Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 08:38, 11 maj 2012

weronika77 napisał(a)
Aniu,u mnie nie przetrwały ani lewizje, ani delosperma różowa (była pod szybką).
O ostatniej zimie nie wspomnę bo straty duże, w krokusach, różach i chryzantemach, których mialam sporo i nawet zrobiłam plan jak je podzielę jedną na cztery i obsadzę cały ogród. Będę miała ze dwie żółte i jedną różową zamiast 20 czerwonych.Twój ogród pomimo "trzepaka" mi się podoba coraz bardziej, a "mimo woli" dodaje smaczku, dowcipu. Dobrze, że tych cynii nie podwiązałaś jak pnących ogórków.

O dziwo moje chryzantemy przezimowały dobrze..ale musiałam je przesadzić, bo tradycyjnie posadziłam źle. Czerwonych chryzantem nie mam.
Mój ogród to jeden wielki dowcip.... i powstaje tak jak moje cynio-ogórki. Patrzyłam sobie wczoraj na te moje "ogórki" i zadowlona jekie fajne, że trzymaja się prosto i nie musze ich podwiązywac jeszcze, a cierpię na kompletny brak czasu..... wiec każda rzecz którą moge zrobic potem cieszy.... Wracam tak sobie ze szklarni i myślę o ogókach jakei fajne ... W mojej głowie zastukało jak dla pomysłowego Dobromira z dobranocki. Napewno pamiętasz tę bajkę Zwrot na pięcie i bieg do szklarni....
Dziś rano wydzierałam roślinkę, która miała być białą kocimiętką. Niestety nie jest ani biała, ani koci, ani miętka..... zadarnia cały ogród, ma specyficzny zapach (trochę jak tułacz), rozrasta się jak tułącz kłaczami..kwitnie na niebiesko i długo..... Mogłaby być ta pseudo kocimiętka, jakby mi nie zarastała całego ogródka. Nie mam pomysłu co posadzić w tym miejscu wiec jej jeszcze nie zlikwidowałam... ale muszę ją wydzierać systematycznie, bo szybko bedę miec tylko ją.....
Czy ktoś wie co to jest???

Jak ktoś chce takie coś, moge oddać w dużych ilościach......

Tak wyglada teraz....

A tak kwitnie przez lato...takie fioletowe po lewej...

Mala_Mi 08:45, 11 maj 2012

Czy ktoś może pomóc rozpoznać co to za drzewko????

Na zdjęciu moje "przyszywane" wnuczki od "przyszywanej" córci..i to ich drzewko. A z racji "prawie" skoligacenia, to częsciowo moje Fotki trochę niewyrażne, ale robione telefonem komórkowym.
Milka 11:07, 11 maj 2012

Jestem na bieżąco podziwiałam całą gamę roślin, a to co jest fioletowe, podoba mi się
pomylić cynie z ogórkami? mnie też takie coś się udaje, więc się nie przejmuj, za to jak wesoło znowu było
Pszczelarnia 12:36, 11 maj 2012

Ania, to jest jakiś przetacznik - veronica spicata?
Martek 12:48, 11 maj 2012

asc napisał(a)

Nadrabiam zaległości musiałam zajrzeć ASC i do cię
Smutno to brzmi "Ostanie tulipany...",ale cóż życie biegnie do przodu jak wariat
Świetny rym u Irci

Ostatnie w tym roku...a w nowym będą stare i będą nowe.. bo co prawda mówię koniec z kupowaniem..ale znajac zycie jesienią..... zapomnę co mówiłam wiosną, przez lato przemyślę, gdzie by sie zmieściły.........
Żartowałam...ja i przemyślenia...... kupuję a potem myśle.
Moje ostatnie tulipany mierzą ponad 80cm..... foto z komórki ..słabo widać moje wielkoludy, ja do porównania na dowód, że wysokie

Witaj sympatyczna Asc ))))
No to i ja się pośmiałam z ogórków .Jak idą przymrozki to nie wkładaj teraz do gruntu,ale jak odwołają stan alarmowy to włóż .Jakieś,ładne wysokie widzę będą
Możesz w sumie zostawić w szklarni to najmodniejszy trend warzywa i kwiaty
Mimo woli wszystko rośnie i kwitnie wzorowo więc nie zostaje chyba nic innego jak pogodzić z losem Ogrodniczko
Martek 12:54, 11 maj 2012

Masz czym oddychać i pod pachą z kancikiem jak trawnik ostrzyżone ))))))
Ania ja bardzo proszę o nasiona cynii seledynowej póki inni się nie poznają na tym kwieciu później
Nie włożyłam 2 szt pustynnika nie wiem czy jeszcze da radę ,jak sądzisz ?
Celina 13:29, 11 maj 2012

Byłam, zobaczyłam,
kukasz na te tulipy i móżdżysz gdzie posadzić nowe jesienią
Mala_Mi 14:40, 11 maj 2012

Martek napisał(a)
Masz czym oddychać i pod pachą z kancikiem jak trawnik ostrzyżone ))))))
Ania ja bardzo proszę o nasiona cynii seledynowej póki inni się nie poznają na tym kwieciu później
Nie włożyłam 2 szt pustynnika nie wiem czy jeszcze da radę ,jak sądzisz ?

Moda na kanciki jest ..... trzeba jak BJ dbac o ogródek.
Jak przyjdzie pora na nasiona, to mi się przypomnij z instrukcją obsługi..jakie nasiona i kiedy mam zbierać. Jest to chyba CYNIA DALIOWA ENVY..nie che mi się gonić i sprawdzać..
Z pustynnikiem nei mam pojęcia... niektóre rośłiny muszą zostac przemrożone, aby rosły.... pustynnik to nei cebula tylko kłacze. Czekać z nim do końca lata też bez sensu, bo zaschnie na wiór i tak z niego nic nie bedzie. ja bym chyba posadziła.
viva 15:41, 11 maj 2012

Aniu, zaglądam i niezmiennie podziwiam Twój ogród, masz niesamowicie dorodne rośliny.

Drzewko, o które pytasz, myślę, że to klon czerwony, może to być odmiana Summer Red, bo o nim piszą, że ma takie wiosenne przyrosty, ale na żywo nie widziałam, więc to są moje domysły
Milka 15:41, 11 maj 2012

Tu Aniu masz rację z roślinami nie przewidzisz; jesienią wsadziłam kłącze piwionii chińskiej, potem plewiłam i wykopałam, potem wyglądało jak pokurcz, więc myślę sobie, ach, nic z niej nie będzie i wcisnęłam byle jak; dziś rano idę do ogrodu i co...z tego kłącza wylazły listki!!! a jak są listki, tzn, że kiedyś i kwiaty; teraz nawet nie wiem jaką kupiłam, muszę doszukać w notatkach, ale i tam już bałagan mi się zrobił, jak na całym ogrodzie!