Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 09:15, 17 kwi 2026

Wczoraj skończyliśmy wertykulację trawnika, żałuję tylko że nie zdążyłam go nawieźć bo w nocy trochę popadało.
mrokasia 10:58, 17 kwi 2026

Parę kwietniowych fotek zostawiam
mrokasia 11:03, 17 kwi 2026

Judith 11:05, 17 kwi 2026

Kasia, jak obficie kwitnie wisienka!
Kurde, u mnie niby ładnie, ale rzadziutkie takie te gałązki maja moje Pissardi...

Magnolka juz prawie, fajny jest ten etap, gdy codziennie przychodzisz sprawdzać stan rozwinięcia płatków, cnie?
mrokasia 19:42, 17 kwi 2026

Judith napisał(a)
Kasia, jak obficie kwitnie wisienka!
Kurde, u mnie niby ładnie, ale rzadziutkie takie te gałązki maja moje Pissardi...

Magnolka juz prawie, fajny jest ten etap, gdy codziennie przychodzisz sprawdzać stan rozwinięcia płatków, cnie?

Urosną . Moja ma z 6 metrów .
Zdecydowanie teraz jest ten etap, bardzo go lubię bo faktycznie z dnia na dzień widać zmiany.
mrokasia 19:54, 17 kwi 2026

Dziś po południu poszłam uporządkować rabatę z jukami. Miałam zamiar wykopać martwe stipy. I tak jakoś wyszło, że pozbyłam się z niej 3 jukowych kęp . Pojadą jutro do pasierbicy. Przy wykopywaniu juk wybrałam 2 wiadra kłączy. Napewno coś zostało w ziemi, trudno. Przy okazji odrobinkę podkrzesałam kosodrzewinę i wygrabiłam spod niej worek igieł. Zrobiło się wizualnie lżej no i mam miejsce na posadzenie czegoś na tej rabacie. Ze stip raczej rezygnuję, słabo tu rosną. Mam tu kilka kocimiętek, będę dosadzać. I chyba posadzę tu ożankę, która obficie wysiała mi się na sąsiedniej rabacie czyli pod Pissardi. Mam więc pod ręką sadzonki.
Magara 21:13, 17 kwi 2026

mrokasia napisał(a)

Jedna bo kosztowała 18 zł

Aaaaa, no tak Moja 14 kosztowała i tez odżałowałam tylko na jedną sztukę

Kasia o kocimiętkach czytam, że będziesz sadzić. Masz jakąś sprawdzoną odmianę antykotową???
Miałam kocimiętki, wywaliłam, bo wszystkie możliwe koty mi się w nich ciorały, demolując wszystko wkoło również. W tym sezonie chyba jakieś mikro siewki w miejscu po kocimiętkach się pojawiły, bo koty, jak widzę, wracają, i dalej demolują

I jeszcze jedno - pokaż swoje zawilce "snow white". Zgapiłam w zeszłym roku od Ciebie, a ich nie widzę Wiem, że u mnie wszystko dużo później rusza, ale mam obawy, że je zasuszyłam, albo zima je zabrała
TAR 22:35, 17 kwi 2026

Daga w naszym rejonie jeszcze za szybko na Snow White. Moje dopiero co z ziemi dzis wyszly ledwo widoczne. Wiec poczekaj jeszcze chwile. To pancerniaki. Ale gdyby jednak Ci je wsiorbalo to dam ci moich.
Patrycja_KG_Lu 07:55, 18 kwi 2026

Ja pieliłam rabatę z zawilcami kupionymi na jesieni. Gdyby nie to że za wysoko przycięłam suche gałązki to bym nawet nie widziała gdzie rośnie. Więc u mnie Magaro taki sam etap.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
mrokasia 08:13, 18 kwi 2026

Daga, mam u siebie kocimiętki Purrsian Blue i Cat’s Pyjamas. I koty ich nie ruszają kompletnie. Kiedyś miałam dwa podejścia do kocimiętki i było jak u Ciebie, raz nawet nie zdążyłam posadzić bo koty były szybsze. Ale wtedy to były te duże odmiany typu Walkers. Potem kupiłam te małe i okazało się, że kotom są obojętne. Nie wiem dlaczego .

Moje zawilce już mają ładne kępki i pąki kwiatowe . Ale rosną na ciepłej, słonecznej rabacie. Dziś muszę wyszarpać te, które wrastają mi w tawuły. Tak jak dziewczyny piszą - spokojnie poczekaj, w zimniejszych rejonach jeszcze śpią.