Ciekawy pomysł z tym wałem. Akurat niedawno zastanawiałam się co robić z ziemią, którą wybieram w niektórych miejscach. Trzeba się rozejrzeć za odpowiednim zakątkiem. Możesz trochę o tych ziemiach pod rośliny? Czym wzbogacasz?
Rabata z rozmachem i przyszłością Barwinek jak zakwitnie, to dopiero będzie niebiesko Mam go w jednym miejscu w starym i nie rozchodzi się zbytnio, bo pilnuję. Jeszcze zawilce gajowe, popularne leśne kluczyki, bodziszki może? jakiś delikatny błękitny dzwonek? Będzie się działo Buziam już prawie niedzielnie
Witam jestem u Ciebie pierwszy raz, nie wiem dlaczego nie trafiłam wcześniej, przyszłam bo ktoś mi podpowiedział że chyba masz śmiałka goldtau - lub innego i przyszłam w tej sprawie ale na początku chcę powiedzzieć że masz przepiękny ogród, nie wiem czy to możliwe żeby to wszystko wyrosło na piachu ... gratuluję
A jeśli chodzi o śmiałka szukam info ; czy się rozsiewa, czy się pokłada, jakie masz wrażenie ogólne czy go lubisz i ile go masz
Zastanawiam się nad większą ilością a ktoś się skarżył że sie strasznie rozsiewa
Aniu, to prawda pracy czeka nas sporo ale to była konieczność
Bogdziu, mam barwinek od samego początku ogrodu i sadzę go w bardzo trudnych miejscach. Nie mam kłopotu z nim. Na mojej lichej ziemi nie ma takich roślin, które były ekspansywne. Jedynie podagrycznik, niestety.
W lasku marzą mi się oczywiście kokorycze, bodziszki i inne piękności
Może kiedyś?
Jolu, w Twoim przypadku trudno chyba będzie znaleźć miejsce na taką niechcianą ziemię. Musiałabyś pewnie wymyśleć sposób na jej zagospodarowanie.
Ziemię, którą mamy kupioną mieszamy tylko z kompostem. Wydaje mi się, że to jest dobra mieszanka. Ziemia trzyma wilgoć a kompost daje treść.
Mariolu, myślę, że te Twoje propozycje pojawią się kiedyś w leśnej części
Potrzebuję tylko więcej czasu i samozaparcia Aby tam coś posadzić musi być wybrany piach conajmniej na głębokość szpadla a miejsca zapełnione dobrą mieszanką. To jest przyszłość
Karola, plany są wielkie oby tylko sił starczyło
Ciepłej wiosny dalej brak u mnie dzisiaj był mróz.
Aniu, sprzątanie wykonaliśmy w zimie Prawdziwe prace dopiero nas czekają.
I jak czytam, to duże hostowisko się szykuje.
Kocham hosty.Sama mam ich sporo.Ale zawsze nie dość, ile chciałoby się ich mieć.Ale miejsca na nie już mało
fajnie już wygląda to miejsce daje szerszą perspektywę
ja z jasnotą teraz walczę rozpanoszyła się okropnie z zadarniających to chyba tylko bym teraz runiankę posadziła
Będę śledzić dalszy ciąg Pozdrawiam
Witaj Kasiu Okazuje się, że nawet na piachu może coś wyrosnąć
Mam śmiałka, o którego pytasz już kilka lat nie zauważyłam aby się u mnie rozsiewał. Może u mnie się nie rozsiewa, bo jest sucho? Nie wiem ale siewek żadnych nie widziałam.
Nie pokłada się, po deszczu wiechy lekko przechylają się ale nie kładą.
Bardzo wcześnie startuje wiosną i wcześnie zakwita.
Tak wygląda teraz. Przycięty wysoko, bo śmiałki w tym roku ruszyły już w zimie i szkoda mi było obcinać młodych listków.
A tak wyglądał końcem czerwca ubiegłego roku