Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

mirkaka 09:13, 25 maj 2015

A czemu wyrzuciłaś wrzosy? Bo jeśli ze starości to powiem Ci że ja swoje odmładzam. Przysypuję ziemią długie gałązki i po roku mam już młode roślinki, możesz też całą starą roślinę przysypać ziemią rozkładając gałązki na szerokość, zostawiając tylko końcówki pędów
Sonka 07:47, 26 maj 2015

mirkaka napisał(a)
A czemu wyrzuciłaś wrzosy? Bo jeśli ze starości to powiem Ci że ja swoje odmładzam. Przysypuję ziemią długie gałązki i po roku mam już młode roślinki, możesz też całą starą roślinę przysypać ziemią rozkładając gałązki na szerokość, zostawiając tylko końcówki pędów

Mirko o takim odmładzaniu wrzosów nie wiedziałam, dziękuję za informację, azalie i rododendrony podrosły sporo i mają za mało miejsca, więc coś za coś. Na tej rabacie mam około 25 różnych odmian, kiedy sadziłam nie bardzo wiedziałam o ich wzroście, dlatego mają teraz ciasno.
Wrzosom obciełam wszystkie zielone pędy, korzenie zostały jako ulepszacz gleby.
Sonka 22:20, 26 maj 2015

Co nieco.

limonka 13:45, 31 maj 2015

Witaj Krysiu w nowym sezonie
Piszę u Ciebie bo jesteś dobrą duszyczką Ogrodowiska i chętnie udzielasz porad takim niedoświadczonym ogrodnikom jak ja.
Wiem, że masz wiąza "Camperdowni", ja również posadziłam niedużego tej wiosny. A ponieważ to jego pierwszy sezon u mnie mama pytanie: piękne zielone kwiatki uschły i zostały brzydkie brązowe suche płatki, które jesnak same nie bardzo chcą opaść. Ponieważ moje drzewko jest nieduże a rośnie w dość ekponowanym miejscu chciałabym te brązowe kwiaty oberwać, one jednak dość mocno trzymają się. Jakie są twoje doświadczenia? Czy według ciebie nic się nie stanie jak poobrywam, czy lepiej zostawić drzewko w spokoju?
Pozdrawiam sercecznie!

limonka 13:46, 31 maj 2015

Prawdziwy festiwal rodków u Ciebie!
lawena 07:24, 01 cze 2015

Hejka Sonka!
rh pięknie u Ciebie kwitną, na pierwszym foto to jakiś klonik kolumnowy??

pozdrawiam serdecznie!
Sonka 07:32, 01 cze 2015

lawena napisał(a)
Hejka Sonka!
rh pięknie u Ciebie kwitną, na pierwszym foto to jakiś klonik kolumnowy??

pozdrawiam serdecznie!

Dzięki tak, to klon kolumnowy Crimson Sentry.
Sonka 07:44, 01 cze 2015

limonka napisał(a)
Witaj Krysiu w nowym sezonie
Piszę u Ciebie bo jesteś dobrą duszyczką Ogrodowiska i chętnie udzielasz porad takim niedoświadczonym ogrodnikom jak ja.
Wiem, że masz wiąza "Camperdowni", ja również posadziłam niedużego tej wiosny. A ponieważ to jego pierwszy sezon u mnie mama pytanie: piękne zielone kwiatki uschły i zostały brzydkie brązowe suche płatki, które jesnak same nie bardzo chcą opaść. Ponieważ moje drzewko jest nieduże a rośnie w dość ekponowanym miejscu chciałabym te brązowe kwiaty oberwać, one jednak dość mocno trzymają się. Jakie są twoje doświadczenia? Czy według ciebie nic się nie stanie jak poobrywam, czy lepiej zostawić drzewko w spokoju?
Pozdrawiam sercecznie!

Witaj Liminko, mój wiąz jest już spory, to pierwsze drzewo kupione z rozmysłem, uwielbiam go w fazie, kiedy ma te delikatne zielone przeźroczyste płateczki, a które z czasem brązowieją i opadają. Okryje się liśćmi i schowa płatki. Dopiero na trawie widzę, że brązowe i, że opadły. Nigdy ich nie obrywałam, ale myślę, że jak je oberwiesz to nic nie zaszkodzi drzewu, a nawet pomoże. Moje już opadły. Zrobię dzisiaj zdjęcie.
Sonka 08:02, 01 cze 2015

Nareszcie mam buczka.

dajana 13:16, 22 cze 2015

Witaj Krysiu! mnie się twoje rabaty bardzo podobają, na tle tych wysokich drzew takie kolorowe ,wesołe i cudne .Kiedyś kupię sobie te niebieskie azalie ale takich okazów 32 letnich to już nie doczekam z wiadomych względów Pytasz o moją trawę, nie znam jej nazwy bo to prezent, a najgorsze że nie pamiętam od kogo. Jeśli nie od ciebie, to z pewnością od Weroniki. Przy mamie niewiele mogę podziałać w ogrodzie Obiecuje sobie ze moje poczynania ogrodowe przyspieszą w przyszłym roku kiedy odejdę na emeryturę Zyskam 10 godzin ! dla ogrodu to dużo czasu. Wreszcie zrobię jakieś postępy .Mój ogród tez nie musi być i na pewno nie będzie idealny .Będzie podobny do mnie, hi troszkę szalony, a z pewnością zmienny .Zawiodłam się na sadzonkach róży multiflory ,tylko jedna sadzonka ma listki, reszta badyli stoi bez jednego listeczka. Troszkę mi żal mojej pracy, bo sadzonki to dwie stówki zmarnowane, ale ta moja praca to już była więcej warta .nadal mam problem z posadzeniem czegos na ten plot ,tam głównie jest cień ,a jeśli nawet jest słonce to niedługo. Czym ja mam biedny robaczek obsadzić ten płot aby odgrodzić się od tych lisci i dziczek z lasu? Co rośnie w cieniu? najlepsze by było gęste i iglaste .Szukałam i niczego nie znalazłam .Nie zawracam ci już głowy Krysiu .Popatrzę jeszcze na twoje kolorki