Pszczółko.... większość rośłin jest bezimienna, bo jak sadziłąm to mi latało jak się nazywa..byle było i było ładne... i zawsze sie pytałam czy szybko rośnie........ teraz już pytam się czy to przez przypadek szybko nie rośnie.....bo ja takich roślin już nie chę.... i tym sposobem awansowałam na dojrzalszego ogrodnika
I w związku z tym zawsze opowadam dowcip z zycia wzięty..czym różni się początkujący ogrodnik od dojrzałego ogrodnika???
Dojrzały nie che rośliin szybko rosnących..a początkujący pierwsze pytanie czy szybko rośnie...
Ten powojnik z foto... nazwa nieznana...
Trochę kupiłam powojników w tym roku..i trudno mówić jakie będą...
Z nazw które znam i rosna bezproblemowo to ...: Alba Luxurians, First Lady, Multi Blue (śliczny), Willy. O reszcie napiszę za rok....
Natomiast do bylin i całej reszty nie ma wytłumaczenia racjonalnego, oświeceniowego ani innego.... kupowałam bez składu i ładu..... cześto nie wiedząc co z tego wyrośnie..... Pan powiedział, że bedzie łądne ..to ja "zapakować". Dużo bylin jak pokazało swoją urodę to poleciałam dokupywac więcej..... i po takiej nauczce wiem , że byliny wyglądaja ładnie, jak są w grupie. Mogą być rózne kolory..ale grupa musi być...
Swój wsiowy ogródek przemebluję za rok.... co prawda mam dużo grupami..... ale nie w takim sąsiedztwie i zła kolejność pod względem wielkości.....
Ogólnie staram sie by było minimum 3 sadzonki......a optymalnie by było ładnie w grupie to 7...... bodziszki Max Frei.. posadziłam w liczbie co najmniej 12??? w jednym kolorze..to samo z nachyłkami.... nowa rabata z tojeściąkropkowaną, pysznogłówką, tojeściaoreszelinowatą i astrami..... to liczba duża.... nie napisze jaka bo z przekopanych swoich sadzonek.... ale taka kępa ma urok.. gdybym posadziła po 1 szt. to ani efektu, ani niczego...
Takie wysunęłam wnioski..teraz muszę to wprowadzić w zycie..ale to za rok....
Bo taka grupa....to kupa...nic nie ruszy.... (mam nadzieję, że się nie powtarzam z fotkami) ..z przodu są astry...na jesień.... a z tyłu tojeść orszelinowata.....
A ostnicy dokupię więcej..kupiłam znajomym.. i przezimowała bez problemu...... a foto z mojego ogrodu..... mi się podoba....
Część II /
Część I /
Wizytówka
/
Zlot-2014 /
Zlot-2012 Mózg to nie mydło; nie ubędzie go, gdy się go użyje.