Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Edyta10 23:18, 07 lut 2016

re: odpisałam Krysiu u siebie.
piękny masz ogród, cudne hortensje i RH
pokazuj więcej
Sonka 08:49, 08 lut 2016

Napia napisał(a)
Pozdrawiam Krysiu Piękna ta kalina, ja mam chyba buldeneż, a ona nie tworzy owoców. U Ciebie nawet jesienią i zimą ładnie wygląda.

Zaczynam myśleć o azaliach

Napia, ja też intensywnie myślę o azaliach, ale wielkokwiatowych, trochę za późno, ale jednak. Byłam w maju w ogrodzie botanicznym na Śląsku, chyba Mysłowice, teren po poligonie wojskowym, jakie tam posadzono piękne azalie, zapach nieziemski, kolory obłędne. Poszukam jakichś zdjęć. Te azalie są fajne, bo dosyć szybko rosną, wiosną dają piękne kolory, są mniej wymagające i dośc prosto można je wkomponować w rabaty. Azalie japońskie też mam i też je lubię, teraz będę sadzić wielkokwiatowe i pachnące.
Nie mogę ich znaleźć, ale jak na nie trafię to wstawię.
Mala_Mi 14:44, 08 lut 2016

Obejrzałam sobie prawie cały wątek.. i stwierdzam, że masz wszystko zdrowe i dorodne Aż miło oko zawiesić Od pomidorów, kalinę, rh, trawy po oczara
Sonka 07:21, 09 lut 2016

Mala_Mi napisał(a)
Obejrzałam sobie prawie cały wątek.. i stwierdzam, że masz wszystko zdrowe i dorodne Aż miło oko zawiesić Od pomidorów, kalinę, rh, trawy po oczara

Hm, dziękuję, mam 3 kompostowniki, tzn trzy rodzaje -dżdżownicowy, drugi - z trawy, liści popiołu i resztek ogrodowych oraz trzeci - z wszystkiego w lesie(oprócz popiołu oczywiście).
Moja rodzima ziemia to piasek 6 klasy, poprzez uprawę i dodatek stała się ziemią urodzajną, czasami sama nie mogę uwierzyć obserwując rosnące rośliny. Dla kwaśnolubnych daję próchnicę leśną, liście dębu igliwie oraz korę. Trochę wysiłku ale warto.
Sonka 16:48, 27 lut 2016

Piękny oczar

Sonka 16:54, 27 lut 2016

Z oddali
Katkak 17:41, 27 lut 2016

Sonka napisał(a)
Piękny oczar

Witaj, przybiegam od Zbyszka zobaczyć oczara, ale śliczny. Powiedz proszę jaka to odmiana i czy wntakiej formie już go kupiłaś, czy może go formujesz? Pozdrawiam .
Sonka 18:13, 27 lut 2016

Katkak napisał(a)

Witaj, przybiegam od Zbyszka zobaczyć oczara, ale śliczny. Powiedz proszę jaka to odmiana i czy wntakiej formie już go kupiłaś, czy może go formujesz? Pozdrawiam .

Odmiany nie znam, kupiłam go bez nazwy, jest szczepiony, ma chyba z 10 lat, więc jak widać rośnie wolno.Miał dwa pędy od dołu, jeden obgryzł pies, więc go obcięłam i od tej pory jest w formie drzewka.
Gardenarium 18:27, 27 lut 2016

Popatrz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/269-czarujace-oczary

Instagram Ogrodowiska
Sonka 19:47, 27 lut 2016

No i prośba do Zbyszka, jak ciąć? Ten cyprysik ma za zadanie osłaniać taras, więc nie chcę go zbytnio wyszczuplać, miejsca u mnie dostatek, bo działka duża jest. Chciałabym żeby był zgrabny, ostatnie lata ma spore przyrosty. Mam dylemat, nie wiem co z nim robić. Muszę zrobić inne zdjęcie.