Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

hanka_andrus 07:36, 06 paź 2013

BYłam, widziałam, ale dziś nic nie napiszę, bo od zachwytów tu aż się roi!
Ścieżka -pomost wokół bagienka- mądre rozwiązanie.
Jak już polski sklep znalazłeś, to żeś w domu. Zawsze to miło, widzieć coś innego niż angielszczyznę.
A w ogóle co przeważa angielski czy francuski?
gamra 09:08, 06 paź 2013

Pięknie! Rh w lesie, skalniaki w lesie i dużo kwitnących kwiatów w parkach, lasach, do tego mentalnośc ludzi, że to doceniają a nie niszczą. U nas, w Polsce, można się urobic a często po jednej nocy zniszczone. Miejskośc, miesza się z dzikością natury, naprawdę zachwyca.
Róże, mają swój urok i przyciągają do siebie. Moje nie zmarzły, są od południowej strony domu.
Robert, Orzeł ma dziób typowo orli, tylko na tym zdjęciu nie zbyt dobrze to widac. W niektórych gniazdach w Niemczech, bociany zimuja a jak za duży mróz, albo za dużo śniegu, przenoszą się do Hiszpanii i tam przeczekują. Teraz, dzięki monitorowaniu bocianich gniazd, gniazda są remontowane i bardzo rzadko dochodzi do zawalenia się budynku, pod takim gniazdem, ale to się zdarza, bo takie gniazdo może ważyc 2-3 tony. Dzięki kamerom, umieszczonym nad gniazdami, podglądamy, a jeśli dzieje się źle, interweniujemy, pisząc maile, dzwoniąc do opiekunów gniazd.
Piszesz, że porozmawiałeś sobie po Polsku. No właśnie. To co nam pokazujesz na zdjęciach, to co już widziałeś i jeszcze zobaczysz, nie da się skomentowac jednym słowem i zostanie już na zawsze z Tobą, ale. Robert a może powinieneś częściej wychodzic do ludzi i rozmawiac z nimi? Może trafił byś na kogoś, kto by Ci pomógł? Wykorzystac możliwości. Nie wszyscy są snobami a jeśli słyszysz na ulicach Polski język, to Ci Polacy na pewno, tam aż tak długo nie są.
Pozdrawiam Halina
Klamber 13:51, 07 paź 2013

Witajcie, dziś dalsze fotki z wycieczki, pierwsze trzy zrobiłem po drodze na ulicy, na jednym jest cerkiew.
Haniu, bardzo mi się też kładka podobała i nic nie poniszczone ani papierów nie narzucane. Sklep z zewnątrz nic szczególnego ale w środku, ładnie i przyjemnie. Są wędliny robione tutaj ale ja nie jadam wędlin już mi dawno obrzydły, jadam tylko swojej roboty, reszta to można się po tym przekręcić. Są polskie smakołyki, puszki, słoiki i różne tam i woda, pije naszą bo ichnia smakuje jak deszczówka, 1,30$ za butlę 1,5. Francuskiego bardzo mało tu słychać. Ale mój znajomy mówi że w Quebec, po angielsku nie chcą za bardzo gadać.

Klamber 13:56, 07 paź 2013

Halino, pierwszy raz słyszę że część bocianów zostaje, wiem że w Niemczech jest cieplej niż u nas a na południu, mało co śniegu ale nie wiedziałem o tym. Tu jest jak piszesz miasto miesza się dzikością natury, to mi się też bardzo podoba. W kraju to takie ogrody by rozszabrowali w jedną noc same dołki by zostały. Ja u siebie próbowałem coś sadzić za płotem, to albo wykopali albo połamali i nic nie mam, śmieci do zbierania co tydzień po hołocie. Róże są ładne ale ja za nimi nie przepadam i siebie mam 3 ale nie zajmuję się prawie nimi. Być morze orzeł nie wyszedł po orlemu i jakość kiepska, ja nie podglądam przez kamerki, wolę osobiście. Jak mam taką możliwość i okazję to rozmawiam z polakami. Dziękuję Wam za miłe słowa i muszę kończyć.

Klamber 14:01, 07 paź 2013

Pokazałem dalsze zdjęcia z wycieczki, w ostatnim poście dużo dębów błotnych, była tam cała aleja, alę mam dla Was nowinę, byłem wczoraj na rybach i w końcu trafiłem na skoki, rewelacja, szykujcie patelnię. Jednak to może w następnym albo jeszcze w kolejnym. Pozdrówka przesyłam.

hanka_andrus 15:02, 07 paź 2013

A czemu one błotne są? Preferują podmokły teren czy co? Ale pokrój liści ładny, a i przebarwia się ciekawie.Muszę o nich poczytać. Dziękuję z cudowne zdjęcia.
popcorn 15:04, 07 paź 2013

Ale kolory! Strasznie długo jesteś na obczyźnie, ale oswajasz ją chyba skutecznie? Wracasz kiedyś?

pozdrawiam!
Karolina
Klamber 13:48, 08 paź 2013

Witajcie, żeby nie było bałaganu to już dziś skończę te zdjęcia a jutro będą ryby. Jest jeszcze ładnych kolorków to chcę pokazać, Zdjęcia są tylko z jednego parku w tym co jadłem ptasie mleczko nic nie było ciekawego.
Haniu, z tego co wiem to błotny lubi podmokły teren, ja sobie kupiłem ale chyba turkucie albo inna zaraza zeżarła mu korzenie i będę musiał znów kombinować albo tu żołędzi nazbierać, skrzydlaki klonowe już zbieram i orzechy cały czas dziś i wczoraj to na pewno 30 kg nazbierałem. Pokrój liści nietypowy ale wyglądają całkiem ładnie, przebarwia się od żółci do pomarańczu, bez czerwieni. Jest tu też dużo korkowych.

Klamber 13:53, 08 paź 2013

Karolciu żebyś widziała to w realu, bajka. Teraz królują trzmieliny i klony zaczynają swój pokaz. Sam nie wiem co Ci odpowiedzieć póki się da będę siedział, teraz jestem jak wolny elektron, całkiem mi się to podoba.

Klamber 13:58, 08 paź 2013

Pogoda nadal brzydka ale jeszcze ciepło, dziś tak wiało że zwiewało mi dachówki ze stołu. W dzień nawet świeciło słońce ale teraz czarno dobrze że ze stacji mam 100m do domu to jak chlupnie to bardzo nie zmoknę. To fotki ze stacji gdy wysiadłem z pociągu, deszcz padał ale mnie minęło. Jeszcze kilka fotek z dzisiejszą falą. Pokażę wam swój ekwipunek z roweru, ile tego wożę ze sobą. Plecak z całym sprzętem i statywem oraz laptopem. Garnek z zupą, butla kuchenka, jabłko, śliwki, banan, pojemnik z jedzeniem Pojemnik z ciastkami z powrotem jest pełen tłuczonych orzechów, kurtka dwa kubki nóż, śrubokręt i nie wiem co tam jeszcze miałem. Jak wracam jest jeszcze gorzej, bo zbieram cały koszyk orzechów na nie stawiam torbę i łapie ją gumami do koszyka żeby nie spadła. Do koszyka wchodzi 15 kg. Dziś mam do rąbania z 50 kg orzechów z zielonych łupin, pękają po jednym stuknięciem młotka ale muszę robić to w gumowych rękawiczkach, taki mają czarny sok że robią się od razu czarne i ręce też Będzie wyżerka na wieczory jesienne . Orzechów leży tyle że taczką można zbierać a dziś po tym wietrze cały koszyk zbierałem z 10 min. Jest już rano, pogoda super ale nie mam aparatu za dużo maneli. Orzechów nie zrobiłem, gdyż poleciałem do Canadian Tire, po mały namiot myśliwski, był przeceniony o 50 %, miałbym się gdzie schować przed ptakami, niestety już nie było a tak kupiłem dwa karmiki. Jeden jest na słoninę a drugi na nasiona, je też kupiłem 5kg, ten powieszę sobie na budowie i będę focił ptaszyny. Pokażę je później, bo jeszcze zdjęcia w aparacie, zrobiłem w sklepie kilka innych, też pokażę. Aparatu nie wziąłem głównie dlatego żeby wrócić jak najszybciej do domu i rozprawić się z orzechami. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.