Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Bogdzia 06:55, 07 sie 2014

Piękne miejsca pokazujesz. Klony jak pisze Janina wyjątkowo piekne az zazdrośc bierze. No i ta czystośc rzucająca sie w oczy. Pozdrówka śle.
Klamber 05:02, 08 sie 2014

Witajcie, dziś znów późno przyjechałem a jeszcze musiałem śmignąć na zakupy, bo w lodówce już luźno się zrobiło i wróciłem już po ciemku. Dobrze że chociaż cieplutko, to w króciakach jeszcze można jeździć. Ale już widać że dnia ubyło znacznie i rano i z wieczora. Już w lesie widać pierwsze drzewa zmieniające liście, zaraz będzie uczta dla oczu. Wracając, pojechałem przez środek parku i oglądałem rabatki z kwiatami i trawami. Zwykle jadę trasą rowerową a ona prowadzi wzdłuż rzeki a park jest z boku a za parkiem jest ogród. Tam byłem chyba z 5 tygodni temu, nie mam czasu częściej. Teraz chce, w końcu ten wielki sklep ogrodniczy odwiedzić. Czuje że jak pokaże Wam fotki z niego, to dopiero będziecie miały ucztę. Sklep jest naprawdę wielki i towaru że hej. Porobiłem fotek też w pracy ale nie dzisiaj, za dużo roboty. Cały dzień na podwórku. Już nie zła góra kompostu mi się nazbierała, ciekawe kiedy szef spyta się co to jest, nic mu nie mówiłem. Czuję, że jak zalęgną się tam dżdżownice, to zwierzaki mi zdemolują kompost. Naprawdę jest ich tyle że wystarczy wyjść w nocy na spacer, to całe watahy szopów biegają, Gdy już będę miał aparat, to sobie zrobię nocną sesję z szopami. Naprawdę bardzo ładne i śmiszne zwierzaczki. Dobra teraz jeszcze, Edward.
Janinko i Bogdziu, padam na pysk, dzięki za odwiedziny i jutro się postaram napisać.

janina_zawada 06:13, 08 sie 2014

Widzę i milin ,mój już ładnie kwitnie a hosty są olbrzymie ..Dzisiaj pada deszczyk to będzie odpoczynek od podlewania za to zielsko rośnie jak najęte ..
hanka_andrus 07:00, 08 sie 2014

Ogród w skrzynkach. Wygodne do pielenia, nie trzeba na ia,zawsze w kadr złapiesz coś ciekawego.
Klamber 04:14, 09 sie 2014

Witajcie, znów późno wróciłem ale pogoda piękna to aż nie chcę się jechać do domu. Cały tydzień bez chmórne niebo, to podlewania mam dużo. Dziś też cały dzień na podwórku i jutro także. A no poniedziałek już w środku coś się szykuje. Na początku lata, gdy dojeżdżałem do domu robiło się chłodno, ciągnęło od zimnego jeziora. Teraz jest odwrotnie, im jestem bliżej domu tym jest cieplej. Przyjechałem o 21 i jeszcze jest 24 stopnie. Jutro postaram się pokazać fotki z wczorajszego Jamesa a dziś jeszcze Edward.
Janinko, jeśli masz mokro, to odpuść sobie kloniki, to woda je wykańcza a mróz tylko pomaga. Kloniki to moja miłość, mam kilkanaście u siebie ale tu jest ich tyle i w tylu odmianach, że aż głowa boli a na jesieni, to aż łza się w oku kręci, że może być coś tak pięknego a zaraz przeminie i tylko wspomnienia zostaną i zdjęcia, oczywiście Dziś następną przyczepę zwiozłem, Górka kompostowa rośnie. Koszenia jest dużo, zrobiłem już trochę fotek, to zobaczysz, nie dość że skoszę traktorem to potem wszystkie niedoróbki poprawiam kosą, potem grabię, a przed koszeniem muszę iść i pozbierać śmieci, zaczem ich kosiarka nie rozmnoży. Najgorsze to że teren trudny i muszę bardzo uważać, żeby się nie przewrócić razem z traktorkiem. Nawet w tym wielkim trawniku mam rów 1,5 m i nie jest to przyjemne wjeżdżać do niego a potem ledwo wyczłapać się można i muszę robić takie ewolucje jak na żaglówce, bo są duże przechyły i koła buksują. Na początku trochę się bałem ale teraz już mam opanowane. Jest sporo drzew które przeszkadzają i dużo traw, na które muszę szczególnie uważać. Tydzień temu podjechałem pod trawę przodem i chciałem się wycofać a traktor cały czas do przodu jedzie, już do połowy wjechałem w miscanta i poleciałem do Filipina po pomoc, aby mnie kantówką odpychał a ja na wstecznym i udało się, trawie nic się nie stało. Tak że muszę uważać i na siebie i na moje ulubione trawy. A zostawać nie bardzo mam po co i już mi się trochę tęskni za swoim ogrodem, jak go zobaczę po 3 latach, to pewnie mnie zdziwko ogarnie, jak wszystko porosło. Najbardziej ciekawią mnie kloniki i dąbki czerwone.

Klamber 04:48, 09 sie 2014

Bogdziu, Dziś się spóźniłem, bo w parku nad moją głową przyleciało stado gęsi, widok niesamowitynie mogłem się powstrzymać, żeby nie pokamerować, będzie mi ich napewno brakować po przyjeździe. Tu oglądam je codziennie. Co do klonó, to mnie też zazdrość bierze, że takie piękności mają i klimat, w którym wszystko kipi. A że kraj piękny to i zdjęcia ciekawe. Na końcu klony strzępiasto kore, to jest mistrz jesiennych kolorów. Koniecznie muszę wyruszyć jeszcze na północ, tam też są wspaniałe widoki. Koleżanka z pracy, pożyczyła mi książkę, jest tam opisana cała Kanada, są fotki, mapki i opisy. Taki przewodnik, bardzo fajny, choć stary, teraz by był piękniej wydany.
Haniu, zawsze można coś podpatrzeć i próbować zaszczepić u siebie. Ja na pewno zrobię sobie tablicę i będzie stała przy bramie a na niej: sprzedam sadzonki, tu sporo ludzi tak sprzedaje swoje nadwyżki. W niedziele się wybieram do wielkiego ogrodnika, jestem ciekawy cen. Gdy zobaczę, to odwiedzę kilka domów i zobaczę jakie są różnice cenowe. Na moje małe tuje, podobno jest jakiś klient i chce zabrać wszystkie, nawet nie liczyłem ich ale na pewno setkę miałem. Tu by mi się przydała moja szkółka, terenu jest do obsadzenia. Dziś od obu kierowników dostałem pochwałę, że ogród pięknieje za mojej kadencji. Na pierwszych zdjęciach jest trojeść amerykańska, ja przed wyjazdem posadziłem 3 dziś jest 20 i podobno ładnie kwitła i pachniała jak hoja. Super roślinka dla pszczelaży. Tu ma wysokość do 1,5 m. i jest chwastem i rośnie wszędzie, przy torach wzdłóż dróg, w każdym wolnym miejscu. jeszcze nie nazbierałem nasion. Pozdrówka i do jutra.

janina_zawada 08:05, 09 sie 2014

Robert u mnie jest piasek i sucho ,inne klony ładnie rosną a te czerwone marnieją . Może na nowym ogrodzie gdy żywopłot podrośnie spróbuję ich znowu posadzić .
Trojeść jest trochę inna jak u mnie nawet nasionka ładnie mi powschodziły , jak to się wymienimy ..

moja trojeść wygląda trochę inaczej

U mnie w tym roku też był ładny przelot ptaków a właściwie ptaki podążały za kombajnami

prawda że pięknie wyglądały ,chociaż to tylko drobnica ,szpaki ,jaskółki ,wróble i inne małe ptaki .. Jak widać i ptaki lubią wykorzystywać okazje ..
Borbetka 10:24, 09 sie 2014

Szkółkarstwo to ciężka praca, ale jak się ją kocha, to nic się nie liczy. Dobry pomysł Robert na życie po powrocie do Polski. Widzisz, nie ma Cię tutaj, a klienta na tuje masz już .
Jutro przyjdę tu znowu oglądać kolejne fotki.
Klamber 03:33, 10 sie 2014

Witajcie, dziś kolejny dzień upału, rano podlałem wszystko a później, posprzątałem dwa parkingi, powycinałem chwasty i pozamiatałem piach i liście z tamtego roku. Trochę tego było. Wczoraj mówiłem o tym że są duże przechyły i przy tyłowaniu przewróciła się przyczepa z beczką pełną wody, na szczęście nic się nie stało, mocna beczka nawet nie pękła, przy okazji umyłem ulicę. Zeszło mi się do 5, wszyscy pojechali o 12 więc miałem okazję i spokój. Dobrze że policji nie było na parkingu, pisałem że ciągle stoją na naszym parkingu, tydzień temu to nawet 5 stało. Rano jeden czatował ponad godzinę, już wszystko podlałem a on stoi przy moich 20 rolkach i w końcu pojechałem. Nie powiedziałem mu dzień dobry, specjalnie żeby nie zagadywać do niego, a on do mnie, że może mi przeszkadza i chce odjechać, ja do niego dobrze jest, nie przejmuj się. Już całe szczęście nie odzywał się więcej, ja podlałem najszybciej jak tylko mogłem i zmyłem się. Za dziesięć minut kogoś zauważył, że nie stanął na stopie i pognał na kogutach, 15 sekund i już siedział na ogonie klientowi. Mówił mi jeden gość, co ma kilka fordów Grand Victoria i wypożycza do filmu, że silnik jest w nim jak w rakiecie, nie ma samochodu którego by nie dogonił.

Powiem, że jest to kawał fury, tym czarnym jeździ policja na autostradzie a tym białym normalna. Zdjęcia robiłem u niego. Tu na skrzyżowaniach beż pierwszeństwa przejazdu, pierwszeństwo ma ten który pierwszy przyjedzie, jakoś nie mogę sobie tego u nas wyobrazić, na pewno było by wesoło. Na tych skrzyżowaniach jest linia i znak stop a na nim all, to znaczy że wszyscy mają pierwszeństwo. Tu jest duże wykroczenie, gdy ktoś nie stanie na tej linii. Wystarczy, muszę szykować się do spania, fotki z Edwarda kończą się już, to ostatnie 20.

Kondzio 04:24, 10 sie 2014

Ale piekne hosty