Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

magnolia 12:04, 12 mar 2012

lepiej zadołować, czyli wsadzić w dołek i obsypać ziemią, podlewać oczywiście. W worku to na krótko1-2 dni w cieniu, a i tak delikatniejsze rośliny mogą się zmęczyć.
Jak jesion zostaje ( a duży jest, może go przesadzić?) to go wyciągnij w górę- tzn podetnij mocno gałęzie od dołu, żeby korona była wysoko.
Jesion rośnie wielki
abrakadabra 12:18, 12 mar 2012

Jesion ma jakieś 3,5 -4 metry. Chyba nie dam rady go przesadzić. Ma dwa pnie - nie wiem czy to są 2 obok siebie czy się tak rozgałęził dziwnie. Od dołu go mogę podgolić trochę. A od góry się da - żeby wzrost ograniczyć?
magnolia 12:24, 12 mar 2012

można, ale to walka z wiatrakami. Nie zrobisz z niego małego drzewa, ma wielką siłę wzrostu. lepiej skupić się na pilnowaniu żeby nie zacieniał bardzo, czyli żeby nie miał gałęzi nisko.
abrakadabra 12:30, 12 mar 2012

Dzięki - tak też zrobię.
A teraz już głowy nie zawracam - lecę do ogrodu coś porobić, może mi mała w końcu zaśnie
Miłego dnia dziewczyny
abrakadabra 12:50, 13 mar 2012

Mam problem z obmyśleniem nasadzeń od strony sąsiada. Czy nie mogę tam zrobić chociaż króciutkiego żywopłociku? Czy on mi "zamknie" przestrzeń?
Chciałabym posadzić tam 1 gatunek, który zasłoni siatkę, będzie tłem dla innych roślin i barierą dla kurczaków sąsiada. Jednocześnie nie chcę sadzić nic zbyt wysokiego żeby można było spokojnie porozmawiać przez płot
Nie wiem zupełnie co by tam można było dać. Macie jakieś pomysły?

Mam na myśli odcinek od żywotnika do świerka sąsiada:

magnolia 12:53, 13 mar 2012

pewnie że możesz sadzic tam żywopłot. Ja pisałam żeby nie zamykać się od strony drugiej- chodnika. A tu jak najbardziej.
abrakadabra 12:56, 13 mar 2012

Dziękuję za szybką odpowiedź Czy to musi być iglasty żywopłot (żeby nawiązać do iglaków sąsiada)? Mnie korci strasznie grabowy, ale nie wiem czy tam pasować będzie...
magnolia 13:00, 13 mar 2012

będzie pasować. Tylko z garbowym jest 1 kłopot- on bardzo suszy koło siebie. Poczatkwo nie bedzie problemu, ale po latach do 2 metrów będzie mocno sucho. Ale da się dobrać gatunki na takie miejsce.
abrakadabra 13:04, 13 mar 2012

Kurczę, to niedobrze że suszy Myślałam o hortensjach w niedalekiej odległości...
To może jednak w cisy iść...
A buk też jakiś problemów przysparza?
magnolia 13:14, 13 mar 2012

nie, buki dają fajną ziemię z liści, żyzną.Korzenie ich sa głębiej Tylko za młodu wolno rosną.