Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

dajana 14:33, 14 maj 2015

To niebieskie cudo Soniu to Azalia , czy RH? Wszystkie śliczne, ale niebieski jako pierwszy mnie zachwycił .Siedzę w pracy a za oknem tak leje i wieje ze nie wiem jak wyjdę .Moja wczorajsza praca poszła na marne Deszcz wszystko zmył bo pewnie u mnie tez leje . Na wszystkich różach jest tak ogromna ilość mszyc zielonych że ręcznie bym tego się nigdy nie pozbyła. Opryskałam wczoraj i chyba na próżno Co? Zaglądam do ciebie bardzo często i zawsze gdzieś przeczytam twoje dobre rady Kromka chleba pod pomidory? ,zastosuje w przyszłym roku bo w tym pomidorów nie mam . Serdeczności co moc posyłam
Sonka 08:19, 15 maj 2015

Danusiu, niebieska to chyba jest azalia japońska, bo ma drobne liście utrzymywane zimą, ale krzew przyrosty ma spore, miałam dwa kupione w Casto ale nie wiem jaka jest jej nazwa, jedna mi zmarzła mroźnej zimy 3 lata temu.
Jak zobaczyłam kwitnące to musiałam kupić, są piękne i pokaźne, krzew spory.
Ja swój ogród nigdy nie mam taki na błysk zawsze są jakieś niedoróbki, sama nie nadążam, ogród jest spory.
Mszyce też mam muszę popryskać niestety, dzisiaj sadzę pomidory i paprykę.
Zdjęcia mojego ogrodu nie bardzo się nadają by je tu prezentować wśród tych wymuskanych ogrodów innych użytkowników, ale co tam, coś pokażę.

Napia 21:43, 15 maj 2015

Śliczne te niebieskie azalie, dotąd takich nie widziałam
Zdjęcia rób koniecznie! Chętnie obejrzymy
Sonka 08:31, 16 maj 2015

No to moje wrzosowisko
Sonka 11:07, 16 maj 2015

Kanciki będą.
Napia 17:47, 17 maj 2015

Sonka napisał(a)
Kanciki będą.

Ślicznie to wygląda! Piękne kolory.
Kanciki i u mnie muszą poczekać na zakończenie najważniejszych prac ogrodowych, a to może jeszcze trochę potrwać
mirkaka 11:39, 19 maj 2015

Witaj Sonko, jestem z rewizytą, widzę żę rodki i azalie już też są Twoją miłością, to się nigdy nie skończy
Ogród pięknie przerobiłaś, wiadomo że praca w ogrodzie nigdy się nie skończy.Ja myślałam że rabaty azaliowe i rododendronowe już takie zostaną na wieki a w tym roku azaliową powiększyłam i dosadzam na niej nowe
Rodkową też zmieniam bo musiałam dwa z niej wysadzić tak było na niej już gęsto i teraz już myślę czy tych wysadzonych nie przesunąć dalej w las a w ich miejsce nie kupić wolnorosnących i tak dalej... Nie widać końca, tylko ja muszę już liczyć że sił ubywa, niestety a nie przybywa
Bogdzia 22:02, 21 maj 2015

Widze tu bratnia dusze która tez lubi rh.Pięknie wyglądaja a jeden ogromny, ile ma lat?
Sonka 10:24, 23 maj 2015

mirkaka napisał(a)
Witaj Sonko, jestem z rewizytą, widzę żę rodki i azalie już też są Twoją miłością, to się nigdy nie skończy
Ogród pięknie przerobiłaś, wiadomo że praca w ogrodzie nigdy się nie skończy.Ja myślałam że rabaty azaliowe i rododendronowe już takie zostaną na wieki a w tym roku azaliową powiększyłam i dosadzam na niej nowe
Rodkową też zmieniam bo musiałam dwa z niej wysadzić tak było na niej już gęsto i teraz już myślę czy tych wysadzonych nie przesunąć dalej w las a w ich miejsce nie kupić wolnorosnących i tak dalej... Nie widać końca, tylko ja muszę już liczyć że sił ubywa, niestety a nie przybywa

Mirko, miło mi, że wpadłaś, ja też ciągle przesadzam. Aktualnie dosadzam w miejsce usuniętego modrzewia, szukam wysokich i szybko rosnących, bo będą z tyłu rabaty. Przód rabaty też mam do reorganizacji, wyrzuciłam wrzosy, będę sadzić i przesadzać:z przodu mikre potem średnie i wysokie. Rodki bardzo lubię.
Sonka 10:39, 23 maj 2015

Bogdzia napisał(a)
Widze tu bratnia dusze która tez lubi rh.Pięknie wyglądaja a jeden ogromny, ile ma lat?

Bogdziu,dziękuję za pomoc w ustaleniu szybko rosnących rodków i za wizytę.
Mój najstarszy rododendron ma 32 lata, oto on, nie wiem też, jaka to odmiana, może jesteś w stanie mi pomóc w identyfikacji, byłabym wdzięczna.

I azalia mini.