Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje roślinki

Moje roślinki

wanda7 11:37, 02 kwi 2012

A ja mam w tym roku trawnik tak dziadowski jak nigdy dotychczas. Po prostu wziął i wymarzł. Zaczynam się powoli zastanawiać nad zakupem trawy z rolki. Nie mam dużej powierzchni, a więc i koszt nie byłby ogromny.
majkel0326 13:07, 02 kwi 2012

Wando,ja spróbuję mój w tym roku odratować,a jak się nie uda to w przyszłym roku też pomyślę o takim z rolki.Mój trawnik również nie jest ogromny,więc można zaszaleć Marzy mi się taki równiutki,piękny trawniczek...
Celina 19:23, 02 kwi 2012

asc napisał(a)
Na mech najtańszy sposób to zwapnowanie trawnika... czyli odkwaszenie ziemi I aeracja + posypanie piaskiem (lepszy drenaż) . Najlepiej o to zadbać przed pojawieniem się mchu..... ale zawsze można ograniczyć jego ilość

Aniu ,a więc tak, jeśli o mój trawnik chodzi to -zwapnowanie -było! aeracja była i jest co roku! zadbanie było! luknij kochana na moją stronkę 4 i 5;a mech jest i chyba dam dziadowi spokój!
malgocha1960 19:27, 02 kwi 2012

U mnie na razie była wertykulacja i posypałam nawozem,a po pierwszym koszeniu zrobie aerację.zEBRAŁAM TYLE ZESCHNIĘTEJ TRAWY PO WERTYKULACJI,ZE MIEJSCAMI MAM PUSTKI,BOJĘ SIĘ CZY trawa się zagęści.
jotka 19:33, 02 kwi 2012

malgocha1960 napisał(a)
U mnie na razie była wertykulacja i posypałam nawozem,a po pierwszym koszeniu zrobie aerację.zEBRAŁAM TYLE ZESCHNIĘTEJ TRAWY PO WERTYKULACJI,ZE MIEJSCAMI MAM PUSTKI,BOJĘ SIĘ CZY trawa się zagęści.

Mam to samo, tylko jeszcze nawozu nie miałam kiedy sypnąć, bo było sucho, wody jeszcze nie puścili
A teraz pogoda nie działkowa z moim chorym gardłem tym bardziej ...
pozdrawiam i oby do ... cieplejszej wiosny
Celina 19:50, 02 kwi 2012

jotka napisał(a)

Mam to samo, tylko jeszcze nawozu nie miałam kiedy sypnąć, bo było sucho, wody jeszcze nie puścili
A teraz pogoda nie działkowa z moim chorym gardłem tym bardziej ...
pozdrawiam i oby do ... cieplejszej wiosny

Jolu będziemy sypać razem!Wody mam dużo w beczce i baseniku,ale zimno jak szlag!
Celina 19:53, 02 kwi 2012

malgocha1960 napisał(a)

Małgosiu ja już czekam z dosiewką ,placki mam co roku .Grabiłam w ciepłe dni ,miałam kopy jakbym siano na łące grabiła
Mala_Mi 19:54, 02 kwi 2012

Pasuje jeszcze zmierzyć ph.... może ziemia dalej kwaśna???
majkel0326 20:33, 02 kwi 2012

Ja się namachałam grabiami na początku marca,zgrabiłam całą masę "filcu" i mchu.Ale jednak najwięcej jest go pod świerkami.Potem było wapno,teraz czekam na cieplejsze dni,żeby znowu zgrabić i ponownie nawapnować.I do tego chwasty,dobijają mnie.W zeszłym roku usunęłam sporo mniszka,ale w tym potraktuję go chemią.No i obowiązkowo będzie dosiewka trawy.Z wodą nie mam problemu,bo mamy ze studni (nawet w domu ).
Borbetka 09:18, 03 kwi 2012

Dziewczyny, nie przejmujcie się trawnikiem tak bardzo. Ja co roku mam zorany przez krety, mchu tyle, że szkoda gadać, bo drzewa porosły i dużo cienia mam teraz, a odbija po wertykulacji, nawiezieniu i opryskaniu na chwasty. Zdjęcia z lata są zawsze pięknie zielone. Pierwsze lata grabiłam, wertykulowałam ręczną maszynką, kiedyś przyjechał do mnie św. pamięci dziadek i mówi - kozy sobie kup - nie będziesz musiała nic robić Od 4 lat czekam do kwietnia na ciepłe dni, idzie wertykulacja maszyną spalinową, potem nawóz, podlewanie, a za jakiś czas herbicyd na chwasty. Inaczej się nie da. Zresztą co roku zmniejszam trawnik, bo wymyślam co rusz nowe rabatki. Zobaczycie nasze trawniki będą piękne, tylko ciepełka trzeba.

borówcowy-raj