Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Sonka 07:16, 10 lis 2015

zieloniutka napisał(a)

A co tutaj tak ładnie się wybarwia na pomarańczowo? Jakiś berberys ?

Tak, to berberys Erekta.
Filomena 12:00, 28 lis 2015

Zaintrygował mnie Twój wpis Krysiu w wątku o kompostownikach... takie tam naukowe wywody, a prawda jest taka, ze czasem trzeba podejść intuicyjnie do tematu - robię to samo, tj. taki zastrzyk ziemi z lasu
Po przejrzeniu Twojego ciekawego wątku ciekawi mnie czy Annabell incrediball po czasie nabrała sztywności pędów?
Przepiękną masz też niebieską azalię, nie doczytałam jaka to, chętnie bym taką widziała u siebie do kompozycji.
Ogrody ze starodrzewiem, starymi nasadzeniami mnie elektryzują, mają w sobie tę wieloletnią nagromadzoną energię.
Rzeczywiście nam laikom trudno jest prowadzić ogród tak, aby nie zniszczyć tego co pięknie rosło przez lata pozbywając się tego co już nie cieszy.
pozdrawiam
Karol99 12:19, 28 lis 2015

Sonka napisał(a)
Napia kupiłam na all takie podpory stalowe, jak się okazuje spełniają swoją rolę, od roku zastanawiam się nad wyborem roślin przed nie, czym je podsadzić, bo koniecznie chcę zimozieloną trawkę i coś jeszcze za trawą , nareszcie wybrałam, rozchodniki i trawkę- carex Amazon Mist, więc w przyszłym roku nie będzie tej ciemnej dziury, a pięciorniki pójdą aut. Hortensje dostają na start dobrej ziemii i trochę kwaśnego torfu. W bieżącym roku prawie że nawozu nie dostały, one szybko rosną, mają już 6 czy 7 lat a może mniej, bo już straciłam rachubę.
Z prawej strony posadzę dużą rozplenicę.

Śliczne te hortensje.
MUZA 13:53, 28 lis 2015

Witaj podziwiam Twój ogród bo naprawdę jest co pieknie.
Sonka 09:20, 01 gru 2015

Karoll99, Muza, Filomena - dziękuję.
sylwia_slomc... 21:38, 10 gru 2015

Witaj popatrzyłam trochę na początki i na efekt obecny ,cieżką pracą piekny efekt osiągnęłaś
Bogdzia 18:17, 18 gru 2015

Sonka napisał(a)

Bogdziu,dziękuję za pomoc w ustaleniu szybko rosnących rodków i za wizytę.
Mój najstarszy rododendron ma 32 lata, oto on, nie wiem też, jaka to odmiana, może jesteś w stanie mi pomóc w identyfikacji, byłabym wdzięczna.

I azalia mini.

Dawno u Ciebie nie byłam a tu widzę pytanie do mnie. Moim zdaniem jest to Roseum Elegans ale co do azalii japońskiej to niestety nie wiem bo u mnie tylko kilka ich gatunków ze względu na mroźny klimat ogrodu, tej akurat nie mam.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 19:19, 23 gru 2015

Zagladam juz którys raz a tu ciągle cisza, moze tak bardzo świętami jestes zajeta ze nie masz czasu , choc prawde mówiąc o czym pisac w czasie zimy? Zdrowych i wesołych Swiąt.
Sonka 16:22, 26 gru 2015

Bogdziu, przepraszam, że od razu się nie odniosłam do Twych wpisów,
po pierwsze- bardzo dziękuję za zidentyfikowanie rododendrona
po drugie- bardzo się cieszę, że pomożesz mi rozpoznawać ptaszki. Mam z tym kłopot a bardzo chciałabym się nauczyć jak je rozpoznawać.
Byłam poza domem więc nie mogłam odpisać. Przesyłam uściski.
Bogdzia 12:40, 31 gru 2015

Sonka napisał(a)
Bogdziu, przepraszam, że od razu się nie odniosłam do Twych wpisów,
po pierwsze- bardzo dziękuję za zidentyfikowanie rododendrona
po drugie- bardzo się cieszę, że pomożesz mi rozpoznawać ptaszki. Mam z tym kłopot a bardzo chciałabym się nauczyć jak je rozpoznawać.
Byłam poza domem więc nie mogłam odpisać. Przesyłam uściski.

Nie o to chodziło by mnie odpisac ale o to żeby było co u Ciebie poczytac. Ptaszki rozpoznawac chętnie pomogę, jak sie im zrobi zdjęcie i obejrzy w swoim ogrodzie to łatwo nazwę zapamiętac. Rób zdjęcia , bedziemy rozpoznawac. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.