Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

tulucy 00:00, 23 cze 2025

Magara napisał(a)
Wyobrażam sobie jakie byłyście styrane, ale radocha musi być wielka

Dziś odpoczywałam cały dzień, normalnie dolce far niente

Ale wczorajszy widok tego kawałka pod płotem, bez chwastów na metr. Bezcenny.
Kasya 06:55, 23 cze 2025

Niezle poszalalas z tyn sadzeniem
Najwiecej roboty to przygotowanie dolkow…
Wiatru to mam juz dosc, strasznie wysusza
Myslalam ze juz koniec a jednak wrocil wczoraj i polamal mi tulipanowca
Makao 07:41, 27 cze 2025

No to ja dopiero teraz tu trafiam?
Przegapiłam Twój nowy wątek.

Muszę nadrobić

Co do wiatru to my już się przyzwyczailiśmy. Mieszkamy na wietrznej części Polski i zwiększenie nasilenia zauważyliśmy jakieś 3 lata temu. Od tamtej pory każde lato jest wietrzne prawie codziennie. Te tereny wietrzne to północ kraju i część mazowieckiego. Im bliżej morza tym mocniejszy wiatr. Dlatego na tym terenie tak dużo farm wiatraków.
Skoro do Warszawy doszło to znak że teren się powiększa
Z tego też powodu zamawiałam szklarnię która była poddana testom w tunelu aerodynamicznym i ma wytrzymać prędkość wiatru do 130km/h. Na razie u nas max 35 więc jeszcze trochę brakuje
tulucy 11:46, 27 cze 2025

Cześć Aniu
Ja mam nadzieję, że ten wiatr to tylko chwilowy jednak.

Szklarnię chyba będę robić sama, tzn z ojcem. Konstrukcja drewniana plus szkło hartowane. Taki plan, a co będzie, to się okaże.

Dziś pakuję zabawki do samochodu (przyszły do mnie 3 paczki z roślinami, stoją na balkonie) i jadę do mamy, jutro rano od niej razem na działkę.
Ma przyjechać jutro kora i obornik.
I ma być na wizję lokalną pan studniowy. Chcę mieć dodatkowe źródło wody, głębinowkę.
Gruszka_na_w... 13:42, 27 cze 2025

W tym sezonie uleciała ze mnie cała energia do działań. Wiatr i wysokie temperatury dodatkowo demotywują do pracy w ogrodzie, Tym bardziej podziwiam Twoje działania.
Bardzo się cieszę, że problem z podłączeniem domu do prądu ma się wkrótce rozwiązać. Przeprowadzka zbliża się wielkimi krokami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 13:53, 27 cze 2025

Mnie demotywuje głownie wiatr. Plus taki, ze wtedy much konskich mniej lata. Zrobienie podcienia w obecnym stanie pogodowym było strzałem w 10-tke.
tulucy 14:46, 27 cze 2025

Plus wiatru jest taki, że nieco schładza. Przy pieleniu w słońcu jest nawet pożądany. Ale wolałabym wiaterek, a nie wicher.

Udało mi się jeszcze dziś umówić na jutro dostawę ziemi. Nacrazie zwykłej polnej. A podniesienie terenu na froncie. A jutro podjadę i obejrzę jakąś lepszą ziemię pod rabaty. No i j już będzie w miarę ogarnięte z równaniem. To wtedy tę lepsza domówię. To jakaś mieszanka jest, z torfem. Dlatego podchodzę jak do jeża... muszę pomacać.