Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 03:03, 18 sie 2014

Witajcie, wróciłem z wycieczki zły. Na k-3 mi nie wystarczyło, pisałem do nich maila z zapytaniem czy 1200 to cena z podatkiem czy bez, napisali mi że z podatkiem a gdy pojechałem z 1200 zrobiło 1345. Wziąłem ze sobą 1300, może coś trza będzie dopłacić, tak sobie pomyślałem. K-5 nie było, poszedłem więc do następnego sklepu, k-5 był za 900 brutto. Dwie ulice dalej, jest słynny Henry's zobaczę tam ale było zamknięte, w necie patrzyłem że w niedzielę do 17, wróciłem się do Dawtawn camera i kupiłem K-5IIs, to jest starszy model Pentaxa. Z wyglądu można powiedzieć że prawie taki sam. Bateria padnięta a stara nie pasuje, więc z focenia nici. Żeby było śmieszniej aparat zrobiony jest na Filipinach, więc Pentax również schodzi na psy. Pojechałem do Eaton Centre zobaczyć książki w księgarni Indigo i kupiłem sobie na pocieszenie dwa albumy. Jeden z Toronto a drugi przepiękny z Ontario. Podobał mi się jeszcze z Algonking Parku ale odpuściłem. Park zresztą przepiękny, z naszej firmy budują tam domki letniskowe i kręcę sobie jakieś dojście, abym się zabrał z kimś a w ogóle to został bym tam na tydzień. Już się w sobotę sporo dowiedziałem i będę rozmawiał jutro w tej sprawie. Jesienne zdjęcia z tego parku są oszałamiające, jak w bajce. Przyjechałem do domu, ładuję baterię i czytam instrukcje w PDF. Jeśli bateria się naładuje szybko, to pojadę choć nad jezioro zrobić kilka nocnych fot. Będąc w sklepie kupiłem sobie nowy polar do średniego obiektywu, który mi pękł spadając z ławki, dałem 70 $, za książki dałem 36$ i jeszcze herbatkę jaśminową, za 7 i w taki o to sposób, pozbyłem się tysiaka. Jeszcze kilka fotek ze sklepu a reszta już z parkingu.

Klamber 03:48, 18 sie 2014

Janinko, patrząc na taki wybór, to wiadomo że oczami wszystko by człowiek kupił. Klonika polecam, na pewno na swoim wielkim podwórku znajdziesz dla niego miejsce dogodne. Ja akurat swoje posadziłem jesienią, przywiozłem je z Wrocławia. Na zimę je ogaciłem i martwiłem się całą zimę, czy odbiją na wiosnę. Lepiej sadzić na wiosnę i nie na wozić późnym latem a gacenie i tak Cię nie ominie
Bogdziu, klonów wybór ogromny, nawet z zdobyłem jednego którego pokazywałem jesienią, wyglądał jak czerwona mgła, to Syryu. Muszę sobie jeszcze iść tam i pospisywać nazwy i robić fotki. Ten na parkingu z poprzedniego postu też mi się podobał. Klony tu królują bez dwu zdań, jest też dużo brzóz i lip, muszę powiedzieć że dębów nie za dużo tu widzę ale za to w różnych dziwnych odmianach. Jest też dużo drzew których u nas nie ma. Ale i tak żadne nie dorównują klonom. Fotek już dziś nie zrobię bateria się długo ładuje a nawet nie spytałem się o drugą a będzie mi potrzebna i to bardzo. Nic to trza będzie się przejechać kiedy i kupić, dostałem kupon na wydrukowanie 20 fot 10x15 za darmo, więc na pewno wykorzystam. Sprzęt wezmę do pracy i wracając, za czaje się w parku, na próbne fotki. Również jestem ciekawy co zobaczę. Pozdrawiam

Bogdzia 21:34, 19 sie 2014

Klamber napisał(a)

Te rojniki wyglądaja jak kwiaty , cudne.
Klamber 03:10, 23 sie 2014

Witajcie.
Pierwsze fotki zrobiłem nad jeziorem, na końcu swojej ulicy. Było już późno więc nie jechałem daleko a Downtown wieczorową porą to idealny temat.

Bogdziu, mi też wpadły w oko te piękne kompozycje, choć było bardzo wiele piękności. Mam dla ciebie prezent, Czaple Białą w różnych pozach, którą zrobiłem nad Humber River w James Parku. Chyba była młoda, miała jeszcze ciemne piórka na szyi i dała się podejść. Zdjęcia robiłem z reki, już nie miałem siły rozkładać statywu, jednak opierałem się o drzewo i z siodełka rowerowego, trzymać 5 kg w ręku bez ruchu a jeszcze przy bolących mięśniach, raczej trudno by było. Zdjęcia wyszły ładnie.

Klamber 03:20, 23 sie 2014

U mnie pogoda bardzo męcząca, ciepło i straszliwa wilgoć. Jadąc rowerem muszę zdejmować okulary, gdyż robią się zaraz białe i prawie nic nie widzę. Wczoraj do pracy, pojechałem w krótkich spodenkach, rano o 6 było 20ºC. Przed wczoraj pojechałem w długich spodniach i zajechałem cały mokry, nie od potu tylko od wilgoci. W koszyku miałem papier toaletowy, to gdy chciałem wydmuchać nos, to rozłaził się w palcach. Przedwczoraj cały dzień chodziłem w ubraniu przyklejonym do ciała, masakra. Wczoraj przyjechałem do pracy i dostałem gorączki, jakoś wytrzymałem do końca ale ledwo łaziłem. Do domu pojechałem rowerem, zajeło mi to 3 godziny ale zrobiłem po drodze sporo fajnych fotek. Strasznie mi się nie chciało ale nie mogłem sobie odmówić.

W parku pasło się stado bernikli musiałem oczywiście sfocić je. Bardzo je lubię. Obok zrobiłem jeszcze klona ginnala, z czerwonymi skrzydlakami.

Już zaczynają dojrzewać i usychają. Nad rzeką były gęsi, kaczki, kormorany i biała czapla. Teraz zrobiło się jakoś mało ptaków, gdy nie miałem aparatu, było ich wszędzie.

hanka_andrus 08:25, 23 sie 2014

Jak zwykle u Ciebie można sobie pomarzyć.Zdjęcia - superaśne.
W takiej wilgotnej odzieży cały dzień -dostajesz gorączki reumatycznej- uważaj, żeby nie została na stałe przy Tobie.
Pozdrawiam.
rozajerycha 01:57, 24 sie 2014

Pozdrawiam Robert
Borbetka 14:01, 24 sie 2014

Bernikle cudowne. Czyli masz już nowy aparat?
Gabriela 14:18, 24 sie 2014

Poczytałam wczoraj Twój "kanadyjski pamiętnik" i podziwiam zdjęcia. Naprawdę prawie wszystkie robisz ze statywu? Oto prawdziwy fotograf.
No i można u Ciebie obejrzeć kawałek tej Kanady, inaczej niż pokazują to przewodniki, bardzo dla mnie interesująco, bo roślinnie i ptasio. Pokazuj dalej, bo na razie się nie wybieram na drugą półkulę zupełnie.
Klamber 20:04, 24 sie 2014

Witajcie. Już ze zdrowiem dobrze, tę gorączkę miałem chyba od ugryzienia. Jakieś dziadostwo mnie użarło w pachwinę, spuchło i bolało, ale dziś już prawie nie widać. Wczoraj po pracy znów byłem w parku. Zrobiłem trochę kwiatków i zwierzaków. To z wczorajszego dnia, ładnie paradowała mała wiewióreczka, w sumie było ich 5. zjadły by mi wszystkie orzeszki.