Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Madzenka 00:58, 05 maj 2012

asc napisał(a)

Czym ty je karmisz, że takie dorodne?

Gliną

Dokładnie.. chyba glina i moje gadanie ... Agnieszko czytasz uważnie... i ja też juz w te reklamowane bzdety nie wierzę...
Ja nawet nie nawożę, bo nie mam czasu. W tym roku posypałam osmokte różom i cebulowym, bo zdrobniała większość.... rok temu to tulipki były olbrzymie..a teraz takie normalne... ale to może byc wina zimy, która była powalona na maksa.... Aga świat jest bardzo mały..nawet nie wiesz gdzie potrafiłam spotkać znajomych...... w dzikich miejscach na drugiej półkuli...

Marzenko i dobrze, że nie znasz , dzieki temu nie będziesz miała zbieractwa .......

Ja już stopuję, ale kilka rzeczy trafia na liste... mam zeszycik

Wiem, ze masz glinę ale masz tak dorodne rośliny, że myślalam, ze obornikiem, kompostem lub nawozami je wzmacniasz. Glina zatrzymuje wodę i to jej plus, drugi plus, że jest zasobna w składniki pokarmowe.
Madzenka 00:59, 05 maj 2012

Ania czy Twoje rozplenice dają już oznaki życia??? U mnie ni hu hu....
noemi 02:24, 05 maj 2012

Aniu dziękuję Ci za życzenia i floksika śnieżnego ... cudny ... bardzo by mi pasował imprezka była, właśnie odprowadziłam moja przyjaciółkę
Miłego dnia
zbigniew_gazda 07:01, 05 maj 2012

Aniu poczytałem te Wasze razgawory . Ale masz czad z różnymi roślinami. Pięknie kwitną .Podziwiam Cię bardzo bo roboty przy tym od groma . Pozdrawiam.
Mala_Mi 08:34, 05 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Aniu, masz taki piękny ogród wszystko rośnie jak szalone, a że glina to .........jest nadzieja dla mnie na przyszłość, bo ja również "rzeźbię w glinie" Fajnie wszystko relacjonujesz a do Twoich stron mam sentyment duży Serdecznie pozdrawiam

Kasiu witaj...... chyba u mnie jeszcze Ciebie nie było "oficjalnie"..a przynajmniej nie kojarzę Zapraszam częsciej w podróze sentymentalne....
Glina jest upiorna jeżeli idzie o plewienie...... z tego się po prostu nie da za pomocą gracek wyplewić.... one się nie wbijają w zimie..... chyba że po deszczach...ale wtedy wejśc się w rabatę nie da, gracki oblepione.... i w zasadzie to największa jej wada. Za to trzyma długo wodę Jest żyzna..i piasek wychodzi taniej do poprawienia jej struktury niż żyzna ziemie Ja tam zawsze szukam pozytywów .... i jak pokazywałaś u siebie...nasze tulipany rosną do nieba
Mala_Mi 08:36, 05 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)
Ania czy Twoje rozplenice dają już oznaki życia??? U mnie ni hu hu....

Dziś od świtu małe co nieco w ogrodzie i szklarni... rzuciłam tez okiem na rozplenicę...i wreszcie ruszyły.... Ta przesadzona ma więcej zielonego, a ta pozostawiona....trochę mniej..ale żyje
Marzenko, a jaką masz rozplenicę...bo nie każde u nas zimują.
Mala_Mi 09:30, 05 maj 2012

noemi napisał(a)
Aniu dziękuję Ci za życzenia i floksika śnieżnego ... cudny ... bardzo by mi pasował imprezka była, właśnie odprowadziłam moja przyjaciółkę
Miłego dnia

A ja właśnie przemyślałam sytuację..i wprowadziłam Cię w błąd.... to jest flox douglasa, a nie śnieżny.

Tak wyglada floks śnieżny... najmniejszy z floksów jakie mam

To flox Douglasa..zaczyna dopiero kwitnąć

I floks douglasa (biały) w pełni kwitnienia i szydlasty biało-różowy

I szydlaste (odcienie liliowych), douglasa (biały) kanadyjski (niebieski)
Mala_Mi 09:31, 05 maj 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
Aniu poczytałem te Wasze razgawory . Ale masz czad z różnymi roślinami. Pięknie kwitną .Podziwiam Cię bardzo bo roboty przy tym od groma . Pozdrawiam.

Dzieki za cierpliwość do razgaworów
jotka 09:35, 05 maj 2012

Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł - mawiała moja ciotka, ale chociaż biegiem zerknę co u Ciebie słychać ? A właściwie widać
Jakbyś się chciała pozbyć nadmiar energii to podam adres na priw ...

Skalniaczek do pozazdroszczenia A powiedz mi proszę co ja źle robię, że giną mi żagwiny ??
Mala_Mi 09:53, 05 maj 2012

jotka napisał(a)
Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł - mawiała moja ciotka, ale chociaż biegiem zerknę co u Ciebie słychać ? A właściwie widać
Jakbyś się chciała pozbyć nadmiar energii to podam adres na priw ...

Skalniaczek do pozazdroszczenia A powiedz mi proszę co ja źle robię, że giną mi żagwiny ??

Może mają za mokro? Zauważyłam, że rośliny "poduszkowe" łatwo łapią przy dużej wilgotności choroby grzybowe. Mój rośnie w ziemi lekko kwaśnej..i daje radę, czyli odczyn nie ma wbrew pozorom dużego znaczenia..ale te kepki, które weszły w cień innych roślin..zaraz wyginęły łapiąc jakiegoś grzyba Musiałam wszystkie cieniujące rośliny przekopać... i pomogło. Od razu odżyły.