Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 17:23, 29 cze 2012

Klamber napisał(a)
Aniu, weź piłę i tnij 05 m nad ostatnim cięciem. Tylko musisz te miejsca posmarować pastą a najlepiej woskiem zalakować żeby nie wysychała i za 30 dni pokażą się wypustki a stare do wody i będą następne.

Dzieki....... bedę ciąć....... ale sadzonki na cholerę mi.....
KasiaBialofi... 17:28, 29 cze 2012

Lawenda po przesadzaniu ...wymieszłam odmiany... i jest biało-fiolet ...

prawdziwa uczta dla moich oczu

Pszczelarnia 17:35, 29 cze 2012

Ania, jakie masz powojniki? Pliz (niektórzy mówią plis).
Wytłumacz się ze sposobu kupowania bylin w szkółkach - kupujesz na paletki jak Danusia dla klientów? Mnie ta obfitość nie mieści się w głowie i szukam uzasadnienia racjonalnego, oświeceniowego.

Ania, do mnie możesz mówić tylko obrazkowo. To, żeby Cię nie przeciążać ale wybacz, bo ja jak dziecko pytam ciągle o to samo, próbując sobie uporządkować moje myśli o Twoim ogrodzie.
To koło nie wiem co jest? Nowe basenowo?
Mala_Mi 17:36, 29 cze 2012

mira napisał(a)
pięknnnnnnnnnnnnnnnnie
a ta różowa lilia cudo takiego koloru nie wiedziałam
zrób raz jeszcze te lilie jeże te kremowe nie

Specjalnie dla Ciebie odkopałąm jaka to jest..nazywa się Lilia L.O (Lilium longiflorum x oriental) ‘Dolcetto’. Dorasta na minimum 1.3m.... moja posadzona w tym roku, wiec malutka... ale kwiaty ogromne i seledynowe gardziołko..... i seledynowe smugi od tyłu na płątkach..... pachnie delikatnie frezjami....

Mala_Mi 17:37, 29 cze 2012

bialofiolet napisał(a)
Lawenda po przesadzaniu ...wymieszłam odmiany... i jest biało-fiolet ...

prawdziwa uczta dla moich oczu

Zdjęcie kiepski bo w cieniu...ale jak spojrzałam to od razu pomyślałam o Tobie...i cyk-pstryk.....
Mala_Mi 17:42, 29 cze 2012

Pszczółko.... większość rośłin jest bezimienna, bo jak sadziłąm to mi latało jak się nazywa..byle było i było ładne... i zawsze sie pytałam czy szybko rośnie........ teraz już pytam się czy to przez przypadek szybko nie rośnie.....bo ja takich roślin już nie chę.... i tym sposobem awansowałam na dojrzalszego ogrodnika
I w związku z tym zawsze opowadam dowcip z zycia wzięty..czym różni się początkujący ogrodnik od dojrzałego ogrodnika???
Dojrzały nie che rośliin szybko rosnących..a początkujący pierwsze pytanie czy szybko rośnie...

Ten powojnik z foto... nazwa nieznana...

Trochę kupiłam powojników w tym roku..i trudno mówić jakie będą...

Z nazw które znam i rosna bezproblemowo to ...: Alba Luxurians, First Lady, Multi Blue (śliczny), Willy. O reszcie napiszę za rok....
Natomiast do bylin i całej reszty nie ma wytłumaczenia racjonalnego, oświeceniowego ani innego.... kupowałam bez składu i ładu..... cześto nie wiedząc co z tego wyrośnie..... Pan powiedział, że bedzie łądne ..to ja "zapakować". Dużo bylin jak pokazało swoją urodę to poleciałam dokupywac więcej..... i po takiej nauczce wiem , że byliny wyglądaja ładnie, jak są w grupie. Mogą być rózne kolory..ale grupa musi być...
Swój wsiowy ogródek przemebluję za rok.... co prawda mam dużo grupami..... ale nie w takim sąsiedztwie i zła kolejność pod względem wielkości.....
Ogólnie staram sie by było minimum 3 sadzonki......a optymalnie by było ładnie w grupie to 7...... bodziszki Max Frei.. posadziłam w liczbie co najmniej 12??? w jednym kolorze..to samo z nachyłkami.... nowa rabata z tojeściąkropkowaną, pysznogłówką, tojeściaoreszelinowatą i astrami..... to liczba duża.... nie napisze jaka bo z przekopanych swoich sadzonek.... ale taka kępa ma urok.. gdybym posadziła po 1 szt. to ani efektu, ani niczego...
Takie wysunęłam wnioski..teraz muszę to wprowadzić w zycie..ale to za rok....
Bo taka grupa....to kupa...nic nie ruszy.... (mam nadzieję, że się nie powtarzam z fotkami) ..z przodu są astry...na jesień.... a z tyłu tojeść orszelinowata.....

A ostnicy dokupię więcej..kupiłam znajomym.. i przezimowała bez problemu...... a foto z mojego ogrodu..... mi się podoba....
betysia 19:50, 29 cze 2012

Aneczko ja juz niby dzisiaj bylam ...ale znowu wracam jak bumerang
oj zakochalam sie w tej rozowej lilii...oj cudo nad cuda !!!
teraz nie pora ale za rok bede szukala jak szalona az znajde !!!!
p.s
dziekuje za odwiedziny i .... ty juz wiesz co..
Celina 22:19, 29 cze 2012

A to moja Anbelka... jak rozwiniepąki..to też mnie chyba przeskoczy..... chociaż nie tak łątwo jej bezei, bo główki ciężkie zwisną do ziemi....
Mała sadzonka posadzona... w 2009 lub 2010

Aniu a co jej robisz ,że tak urosła? moja nowicjuszka chudzjeńka,podpowiedz proszę ..
barbara_kraj... 22:23, 29 cze 2012

Właściwie, to nie wiem co mam pisać po obejrzeniu fotek z Twojego ogrodu! Tyle tego i w takiej kondycji, że wstyd mi moich, żałośnie malutkich, powiedzialabym rachitycznych, rroslinek.
No i te 'inwestcje'...!
Żałuję, ze nie mam ogrodu z prawdziwego zdarzenia
Bogdzia 22:32, 29 cze 2012

Miedzy kwiatami wyglądasz sama jak kwiatek a jukkę obetnij wierzchołki wsadź do wody a jak puści korzenie to do doniczki i niech rośnie od początku.