Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

agata_chrosc... 14:21, 09 paź 2012

Evchen napisał(a)

Dodałam szałwię (chyba za dużo) i przywrotniki (jasnożółte) na obrzeże.

Ewentualnie chociaż jedną różę mogłabym podmienic na ciemną, coś przekopię znowu..

Ale czy to już nie za kolorowo?

Nieco jakby za kolorowo Może lepiej ten bodziszek jednak zamiast przywrotnika?....

ja bym raczej z kocimiętki zrezygnowała, a przywrotnik zostawiła, bo ładnie powtarza kolor trzmieliny i dodaje lekkości całej rabacie
Joaska 15:43, 09 paź 2012

Aniu a ja tak z innej beczki zupełnie,
ponieważ dotrą te moje róże (boje się ich jak diabli) do piątku to co ja mam z nimi dalej robić
Kupiłam mikoryzę była tylko taka uniwersalna - wzięłam,
namoczę im korzenie na 24h,
podetnę (ale tylko po konsultacji z tobą )
wsadzę do donic iii...................
CO DALEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PRYSAKĆ ????????? NIE PRYSKAĆ??????????? dołować już, czy czekać , kopczykować, czy czekać ,
przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku, ale właśnie zaczęłam się zastanawiac co ja z nimi mam począć
gusiarz 15:56, 09 paź 2012

Aniu i znów wpadł mi do głowy pomysł. Znalazłam cuuudowną rózyczkę, która spełniałaby wszystkie moje zachciewajki. Jest nią Giardina. Jest i bladoróżowa, i pachnca i piękna....I pytanie do Ciebie. Czy wyglądałoby to fajnie, gdybym przed te moje miskany posadziła właśnie tę różę i puściłabym ją po ziemi na podwyższonej rabacie przed miskantami?? Jedna czy dwie sztuki do zadarnienia tego obszaru?
Pszczelarnia 16:36, 09 paź 2012

Aniu, mnie nie jest za kolorowo. Jakoś tak widzę Twój różany ogród i z przywrornikiem i z kocimiętką. U mnie zrobiłam po jednej stronie bukszpan + kocimiętka (ale ta pokrojowa) a po drugiej bukszpan + przywrotnik. Te rośliny mi pasują.
mira 16:47, 09 paź 2012

Aniu nie wiem czy pytałam gdzie i kiedy kupiłaś werbenę - super Ci urosła
AniaDS 16:53, 09 paź 2012

betysia napisał(a)

Anulka....matuniu ilez stron i ilez pracy wykonalas od wczoraj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na poczatek BRAWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
....no ja to malo obiektywna bede bo jak moze pamietasz to maniaczka bialych roz i bladzioszkow jestem ....dokladnie takie rabaty chce stworzyc u siebie jak ty zaprezentowalas tutaj....u mnie beda w otoczeniu perovskiej i moze dodam po 1-nej ciemnej do kontrastu : reine des violette....
matuniu jak cudnie bedzie....juz sie nie moge doczekac jak to skaponujesz i byle do czerwca.....
...podczytuj nasze sugestie ale i tak kieruj sie wlasnym wyczuciem i smakiem....
trzymam mocno kciuki za "nieziemskie i oszalamiajace" kompozycie....bo jestem przekonana,ze takie wlasnie beda!!!!!!!!!
cmokam, buziam i sciskam...na "zas" ......

Każdą uwagę biorę pod rozwagę, te mniej obiektywne też .
Perovskie też będą, ale na innej rabacie, tutaj nie może byc za dużo wysokich bylin, tak mi się wydaje. To wąska rabata, więc może lepiej stopniami, czyli wyższe róże z tyłu a dodatki i niższe róże z przodu.
Chyba?

AniaDS 16:55, 09 paź 2012

magnolia napisał(a)
Aniu spytaj Kasię- Greglis. Ona ma cudną kocimietkę, taka sztywniejsza i o bardzo długich kwiatostanach. Piękna, ale nie wiem jaka to odmiana.

Zapytam, ale już zamówiłam tamtą
Została jeszcze szałwia do kupienia.
Pójdę z torbami (bo nie wiecie ile wydałam na róże....).

AniaDS 16:55, 09 paź 2012

magnolia napisał(a)
a to łobuz z tego bodziszka. Ciekawe co mu nie pasuje. Ja sadze czasem go nawet w terenach publicznych i daje radę. Tu przy szkole, na glinie i to takiej aż rudej.:

To może piasek mu nie pasi?
Albo za młody jest?
Mam go chyba dwa lata, nawet nie wiem od kogo .
Albo.. dac go bardziej do słońca może, bo ma lekki półcień.
AniaDS 16:56, 09 paź 2012

Joku napisał(a)

Oj, a gdzie ją kupic?
Będę wdzieczna za namiar.
I o fotkę poproszę, niech się zakocham
Wczoraj do późnej nocy przeglądałam oferty na necie z szałwiami i kocimiętkami, kocimiętkę znalazłam chyba taką, jak trzeba, ale szałwi nie. Jeżeli nawet, to już jest wyprzedana.

Czy taka kocimiętka będzie dobra?
http://albamar.pl/pl/byliny/26-kocimietka-walker-s-low-nepeta-fassena.html

Właśnie o tę odmianę chodzi. Jest o wiele piękniejsza od zwykłej. Widziałam na własne oczy przepiękny szpaler.

Kupiona
AniaDS 16:58, 09 paź 2012

Evchen napisał(a)
Piękna ta kocimiętka!..
Ale Twoje róże Aniu... no boskie!.. siedzę i wzdycham.. co tu wybrać dla siebie?...
A przywrotnik jest cudny.. chodzę i szukam go w CO, ale chyba to mocno zapomniana roślina - nie znalazłam go do tej pory

Jak się przyjmie i rozrośnie (bo właśnie podzielony został i poszedł na obrzeże rabaty), to chętnie uskubię znów na wiosnę i wyślę .
Ja też dostałam malutką sadzonkę, a tera już mogę z niego zrobic niezłe obrzeże .