Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 18:43, 02 lut 2013

A dziś mam kilka zdjęc z wizyty w przepięknym miejscu. Nazywa się to Arboretum Von Gimborn i jak się okazało, jest dosłownie 10 minut jazdy ode mnie. Pojechaliśmy tam z uwagi na piękną pogodę oraz wieści o sporej kolekcji oczarów. I faktycznie - oczary przepiękne, najróżniejsze, ale i cała reszta niesamowita. Po pierwsze wielka kolekcja rododendronów, które z pewnością odwiedze wiosną. Rzadkie drzewa, piękne zakątki nad wodą, sporo bambusów, iglaki i w ogóle pełno wszystkiego. Niestety udało mi się zrobić dosłownie kilka zdjęć, bo jak ten głupek kompletny nie sprawdziłam w jakim stanie sa baterie i okazało się , że prawie puste i aparat odmówił współracy po kilku dosłownie zdjęciach. Zaprezentuję je zatem, ale to na prawda malutki fragment całej oczarowej kolekcji.

agata_chrosc... 18:48, 02 lut 2013

Ogólne wnioski mam następujące: oczary różowe, czerwone, bordowe, są niezwykle oryginalne. ale mają jedną wadę - prawie ich z daleka nie widać. Dopiero kiedy się jest tuż przy nich to można podziwiać te niezwykłe twory natury. Natomiast pospolite oczary żólte mają jedną wielką zaletę - widac je z daleka i na tle iglaków na przykład, prezentują się absolutnie zjawiskowo. Pewnie to się zmienia, gdy kwitną w okresie, gdy lezy śnieg. Wtedy te kolorowe odmiany musza być widoczne znacznie lepiej. Na dowód zdjęcie bardzo dużego oczaru bordowego, słabo jednak widocznego na tle zieleni.

A teraz coś, co musze zobaczyć latem. Ten oplatający sosnę potwór to wisteria japońska. Ku przestrodze dla tych, którzy chca ją sobie zaprowadzić w ogródku.

waska 19:37, 02 lut 2013

Ach wioooosna

Idzie juz czy nie
Ktos dzis o swistaku mowil ze idzie
agata_chrosc... 18:56, 03 lut 2013

Cześć Waska Wiosna idzie i na pewno dojdzie. Codziennie nowe jej ślady widzę. Dziś na przykład zauważyłam, że u sąsiada powychodziły już krokusy
Przetacznik 18:59, 03 lut 2013

Agato jaki oczarowujący spacer uwieczniłaś, bardzo wesoły nastrój sprowadzasz tymi zdjęciami.
A mi się ta wisteria dusicielka bardzo podoba : )

Przetacznik 19:00, 03 lut 2013

No i czekam niecierpliwie na wiosenny pokaz u Ciebie!
KasiaWB 19:03, 03 lut 2013

dziękuję za wiosnę Agatko mi też się wisteria boa podoba, chociaż jej mieć nie będę
Serdecznie pozdrawiam i pamiętam
Urszulla 23:44, 03 lut 2013

zaglądam na oznaki dalszej wiosny.....i są.....w wydaniu oczaro-wującym
10 min. drogi tylko..............człowiek czasem pod nosem ma wspaniałości a szuka gdzieś daleko
pozdrówka
ewalm 00:59, 04 lut 2013

agata_chroscicka napisał(a)

Piękny. Szkoda, że nie wiedziałam o istnieniu tego arboretum rok temu. Bylismy wtedy w Arhem i w Driel, a to już całkiem niedaleko. Kurcze, jakie fajne miejsca są na swiecie.
monteverde 01:33, 04 lut 2013

agata_chroscicka napisał(a)
A dziś mam kilka zdjęc z wizyty w przepięknym miejscu. Nazywa się to Arboretum Von Gimborn i jak się okazało, jest dosłownie 10 minut jazdy ode mnie. Pojechaliśmy tam z uwagi na piękną pogodę oraz wieści o sporej kolekcji oczarów. I faktycznie - oczary przepiękne, najróżniejsze, ale i cała reszta niesamowita. Po pierwsze wielka kolekcja rododendronów, które z pewnością odwiedze wiosną. Rzadkie drzewa, piękne zakątki nad wodą, sporo bambusów, iglaki i w ogóle pełno wszystkiego. Niestety udało mi się zrobić dosłownie kilka zdjęć, bo jak ten głupek kompletny nie sprawdziłam w jakim stanie sa baterie i okazało się , że prawie puste i aparat odmówił współracy po kilku dosłownie zdjęciach. Zaprezentuję je zatem, ale to na prawda malutki fragment całej oczarowej kolekcji.

Agatko a ja chciałam kupić czerwonego, ale teraz widzę, że najbardziej widoczny jest żółty pozdrawiam i dzięki za wiosnę