak, też czytałam o tym dobrym sąsiedztwie. Zobacz, że przed szklarnią mam też pomidory w donicach i tam z bazylią super razem rosną. Słońca wszystkie mają pod dostatkiem.
Patrycja_KG_Lu 11:14, 08 sty 2026

Kiedy w paczce nasion pomidora ukrywano… opór

żródło
Myślimy dziś o paczkach nasion bardzo niewinnie. Kolorowy papier, zdjęcie pomidora, nazwa odmiany, termin siewu. A tymczasem historia zna momenty, kiedy paczka nasion pomidora była czymś znacznie więcej.

W latach 1933–1945, w III Rzeszy i krajach sąsiednich, działały podziemne grupy oporu, które walczyły z nazistowską propagandą nie bronią, ale słowem. Problem był oczywisty: jak przemycić zakazane treści do kraju, w którym cenzura i represje były wszechobecne?

Odpowiedź była genialna w swojej prostocie: Tarnschriften, czyli dosłownie „pisma maskowane”. Były to tajne, antynazistowskie publikacje, które udawały coś zupełnie innego: instrukcje obsługi aparatów fotograficznych, poradniki dla gospodyń domowych, reklamy środków czystości… a nawet paczki nasion pomidorów.

Jednym z najbardziej poruszających przykładów jest niepozorna koperta. Na pierwszy rzut oka: zwykła, przedwojenna paczka nasion. Po otwarciu - antynazistowska publikacja z 1939 roku, autorstwa Gustava Reglera, niemieckiego pisarza i komunisty przebywającego na emigracji, otwarcie potępiająca prześladowania intelektualistów przez reżim hitlerowski.

Takie „fałszywe” publikacje były drukowane głównie poza granicami Niemiec - m.in. we Francji czy Czechosłowacji - a następnie przemycane do Rzeszy, gdzie trafiały do rąk zwykłych ludzi. Dopiero po delikatnym rozchyleniu okładki i kilku pierwszych stron ujawniały swoją prawdziwą treść.

Dziś wiele z tych materiałów przechowywanych jest w Wiener Holocaust Library - jednej z najważniejszych instytucji dokumentujących opór wobec nazizmu. To największa kolekcja Tarnschriften poza Niemcami. Biblioteka digitalizuje je, by nie zginęły w archiwach i by świat mógł zobaczyć, jak wyglądała cicha, cywilna forma sprzeciwu.

Kiedyś taka koperta mogła nieść nie tylko obietnicę plonu, ale też odwagę, informacje i nadzieję. Że w czasach, gdy nie wolno było mówić głośno, prawda potrafiła ukryć się… między opisem odmiany a rysunkiem pomidora.

P.S.: Źródło podałam pod zdjęciem jako link. Tam można obejrzeć też inne sposoby przemycania treści w tamtych czasach.
hankaandrus_44 14:45, 08 sty 2026

Dziękuję za piękny artykuł o oporze.

Może już też trzeba coś wymyślić na nasze ...opory?
MagdaLenka 14:55, 08 sty 2026

Magara napisał(a)
Szczególnie jak się postawiło szklarnię za milion monet

To ja za 5-6 lat.
Trzymajcie kciuki!
Wiolka5_7 22:13, 08 sty 2026

Hej dziewczyny!
A jaką odmianę polecacie żeby posadzić do donic? Żeby była słodziutka?
Magara 22:57, 08 sty 2026

antracyt napisał(a)
Magarku, nie ma co trawić, słuchaj Asi
Ja tak co roku papryki uprawiam. Tylko na koniec przesadzam do dużych donic a nie do ziemi. Jesienią papryki(do spółki z bazyliami) z powrotem trafiają do szklarni zagracając przejście lub wciśnięte między i tak już ogołocone z dolnych liści krzaki pomidorów. Dojrzewają spokojnie do pierwszych większych przymrozków

Czuję się osaczona No dobra, spróbuję Te donice to jak duże muszą być/jak maksymalnie małe???

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W obecnej wersji planu jaki masz odmiany na te 18 miejsc? Przypomnisz rozmiar szklarni? Coś mi się kojarzy, że wcale taka mała nie jest. U mnie to 3x6 i mam w niej 48-50 sztuk.

Patrycja, lista wciąż otwarta. Na pewno Pink King, Philovita i Black Cherry. Teraz doszła Babcina Malinówka i KB - z Twojego polecenia. Reszta jeszcze mobilna
W szklarni mam też winorośl. Więc na pomidory/papryki mam dwie kwaterki - szerokość +/- 105 cm, długość +/- 400 cm. Z zeszłorocznego planu widzę, że chciałam sadzić co 60 cm. Ostatecznie sadziłam co 50-55. Mam obsesję na temat przewiewu. U nas jest bardzo wysoka wilgotność. Zawsze. To pomaga jedynie zarazie Zeszłe lato było bardzo, bardzo mokre. Do tego absolutnie nie sprawdziło mi się automatyczne otwieranie okien w szklarni - okna się otwierały, ale dopiero przy temperaturze ok. 25 stopni - zdecydowanie za późno. Na pewno z niego zrezygnuję i wybiorę otwieranie ręczne.

Nie widzę sadzenia wysokich pomidorów w dwóch rzędach na grządce o szerokości metra. Wydawało mi się, że będzie spore utrudnienie, żeby dobrać się do tych "dalszych" pomidorów. Stąd był mój pomysł na papryki, które są niższe z założenia. Wyprowadźcie mnie z błędnego rozumowania, dzięki