Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

janina_zawada 07:19, 24 lip 2014

Piękne te chińskie róże -hibiskusy , mam też takie kolory tylko żółty pojedynczy ale moje w tym roku jeszcze nie mają pąków , za mocno ich przycięłam aby były mniejsze . Może w zimie będą kwitły w domu jak w tamtym roku ..piękny widok na park a hosty to tam chyba wszędzie rosną zamiast zielska ..
hanka_andrus 07:30, 24 lip 2014

Zaglądam dziś na krótko, lecę na autobus. Podlewanie trzeba włączyć. Niestety nie mam automatycznego
Klamber 03:54, 25 lip 2014

Witajcie, ja tak samo jak Hania Na krótko, wróciłem z roboty o 21,30 a rano muszę jechać na 6. Dziś kosiłem cały dzień a po południu przesadzałem miscanty na to nowe miejsce. Wiem że to nie pora ale nie mogłem patrzeć jak się męczą. Rano mam załadować TIR-a a później pewnie czmychnę na dworek. Taki mam plan, w sobotę znów ma padać, to muszę trochę podgonić w piątek, a jak będzie czas to przy miscantach jeszcze powalczę. Ten spod koparki już puścił kilka kłów a dziś posadziłem następny kawał karpy. Jeszcze mam dwie zadołowane.Janinko mówiłem że host jest tam dużo a mam fotek jeszcze, były przeróżne, bardzo chętnie bym im tam po buszował. Pozdrawiam fotki będą jutro, muszę iść spać. A narobiłem się, teren paskudny do roboty, nie na moje siły, cały dzień z kosą latałem po Pagórkach, ledwo łapiąc równowagę.
hanka_andrus 07:38, 25 lip 2014

Trzymaj się. Na tych pagórkach to niezła jazda, a jeszcze z kosą,
Zajrzę wieczorem.
Klamber 04:11, 26 lip 2014

Witam. Znów siedziałem do 8, rano zapakowałem 2 TIRy i dostałem w obiad pozwolenie na podwórko. Przywieźli trawę i we czterech w dwie godzinki ułożyliśmy. Fajna sprawa, rach ciach i trawa rośnie. Pogoda nie była dobra, bo gorąc i ostre słońce ale jutro ma padać cały dzień, podobno. Dziś fotek z mojej roboty nie pokaże, jest późno a mam je w telefonie a to nie proste, gdyż jak przechodziłem z Bella do Wind to prze konwertowali mi telefon na inne pasmo i od tej pory komputer nie widzi mojego telefonu. Moja następna górka wyszła całkiem fajnie. Niestety traktorkiem nie da się skosić, tylko kosiarką. Dali mi wałek do ubijania trawy, to nie miałem go siły wciągać i wciągałem go po drodze traktorem i zjeżdżałem wałkiem po trawie. Trochę sobie usprawniłem ale i tak się urobiłem jak muł. Polewaczkę sobie zrobiłem super, pojemnik 1000 l nalałem woda widlakiem wjechałem na górę podniosłem jeszcze 3 m i podłączyłem wąż strażacki, ale było ciśnienie. Do węża sitko z konewki i polewaczka jak malina. Wylałem 3 takie pojemniki. Trawa przesiąkła na dobre. Na dzisiaj tyle jeszcze pokażę fotki z Edwarda a z roboty pewnie jutro. Haniu może na zdjęciach tego nie będzie widać ale niektóre mają 45 stopni, więc trudno na nie wejść a jeszcze kosić, przydało by się jakaś dwu letnia chociaż, praktyka w cyrku. Najbardziej bolą mnie nogi w kostkach, cały czas nogi prze-koślawione. Był wczoraj stary ogrodnik, zrobił obchód i wara mu opadła. Myślał że tu będzie rozgardiasz a tu wszystko dopieszczone jak należy. Myślał że może będą go błagali żeby wrócił a tu lipa. Dobrze, teraz już kilka fot i do jutra, może będzie więcej czasu.

martika 04:32, 26 lip 2014

Witaj, jeszcze przed zasnięciem inspiruję sie ogrodowiskiem,a to okazuje się, że nie tylko ja. Też jestem jeszcze w Toronto i jakies 3 tygodnie temu byłam również w Edward Garden. W swoim watku zamieściłam kilka kompozycji donicowych z tej wyprawy i nie tylko.Jestem tu na urlopie i zaskoczyło mnie , że tak fajnie komponują roślinność.
hanka_andrus 04:54, 26 lip 2014

No proszę, ogrodowiskowa fanka w Toronto. I to blisko Ciebie. Może się mijacie?
Robert, Ty jesteś pomysłowy Dobromir, usprawnienia wymyślasz na poczekaniu, jeszcze ta kosa z górki lub pod górkę. Może kosząc nie schodź na prosto, a po trawersie?
KOstki szanuj, bo jak powykręcasz, to będziesz chodził jak ja, z kijaszkiem.
Zdrowia życzę.
Bogdzia 06:19, 26 lip 2014

Robert pozdrówka śle.Jak się nie da spotkac w Polsce to można w Toronto,...... no prawie spotkac.
Klamber 02:50, 27 lip 2014

Witam Was serdecznie. Dziś znów jestem zmęczony, ledwo zipię, ale obiecałem więc napiszę. Dziś pokażę zdjęcia z mojej ogrodowej dużej roboty. Dziś była sobota, więc luzik, widlaka miałem na cały dzień dla siebie, nikt mi nie przeszkadzał. Miało padać i nici z deszczu, może w

nocy. Wylałem dwa zbiorniki. I wyzbierałem kamienie które powyjmowałem z mojego pagórka. Nazbierało się tego ponad metr sześcienny. Większe zostawiłem na skalniak Kamienie rzucałem wkoło na asfalt, teraz zgrabiłem i łopatą do pojemnika i wywaliłem widlakiem na wywrotkę z gruzem. U siebie wszystko bym wykorzystał a tu wyrzucają. Na wywrotce pełno całej czerwonej cegły, u siebie od razu bym wyjął i ułożył coś w trawie. W międzyczasie zrobiłem z hydraulikiem prowizoryczne nawadnianie i

problem z podlewaniem rozwiązany. Teraz robiliśmy ogromną saunę którą

zamówił jakiś miliarder i wyrzucane były takie odpadki cedrowych bali, aż serce mi się kroiło na samą myśl, że wyłożył bym sobie jakąś alejkę z takich kawałków. To takie kantówki 15 cm, na 10cm Heblowane, cudo towar. Gdy by było to w Polsce, to miałbym pełnego pick'upa, jadąc do domu, nie wspomnę już o opale. Nie będę się rozpisywał, bo trza iść spać, rano wstaję i jadę do rezerwatu Indian z kolegami. Niestety nie widać będzie

ogromu pracy jaki tam włożyłem, gdyż nie zrobiłem fotki przed, Po prostu naładowali byle jak koparką ziemi, a ja to musiałem elegancko rozplantować. No i udało się, teraz żeby się tylko trawa przyjęła i będzie pięknie. Dużo osób mi gratulowało że udało mi się z tego zrobić tak ładną górkę. Marto dzięki za odwiedziny wpisałem się u Ciebie Haniu i Bogdziu Wam również dziękuje za odwiedzinki i pozdrówka.
Na koniec trochę trawek, na moim górnym trawniku, Traw mam dużo ale to innym razem.

janina_zawada 07:21, 27 lip 2014

Wokół beton to przynajmniej trawki rozweselają teren . ładne pagórki ,dużo roboty cię to kosztowało tylko powinno być chyba nawadnianie bo dopóki ty polewasz to ładnie rośnie a późnij może uschnąć i po twojej robocie ..
Zamiast odpoczywać ty wybierasz się na wycieczkę chociaż wypadu do rezerwatu indian tez bym nie przepuściła ..