Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

tulucy 13:11, 12 lis 2025

Z dobrych wieści, duża świdośliwa też puściła pąki z pnia.

Cały zeszły tydzień się kurowałam, bo mnie zawiało i coś jakby zapalenie nerwu trójdzielnego się pokazało.

Ale w weekend, jak juz wydobrzałam, pojechałam trochę popielic i posadzić, co zostało.
Plan był konkretny, peonie sztuk 10, róże sztuk 6 z doniczek i 22 z gołym, jakieś drobiazgi iglaki i tona cebul.

Z realizacją poszło gorzej.

Cebul nie ruszyłam, 14 róż z gołym zadołowanych, drobnica iglaczkowa musi poczekać. Resztę, czyli peonie i 12 róż udało się posadzić. Skończyłam z chrypą godną żula kategorii S.
tulucy 13:15, 12 lis 2025

Robi się

Na razie tylko kostka, bo płyty leżakowały w fabryce. Mają być w piątek, wtedy będzie uzupełnione wejście d kotłowni, będzie można układać tarasy i opaskę dookoła domu.
Tu przy garażu, gdzie leżą palety, jest miejsce na cienistą.
No i ogólnie widać, ile będę musiała nawieźć ziemi jeszcze. Wzdłuż płotu czyściłam właśnie w weekend. Też do uzupełnienia ziemią. I jakieś iglaki do żywopłotu pójdą.
tulucy 13:16, 12 lis 2025

Jeszcze nigdy się tak nie namęczyłam sądząc peonie. Sadzonki przyszły piękne, rozrośnięte, zapączkowane. Zastanawiałam się trochę przed złożeniem zamówienia, ale warto było tyle za nie zapłacić.
tulucy 13:18, 12 lis 2025

I kwiatuszki

Przeniosłam chyba siewki ze starego ogrodu, musiały być w czymś. Nawet nie zauważyłam, że rosną, dopóki nie zakwitły. I już się nowe wysiały, co mnie bardzo cieszy

mirkaka 16:21, 12 lis 2025

Kiedy się wprowadzasz?
Coraz piękniej, a te karpy piwonii to jakieś wyjątkowe olbrzymki Ciekawe jakie będą kwiaty?
tulucy 18:31, 12 lis 2025

Mirko, i 10 takich dołów musiałam im wykopać . Też jestem ciekawa kwiatów. Zamówiłam rozmaicie, kilka białych, jedną bladoróżową, dwie bardzo ciemne, jedną różową pojedyncza i wytęsknioną lemon chiffon.
Przeprowadzka nie wiem, kiedy, coś wolno to wszystko idzie.
Przez to, że byłam chora, to odwlekło się robienie instalacji CO na poddaszu. Mam robić za pomocnika u ojca, więc trochę się zejdzie.
mirkaka 06:52, 13 lis 2025

tulucy napisał(a)
Mirko, i 10 takich dołów musiałam im wykopać . Też jestem ciekawa kwiatów. Zamówiłam rozmaicie, kilka białych, jedną bladoróżową, dwie bardzo ciemne, jedną różową pojedyncza i wytęsknioną lemon chiffon.
Przeprowadzka nie wiem, kiedy, coś wolno to wszystko idzie.
Przez to, że byłam chora, to odwlekło się robienie instalacji CO na poddaszu. Mam robić za pomocnika u ojca, więc trochę się zejdzie.

Może jest nadzieja że wiosna już u siebie?

Piwonii nie sadź głęboko, pąki niech będą przykryte cienką warstwą ziemi, ale to wiesz pewnie

Te kwiatuszki to ślaz chyba, też zaprosiłam takiego do ogrodu, kwitł pięknie ale pod koniec sezonu zachorował na rdzę, teraz wywalam każdą siewkę bo róża Elfe ją złapała
ewsyg 09:54, 13 lis 2025

Łucja, idziesz jak burza. Piwonie godne zamówienia, ładne sadzonki. Też zamówiłam jedną sztukę, ale z dostawą na wiosnę. Mam już kilka odmian i już musi mi wystarczyć. Teraz wolę te z pojedynczymi kwiatami. Lepiej radzą sobie w czasie deszczu. Mam też pełne, dla zapachu, którego brakuje o pojedynczych kwitach. Masz bardzo ładny domek i będzie miał godną oprawę w postaci ogrodu.
tulucy 15:08, 13 lis 2025

Mirko Tak, piwonie ledwo co pąki mają przykryte.
A kwiatuszek to rzeczywiscie ślaz mauretański. Dostałam sadzonkę kiedys od Izy. Rósł w starym, zimował i siał się. Bardzo się cieszę, że się przeprowadził ze mną do nowego.

Ewa domek i ogród dziękują ja piwonie kocham prawie tak samo jak róże. Jakby kwitły dłużej, to kochałabym tak samo .
Lubię do wazonu je ciąć, więc potrzebuję dużych ilości. Ze starego zabrałam wszystko prawie. Jakieś 2 kępy zostawiłam, ale to były powtórki, więc nie płakałam nad nimi.

Z wieści okołoogrodowych. Podjazd skończony dziś. A jutro rano przyjeżdża transport z płytami na tarasy i opaskę. Pewnie trochę się z nimi zejdzie, bo ciężkie i gorzej ułożyć jak mniejsze kostki. Ale wymarzyłam sobie lewitujące stopnie i pasowały mi takie płyty właśnie.
mirkaka 16:02, 13 lis 2025

tulucy napisał(a)
Mirko Tak, piwonie ledwo co pąki mają przykryte.
A kwiatuszek to rzeczywiscie ślaz mauretański. Dostałam sadzonkę kiedys od Izy. Rósł w starym, zimował i siał się. Bardzo się cieszę, że się przeprowadził ze mną do nowego.

Ewa domek i ogród dziękują ja piwonie kocham prawie tak samo jak róże. Jakby kwitły dłużej, to kochałabym tak samo .
Lubię do wazonu je ciąć, więc potrzebuję dużych ilości. Ze starego zabrałam wszystko prawie. Jakieś 2 kępy zostawiłam, ale to były powtórki, więc nie płakałam nad nimi.

Z wieści okołoogrodowych. Podjazd skończony dziś. A jutro rano przyjeżdża transport z płytami na tarasy i opaskę. Pewnie trochę się z nimi zejdzie, bo ciężkie i gorzej ułożyć jak mniejsze kostki. Ale wymarzyłam sobie lewitujące stopnie i pasowały mi takie płyty właśnie.

Hmm lewitujące stopnie , czekam na zdjęcia