Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

TAR 11:19, 24 lis 2025

tulucy napisał(a)
Reszta cebul zanaiesiona do piwniczki. Poczekają na odwilż. Albo na przywiezienie ziemi, jak będzie miękka, to posadzę.

Gosiu w domu bryndza. Fachowiec okazał się być z tych kiepskich i póki co, zniknął... na razie tata ma mi zrobić instalację co i wodę do łazienki. A potem się zobaczy.

No to lipa troche, szukasz nowego?
tulucy 15:21, 26 lis 2025

TAR napisał(a)

No to lipa troche, szukasz nowego?

Tak, trochę znajomi podrzucają kontaktów.
Konieczki 21:08, 26 lis 2025

Tacy z polecenia najlepsi, napewno kogoś znajdziesz trzymam kciuki
ewsyg 21:45, 26 lis 2025

Łucja, mocno zaszalałaś z cebulami. Wiosnę będziesz miała piękną i kolorową.
sylwia_slomc... 12:34, 27 lis 2025

tulucy napisał(a)
Stan z dzisiaj:
187 tulipanów
241 narcyzów
15 hiacyntów
50 krokusów
210 czosnków
40 irysów reticulata
40 kamasji
30 szachownice
130 szafirków

Zostało mi jeszcze dwa razy tyle tulipanów, połowa tego narcyzów, hiacyntów też dwa razy tyle i trochę krokusów. Ale najpierw muszę wyrównać teren pod rabatę przed domem. A ziemię mi dopiero przywiozą w poniedziałek.

Ho ho ho ile cebul. Na samą myśl nadgarstek czuję. Ale będzie wiosną pięknie
Eupraksja 22:54, 30 lis 2025

tulucy napisał(a)

Ooo wow, ale fantastyczny efekt! Te poziomy, lewitujące płyty, szeroka opaska, wszystko, wszystko zachwyca!
Kurczę, kolejny raz się przekonuję, jak bardzo zmienia wygląd ogrodu, jak się uporządkuje ścieżki, podjazdy itp. U nas z różnych względów nie ma ich i nie będzie, próbuję się z tym pogodzić, ale kiedy widzę tak piękne realizacje, jak u Ciebie, to na nowo temat ożywa w duszy...

A teraz jeszcze jak po ogrodniczemu uporządkujesz teren wokół brukowych robót, i jak rozkwitną te niezliczone cebulowe, to będzie prawdziwy raj <3
tulucy 14:26, 01 gru 2025

Dziewczyny, brukarskie przce zakończone .

Panowie zrobili mi nawet podstawę pod kompostownik.

A teraz przede mną porządkowanie, równanie, przewożenie ziemi. Dwa transporty już miałam, w tygodniu mam dostać dwa kolejne.

Mam nadzieję, że w nadchodzacy weekend zamknę sezon .
Tak było w sobotę, w trakcie rozwożenia ziemi.

Plan na te jedną samotna płytę jest taki, że będzie ona zatopiona w trawniku, albo żeby nie utrudniać sobie życia koszeniem, w karmniku ościstym albo jakiejś rozesłanej tojesci czy innej płożącej roślince.
tulucy 14:31, 01 gru 2025

A tak wczoraj. Po uziemieniu ostatnich zakupów iglastych (rzutem na taśmę kupiłam serby na żywopłot i na choinki świąteczne przed domem ). Udało mi się też przesadzić na docelowe jednego cisa. I posadzić zadołowane paprocie i rodka od Izy.
Wzdluz podjazdu i przed kotłownią. W tle wejście do piwniczki, jeszcze nie ogarnięty teren po pracach brukarskich. Panowie jeszcze zostawili część sprzętu.

Że środka tej rabatki wyleci na docelowe przed domem ten jeden grubszy cis.
tulucy 14:33, 01 gru 2025

Wzdłuż drogi. Czekam na nieco podobno cieplejsza sobotę, żeby opielic do końca ten kawałek (na długości jednego przęsła). Wtedy dowiozę tam trochę ziemi i dosadzę żywopłot. W przerwy między swierkami dojdą choiny kanadyjskie, które mam do rozsaszenia, bo rok temu posadziłam je za gęsto.
tulucy 14:36, 01 gru 2025

Front wygląda teraz póki co tak.

A ten aster jest zachwycający. W ogóle nie odczuł ostatniego ataku zimy. Zdjęcie z piątku- złapałam trochę słońca.