Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Sonka 19:57, 27 lut 2016

Moje dwa świerki serbskie pendula, kupione, posadzone za radą Zbyszka, miały być trzy, miałam tylko dwie ręce w które mogłam wziąść zakupy na targach -wystawie kwiatów w Otmuchowie.Trzeciego ciągle nie zakupiłam, bo nie spotkałam w okolicznych szkółkach. W końcu gdzieś znajdę.
Muszę je uporządkować

zdjęcie z drugiej strony;

obydwa razem
Sonka 20:10, 27 lut 2016

Jak ciąć? Mają dwa metry, chcę by były niższe.

ZbigniewG 20:32, 29 lut 2016

Krysia drastycznie i koniecznie ! , w pierwszym wytnij na gładko wszystkie pędy boczne w kółku ewentualnie zostaw trzy słabsze(opadające), dalej boczną miotłę zaznaczoną kreską i przerzedź na dole bo niepotrzebna gęstwina (wycinaj nie skracaj)
w drugim w podobnym stylu z wyczuciem

hortensje wytnij przy ziemi najgrubsze (najstarsze) z pozostawionymi musisz trochę pokombinować- przyciąć usunąć nadmiar bocznych itp
Krys 22:26, 02 mar 2016

Sonia dzialke mam podobnie duza oczary masz sliczne musze koniecznie u siebie posadzic na cieciu serbow sie nie znam,ale Zbyszek jest czujny hortensje masz wilkie czy to limki?
Sonka 10:38, 03 mar 2016

Krystynę wita Krysia, hortensje przed domem to Vanille, Limelicht też mam, ale twierdzę, że Anabell jest najprostsza w utrzymaniu, ścinam co roku prawie do ziemii i nie ma problemu z prowadzeniem ich i nadmiernym wzrostem, poza tym kwitną wcześniej bo już w lipcu, tu 10.07.

Oczary są śliczne to fakt.
Napia 20:50, 03 mar 2016

Oczary śliczne, ale hortki też
evik0 20:58, 06 mar 2016

Krysiu gratuluje pięknego ogrodu! Wszystko wygląda pięknie Czy możesz zdradzić ile lat ma Twój berberys i jak go tniesz ze tak ładnie poszedł w górę

Sonka 22:48, 06 mar 2016

evik0, berberysy to mocne rośliny i nie wymagają jakiejś szczególnie dobrej ziemii, berberys "Erekta" ma 5 lat, był też przesadzany, tnę go mocno, mniej więcej 1/3 na wiosnę a potem jeśli pędy idą nie tak, to na bieżąco, lubię też te jego młode listki. A taki ognisty jest późną jesienią

Bogdzia 19:57, 16 mar 2016

Bardzo Ci zazdroszczę wolnego miejsca w ogrodzie. Ile roslin mozna tam jeszcze posadzic , ile marzeń spełnic..
Sonka 11:40, 17 mar 2016

Kochana Bogdziu, ja chętnie sadziłabym, ale jestem do tego ogrodu sama, drugi dzień czekam na robotnika, żeby mi pomógł przy przesadzaniu drzew, nie przyszedł. Miejsca mam mnogo, ale nie jestem też pierwszej młodości, mąż niechętnie mi pomaga, albo wcale. Kosi trawnik traktorkiem, to jedynie co zrobi.Jak ostatnio powiedziała koleżanka psycholog, różnice charakteru i sposobie na życie są fajne, ale tylko na początku.