Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 10:50, 11 paź 2012

monteverde napisał(a)

Albo bardziej w tą stronę

Ewa najlepiej narysowała, jukę z kółkiem weź w środek, kółka swojego, nie przesuwaj w lewo Ewy natomiast trochę w lewo przesuń powtórzenie z lewej na prawo rabaty pod budynkiem oki pod ścianą pod filarami ławeczka aż się prosi

ławeczka będzie, jak mnie juz bedzie na nia stac, marzy mi się taka drewniana w lawendowym kolorze..
Albo biała, ale biała do elewacji chyba nie bardzo..
Kółeczko zrobię, jak piszesz

alinak napisał(a)
Aniu już nic nie doradzam , bo kołowrotek się zrobi ci w głowie . i tak róże będą grały u ciebie pierwsze skrzypce , bo ty masz takie że ahhhh. rozmnażasz z patyczka róże ? posadziłam suvenir of baden - baden . ciekawam co z tego będzie

Alinko, czasem z takiego kołowrotka może wyjśc coś dobrego , im więcej głów pomyśli, tym lepiej.
Próbowałam patyczkowac kilka razy róże, ale moja ziemia nie jest odpowiednia do tego, za szybko przesycha, z kolei bawic się w doniczki to nie mam czasu .
Souvenirek to śliczna róża, ale moja nie ma takich falbanek, jak miec powinna .

eliza3 napisał(a)
Aniu, pozdrowienia zostawiam i moc uśmiechów, miłego wieczoru.

Eluniu, nawzajem :*
Evchen 10:51, 11 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Anus no to co teraz zaproponowalas to chyba takie lagodniejsze, jak dla mnie to ladniej....

jeszcze słowo i polecę kopac...

Mi też się bardziej podoba
Leć kopać
AniaDS 10:54, 11 paź 2012

an_tre napisał(a)
Aniu masz niezły pasztet do rozwikłania na pewno zrobisz jak ci najbardziej będzie pasowało, ale ja bym zrezygnowała z tego jeża i tym podobne i wyszła z rabatą po obu stronach wejścia na balkon, nie musi być symetrycznie ale po prawo rabata większa ( na lewo już masz) okalająca łagodnym łukiem aż na szczyt domu, wtedy jukę można posadzić bardziej pod murem i obsadzić niższymi, widziałam tam chyba żurawki

No i mam pasztet , nie wiem co robic. Niby wiem, ale nie wiem, brakuje szczegółów, zarys jest dobry.

popcarol napisał(a)
Ojej ale się dzieje!!! Fajnie że Dziewczyny pomagają! Mój winobluszcz za nic nie chce być tłem, wlazł na samą górę siatki i sobie górą idzie... a dół i środek pusty
pozdrawiam!

Mój na razie tez idzie góą, ale będe nad nim pracowac, poodcinam gałązki i wsadzę, żeby było gęściej.

Dasia napisał(a)
A moze rabatki symetryczne po obu stronach balkonu, pośrodku przejscie na balkon, a juka jako soliter na trawniku? Jak się mocno zestarzeje to wyrzucisz i po problemie, nie trzeba będzie znów rabatek przesadzać

Jak to zrobię symetrycznie, to zostanie mi tylko wąziutkie przejście, nie wiem czy te rabaty wówczas nie przytłoczą tego miejsca pod tarasem.
Pszczelarnia 10:56, 11 paź 2012

Aniu, ja Ci w liniach nie pomogę. Przy juce jak dla mnie mi przegorzany pasują i róże też. Na ostro.

Ale skoro wszyscy tak radzą to znaczy, że coś jest na rzeczy.
AniaDS 10:57, 11 paź 2012

Evchen napisał(a)

Anus no to co teraz zaproponowalas to chyba takie lagodniejsze, jak dla mnie to ladniej....

jeszcze słowo i polecę kopac...

Mi też się bardziej podoba
Leć kopać

He, he, akurat musiał deszcz przyjsc, a ja tu nóżkami niecierpliwie przebieram..
Niech troszkę chociaż łagodniejszy ten deszczyk będzie .
Idę po kawę, mam chwilę na pomyślenie, gdzie tu teraz przesadzic tego zakulkowanego berberysa i rozchodniczka i tego iglaka z jeża.
No.. gdzie??
Ech.
MilenaP 11:48, 11 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Aniu dziękuję za rady
mam plan zadołować róże w mini szklarni u babci tam raczej ziemnia ni epowinna być zamrznięta przy - 5,
a czy z mikoryzą to dobry pomysł??

Można spróbowac, u mnie mikoryza się nie sprawdziła, ale dawałam ją do ziemi pod posadzone róże, może użyta od razu przyniesie lepszy efekt?
Nie jest o niej zbyt głośno, więc chyba jednak aż tak spektakularnych efektów nie daje.

MilenaP napisał(a)
Aniu ja bym zrobiła kółeczko z juką na środku. Na razie dałabym jej do towarzystwa jakąś różyczkę, a jakby Ci się nie spodobało to zlikwidujesz kółko na rzecz trawnika. Co do rabaty- jeża, to niebieska linia jest mniej więcej ok, tyle, że ja nie robiłabym fali, a łagodny łuk dochodzący do tego małego kółeczka z białym żwirkiem, tak żeby krawędź ze żwirkiem była kontynuacją i końcówką łuku. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś i nie zakręciłam za bardzo

Zrozumiałam i chyba myślę podobnie
Odnośnie kółeczka z juką też.

Cieszę się
popcorn 11:54, 11 paź 2012

Aniu w sprawie winobluszczu - dziewczyny doradziły obciąć, obcięte posadzonkować żeby zrobiło się gęsto już od dołu.. wiosną będę próbować
Z jakiej części Małopolski jesteś jeśli to nie tajemnica? Jadę jutro do Rodziców, pod Oświęcim

pozdrawiam!
KArolina
betysia 13:43, 11 paź 2012

Anus...cisza....mniemam ze dzialas dzielnie bo deszcz zelzal...
...choc pewnie i deszcz nie byl w stanie ci przeszkodzic....

powodzenia
AniaDS 16:58, 11 paź 2012

Ech...
AniaDS 17:08, 11 paź 2012

Ledwo żyję, tamta rabata była łatwiejsza w przeróbce. Tutaj musiałam ściągnac więcej darni, potem musiałam ją połatac tym, co mi zostało (dużo nie zostało ), kształt robiłam kilka razy, nic mi nie pasowało, róże przesadzałam kilka razy, wciąż było nie tak..

Najtrudniejszą rzeczą było ruszenie iglaka (mam nadzieję, że przeżyje te przenosiny) i róży pnącej - Elfe, mocno zakorzenionej.
Na byłym jeżu został berberys, juka, rozchodnik.
Nie wiem, co z tym zrobic, nie mam gdzie dac. Juka jest ogromna, więc chyba faktycznie jej nie ruszę.
I nie wiem, co z tym kołem, teraz, po likwidacji "wyższego piętra" z tej rabaty, zrobiło się nieciekawie i razi mnie to co zostało bardzo.

No, to trzymajcie się krzeseł...
Zaraz wrzucam foto.