Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Joku 20:44, 20 mar 2015

Ciekawy pomysł z tym wałem. Akurat niedawno zastanawiałam się co robić z ziemią, którą wybieram w niektórych miejscach. Trzeba się rozejrzeć za odpowiednim zakątkiem. Możesz trochę o tych ziemiach pod rośliny? Czym wzbogacasz?
paniprzyroda 23:47, 21 mar 2015

Rabata z rozmachem i przyszłością Barwinek jak zakwitnie, to dopiero będzie niebiesko Mam go w jednym miejscu w starym i nie rozchodzi się zbytnio, bo pilnuję. Jeszcze zawilce gajowe, popularne leśne kluczyki, bodziszki może? jakiś delikatny błękitny dzwonek? Będzie się działo Buziam już prawie niedzielnie
popcorn 11:09, 22 mar 2015

wow, te kule z trawnikiem.. bomba! a jeszcze cudniej sie zapowiada! jakie plany! pozdrawiam!!!
paniprzyroda 21:08, 07 kwi 2015

Z tęsknoty za ciepłą wiosną wróciłam do Twoich magicznych fotek Pozdrawiam.
katiaxx 21:02, 08 kwi 2015

Witam jestem u Ciebie pierwszy raz, nie wiem dlaczego nie trafiłam wcześniej, przyszłam bo ktoś mi podpowiedział że chyba masz śmiałka goldtau - lub innego i przyszłam w tej sprawie ale na początku chcę powiedzzieć że masz przepiękny ogród, nie wiem czy to możliwe żeby to wszystko wyrosło na piachu ... gratuluję

A jeśli chodzi o śmiałka szukam info ; czy się rozsiewa, czy się pokłada, jakie masz wrażenie ogólne czy go lubisz i ile go masz

Zastanawiam się nad większą ilością a ktoś się skarżył że sie strasznie rozsiewa
monteverde 21:18, 08 kwi 2015

To żeście się napracowali ale będzie pięknie
viva 09:38, 10 kwi 2015

grembosia napisał(a)
Vivo, zajrzyj do mnie, proszę.
Dzięki za zainteresowanie

Zajrzałam

Mala_Mi napisał(a)
Widzę, że kompostownia poszła z przeznaczeniem na rabatę.. ... ogrodnik zawsze znajdzie sobie nowe zadanie Ale ogród się wydłuży..a raczej poszerzy

Aniu, to prawda pracy czeka nas sporo ale to była konieczność

Bogdzia napisał(a)
Uroczo wyglada ta ścieżka ale barwinka nie lubię , nie da sie go pozbyc. Od 10 lat przegrywam walke . Ja go bym nie sadziła,

Bogdziu, mam barwinek od samego początku ogrodu i sadzę go w bardzo trudnych miejscach. Nie mam kłopotu z nim. Na mojej lichej ziemi nie ma takich roślin, które były ekspansywne. Jedynie podagrycznik, niestety.
W lasku marzą mi się oczywiście kokorycze, bodziszki i inne piękności
Może kiedyś?

Joku napisał(a)
Ciekawy pomysł z tym wałem. Akurat niedawno zastanawiałam się co robić z ziemią, którą wybieram w niektórych miejscach. Trzeba się rozejrzeć za odpowiednim zakątkiem. Możesz trochę o tych ziemiach pod rośliny? Czym wzbogacasz?

Jolu, w Twoim przypadku trudno chyba będzie znaleźć miejsce na taką niechcianą ziemię. Musiałabyś pewnie wymyśleć sposób na jej zagospodarowanie.

Ziemię, którą mamy kupioną mieszamy tylko z kompostem. Wydaje mi się, że to jest dobra mieszanka. Ziemia trzyma wilgoć a kompost daje treść.

paniprzyroda napisał(a)
Rabata z rozmachem i przyszłością Barwinek jak zakwitnie, to dopiero będzie niebiesko Mam go w jednym miejscu w starym i nie rozchodzi się zbytnio, bo pilnuję. Jeszcze zawilce gajowe, popularne leśne kluczyki, bodziszki może? jakiś delikatny błękitny dzwonek? Będzie się działo Buziam już prawie niedzielnie

Mariolu, myślę, że te Twoje propozycje pojawią się kiedyś w leśnej części
Potrzebuję tylko więcej czasu i samozaparcia Aby tam coś posadzić musi być wybrany piach conajmniej na głębokość szpadla a miejsca zapełnione dobrą mieszanką. To jest przyszłość

popcorn napisał(a)
wow, te kule z trawnikiem.. bomba! a jeszcze cudniej sie zapowiada! jakie plany! pozdrawiam!!!

Karola, plany są wielkie oby tylko sił starczyło

paniprzyroda napisał(a)
Z tęsknoty za ciepłą wiosną wróciłam do Twoich magicznych fotek Pozdrawiam.

Ciepłej wiosny dalej brak u mnie dzisiaj był mróz.

monteverde napisał(a)
To żeście się napracowali ale będzie pięknie

Aniu, sprzątanie wykonaliśmy w zimie Prawdziwe prace dopiero nas czekają.

anabuko1 09:52, 10 kwi 2015

Prace wykonane. Wysprzatane.
I jak czytam, to duże hostowisko się szykuje.
Kocham hosty.Sama mam ich sporo.Ale zawsze nie dość, ile chciałoby się ich mieć.Ale miejsca na nie już mało
KasiaWB 09:53, 10 kwi 2015

fajnie już wygląda to miejsce daje szerszą perspektywę
ja z jasnotą teraz walczę rozpanoszyła się okropnie z zadarniających to chyba tylko bym teraz runiankę posadziła
Będę śledzić dalszy ciąg Pozdrawiam
viva 09:59, 10 kwi 2015

katiaxx napisał(a)
Witam jestem u Ciebie pierwszy raz, nie wiem dlaczego nie trafiłam wcześniej, przyszłam bo ktoś mi podpowiedział że chyba masz śmiałka goldtau - lub innego i przyszłam w tej sprawie ale na początku chcę powiedzzieć że masz przepiękny ogród, nie wiem czy to możliwe żeby to wszystko wyrosło na piachu ... gratuluję

A jeśli chodzi o śmiałka szukam info ; czy się rozsiewa, czy się pokłada, jakie masz wrażenie ogólne czy go lubisz i ile go masz

Zastanawiam się nad większą ilością a ktoś się skarżył że sie strasznie rozsiewa

Witaj Kasiu Okazuje się, że nawet na piachu może coś wyrosnąć

Mam śmiałka, o którego pytasz już kilka lat nie zauważyłam aby się u mnie rozsiewał. Może u mnie się nie rozsiewa, bo jest sucho? Nie wiem ale siewek żadnych nie widziałam.
Nie pokłada się, po deszczu wiechy lekko przechylają się ale nie kładą.
Bardzo wcześnie startuje wiosną i wcześnie zakwita.

Tak wygląda teraz. Przycięty wysoko, bo śmiałki w tym roku ruszyły już w zimie i szkoda mi było obcinać młodych listków.

A tak wyglądał końcem czerwca ubiegłego roku