Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 04:27, 10 sie 2014

Janinko, znajdź mu jakiś cichy kąt i kup sobie w polskiej szkółce a nie w sklepie przywiezione z Holandii, one są pędzone w szklarni i nie wytrzymują naszych zim. Ja przywiozę nasion i też będę hodował. Ja swoje kupiłem od gościa który z nasion hodował i się trzymają u mnie. Wziąłem od niego: okrągłolistnego, pensylwańskiego, tatarskiego, shirashawy, strzępiastokorego, dissecta i dęba błotnego. Tego ostatniego coś mi zeżarło korzenie, pewnie turkucie się zemściły, że ich tępie a dissecta usechł, wsadziłem na czubku skalniaka i nie nadążyłem go podlewać. Twoja Trojeść to całkiem coś innego. Ptaków faktycznie było dużo, darmowa micha przyciąga nie tylko ptaki.
Moniko, ja się zacząłem bawić, bo szkoda mi było wyrzucać na kompost, zbierałem, zbierałem i zrobiło się tego dosyć sporo i tak zacząłem się wymieniać na naszym forum i nie tylko. Nie które wymiany miałem bardzo udane, ograniczał mnie tylko samochód, zawsze marzyłem o pick'upe, tu się mogę choć na patrzyć na nie do woli, bo i na tym się skończy, po marzyć dobra rzecz. To już ostatnie, będę miał jeszcze tylko hosty z edwarda, które zostawiłem na koniec, do jutra.

Bogdzia 06:22, 10 sie 2014

Klamber napisał(a)
[b]

Zakochałam sie w tej hoście , ale cudna. Piekne zdjecia pokazujesz i ciekawie piszesz.Przyrode tamtejsza będziesz po powrocie wspominał pewnie do końca zycia mimo swojego pięknego ogrodu, a sprzedaz sadzonek to juz firma i trzeba u nas zarejestrowac i podatki płacic, wiem co o tym myślisz. Pozdrówka.
Lukasz2013 11:22, 10 sie 2014

Witaj. Ładnie u Ciebie, calosci nie jestem w stanie przeczytac ale ciekawy wątek więc zaznaczam i będę wpadał. Pozdrawiam z Beskidów.
Klamber 18:00, 10 sie 2014

Kondziu, Ciesze się że podobają Ci się hosty które pokazywałem. Naprawdę było ich tam bardzo dużo, po prostu królowały tam i klony też tam rządziły. Je przyglądałem się im z każdej strony. Jestem ich miłośnikiem, gdyż są piękne i można powiedzieć bezobsługowe. Można prawie o nie nie dbać a i tak odwdzięczą się swoim pięknem. Na mojej działce rosną bezproblemowo, dla tego się przekonałem do nich, a gdy zobaczyłem na forum ile jest odmian, to postanowiłem, zbierać jak najwięcej. Już zgromadziłem na pewno ze 20 odmian. Tu bardzo podobają mi się odmiany mini, są naprawdę piękne i rzadkie. Zobacz, obok leżą skrzydlaki z klonów, widać jakie są małe. To one.

Teraz, robię sobie omleta na śniadanko i lecę do wielkiego ogrodnika, który jest za James garden, na skrzyżowaniu Royal York i Eglington w połowie mojej drogi do pracy, ale rowerem go omijam, gdyż wolę jeździć parkiem, przy okazji mam krócej. Wczoraj jechałem rano do pracy i właśnie tam widziałem kojota, stał 10 m od trasy rowerowej i patrzył na mnie, stałem ze 3 minuty i patrzyłem się na niego ale gdy sięgnąłem po telefon, czmychnął w krzaki. W mieście jest sporo kojotów ale ja widziałem pierwszy raz. W BC było ich dużo i na wiosnę widziałem je codziennie, po kilka sztuk i wieczorne wołanie było słychać. W każdą sobotę rano widzę jakiegoś fajnego zwierza. Tu w sobotę jeździ bardzo mało samochodów, jest cisza i spokój, więc i zwierzęta są bardziej wyluzowane i nie muszą chować się po krzakach.
Klamber 19:14, 10 sie 2014

Bogdziu, ja nie tylko w tej, nie mogłem wyjść stamtąd. Przy tych hostach, zjadłem sobie obiad na ławce i podziwiałem piękno jakie mnie otacza, słuchając ptaków. Wczoraj też siedziałem godzinę w parku ,na przewróconym drzewie, aż spanie mnie wzięło i zacząłem się kiwać i trza było zbierać się do domu. Cieplutko, niebo piękne i weź tu jedź do domu. To mój omlecik z sokiem malinowym i zieloną jaśminową herbatką. Teraz kupuję same, bardzo dobre herbatki i nie słodzę w ten sposób odzwyczajam się od cukru. Bogdziu, zobacz jak pięknie wyglądają tu klony ginnala a wyobraź sobie jak będą wyglądały za miesiąc.

Teraz fotki z Jamesa o którym pisałem dwa dni temu, przejeżdżam tędy codziennie. Wczoraj położyłem się o 22 a dziś wstałem o 10 i najchętniej, wogóle bym nie wstawał. Jestem tak zmęczony, że nawet trudni mi to opisać. Dla tego gdy kupię aparat, nie będę wstanie do was pisać, aby w niedziele być w jakiejś normalnej formie a gdzie tu jeszcze czas na zrobienie sobie jedzenia, po prostu masakra. Dla tego teraz chcę pokazać jak najwięcej. Pozdrówka

janina_zawada 20:02, 10 sie 2014

Czy te klony będą u nas rosnąć , są naprawdę piękne . Hosty też mają piękne kolory Moje już porządnie się rozrosły i na jesieni idą na rabatę na której będzie rosła morela ,grusza i śliwa ,jest cienista więc będą miały dobre miejsce ..
Klamber 20:18, 10 sie 2014

janina_zawada 21:05, 10 sie 2014

Z zieleniałam z zazdrości tak pięknie wszystko wygląda a szczególnie trawy ale i kolory liści są piękne .. ..
Bogdzia 21:10, 10 sie 2014

Cudne zdjecia jak z bajki . Masz rację hosty inne tez śliczne ale ta mnie najbardziej urzekła. Klony cudne , nasze tak piękne nie są nawet te o tej samej nazwie.Robert jesli jestes tak bardzo zmęczony jak piszesz to Ty sie nami nie przejmuj i przede wszystkim odpocznij. Zmęczony człowiek może miec wypadek przy pracy albo na miescie . Tak nie można ,najważniejsze jest byc wypoczętym.My cierpliwie poczekamy.Pozdrówka sle.
Klamber 03:23, 11 sie 2014

Witajcie znów.

Po zjedzeniu pysznego omlecika, nastawiłem pranie i poleciałem na zakupy. Wróciłem, pranie do suszarki zapakowałem i pojechałem do ogrodnika. Sklep nazywa się, Plant World, jest ogromny, zresztą będzie to widać, pracownicy noszą krótkofalówki, inaczej chyba by się nie znaleźli. Dziś krótko, bo muszę jeszcze posprzątać i coś ugotować. Żeby zwiedzic ten sklep, trza by przyjechać na cały dzień, Ja byłem tam dwie godziny, bo już zamykali, ale muszę zajeżdżać po pracy, w tygodniu otwarte do 20. Traw było bardzo dużo, średnio 13$ ale ładne, pełna doniczka nie tak jak u nas trzy trawki, piękne zdrowe, większe doniczki po 24, potem 34$ to już takie wielkie donice. Miscantów było, wszystko to czego szukałem ale nie widziałem Africa i JP2. Może nie przyglądałem się zbyt uważnie, ale sklep robi wrażenie, jeszcze w takim nie byłem. Na dziś tyle, teraz fotki, a jeszcze gdy wracałem zajechałem na cmentarz żydowski, zrobiłem tam kilka fot i widziałem pięknego malusieńkiego ptaszka, może trochę większy od koliberka, miał zielony tułów i popielate skrzydełka. Do jutra