Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Pszczelarnia 16:59, 05 kwi 2012

Ania, opowieść o glinie robi wrażenie. A ja myślałam, że nie ma nic gorszego jak kamienie (głazy) w ziemi. Glina gorsza. Ściskam, spadam, lecę.
kaisog1 17:00, 05 kwi 2012

asc napisał(a)
Tym razem Misiek nie pracował..nawet nosa nie wychylił na deszcz....a ja cała zmokła...

...no i w końcu się wzielaś do roboty. Bo to aż wstyd tak psa męczyć!

aaaaa i zapomniałam dopisac..... u mnie gliny ile chcesz.... Normalnie boję sie sezonu bo jak pomyślę, że musze chociaż metr tej gliny przewalic to mnie trzęsie. Gdy pada da sie garnki lepić a gdy sucho to nic sie nie wbije.... masakra
Mala_Mi 17:38, 05 kwi 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, opowieść o glinie robi wrażenie. A ja myślałam, że nie ma nic gorszego jak kamienie (głazy) w ziemi. Glina gorsza. Ściskam, spadam, lecę.

Glinę mozna urobić...a głazów już nie..... chyba jednak glina lepsza i napewno zyźniejsza
mira 17:40, 05 kwi 2012

Ania u mnie też glina - czasami plastry wykopuję i wywalam
ale kupiliśmy piasek i tak podsypuję i trochę mieszam
a w ostatniej Mai mówili o takim preparacie - zapomniałam nazwy
zastanawiam się czy nie kupić bo to na glinę chyba dobre

pozdrawiam
anula_wn 17:49, 05 kwi 2012

Aniu, wpadłam z rewizytą ! rany jak u Ciebie te strony lecą.....nieźle się musiałam cofnąć
prace super i zasłużony wypoczynek również !
pozdrawiam przedświątecznie
jotka 17:55, 05 kwi 2012

Aniu, nie chcę się licytować - też mam glinę, tylko na mniejszej powierzchni, hihihi
Może uda mi się pokazać "ślizg nieplanowany" na moich alejkach po deszczu
Bo o tych urokach podłoża glinianego nikt nie wspomniał ...

Macie rację - jak mokro to nie da się robić bo lepi się do butów, szpadli, łopatek, a jak sucho to nic w nią wbić nie można już nie mówiąc o wykopaniu lub wyciągnieciu. Natka marchewki zostaje w ręku, a marchewka jak zabetonowana. Na rabatach po wielu latach dodawania ziemi ogrodniczej, kompostu, juz jest lepiej, ale jeszcze mam miejsca, że ... lepiej nie mówić !

pozdrawiam "zmokłą kurę "
agniecha973 18:04, 05 kwi 2012

Urobiłaś się Aniu po pachy. Dzielna z Ciebie kobitka. Dużo roboty sobie zapewniłaś tej wiosny.
Ja ostatnio mówię do siebie: "Nie miała baba kłopotu to na ogrodowisko trafiła"
anula_wn 18:10, 05 kwi 2012

słuchajcie drogie Panie, bywam tu sporadycznie i cichutko, więc nie powinnam się wtrącać, ale temat papierosów zawsze (..) mnie porusza.... rzućcie to w diabły! zdrowie ważne, ale kasa też,! będzie więcej na roślinki i takie tam...
zmykam, zanim mnie która ochrzani.....

Aniu, wyrzuć mój post jakby co, bo tak się wtrąciłam i nie na temat roślinek..... przepraszam!
Madzenka 18:17, 05 kwi 2012

Ania popieram apel o niepalenie
Anula ASC aleś się z tą gliną urobiła, ale za to Rh będa miały super warunki. Glina nie jest zła, gdyż przeważnie jest żyzna. W zależności od rośliny albo rozrzedzam piaskiem albo torfem. Dodatkowo coroczne wysypywanie kory i mieszanie jej wiosna z ziemią też poprawia jej strukture. Lecz dla RH to naprawdę trzeba się było strasznie napracować. Dlatego szacun
Bogdzia 18:43, 05 kwi 2012

Aniu pokazałas dołki ale trudno ocenic ich wielkośc wiec tylko Ci przypomne że powinny byc szerokie na 1m i głębokie ok60- 70cm. Ziemia dobrze wymieszana z torfem i jak rozmawiałysmy kompost. Mój m robi tak że jak wybiera ziemie z dołka to wrzuca na taczkę , potem daje tyle samo torfu, dobrze miesza. A w dołku jeszcze porusza ziemię łopata, znów wsypuje torf, znów wszystko miesza i dopiero sadzi rosline i obsypuje ziemią z torfem z taczki. Dołek musi byc szeroki tak by roślinie starczyło go na całe życie, a u mnie ten rh o którym Ci mówiłam że M go przesuwał ma szerokośc korzeni 2m, tak że 1m to minimum dla dużego rh, tyle musi byc.

Napracowaliscie się ogromnie. Lepiej rób wszystko dokładnie niz szybko.Strasznie mi Was żal że w taką pogodę tyle roboty musieliście wykonac. Posadż w pierwszym rzedzie te kopane a resztę pomału. Nie pali sie tylko jakby były przymrozki ( mówią nawet o -10) to schowaj pod dach bo w doniczkach nie tylko roslina podmarza ale i korzenie.