Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Konstancja30 12:21, 10 mar 2013

ja focha wczoraj widziałam ... ledwo bo prawie zza zamkniętych powiek ale widziałam ... nawet chyba jakiś koszmar mi się przyśnił bom winna się poczuła okrutnie ... co jednak nie zmienia faktu, że potem spałam dłuuugo ))) ...

Madżenko jak bardzo chcesz aby były rozbielone ???

terakota ma niewinnie spod bieli wyglądać ??? ... bo jeżeli tak to polecam 2 warstwy pasy wybielającej ... to tez terakotowa donica właśnie pastą potraktowana ... zdjęcie nienajlepsze ale poszukam lepszego ... na tym z bazylią widać lepiej ...

to rozbielenie ... można spróbować wcześniej położyć szarą bejcę na terakotę ... i dopiero pastę wybielającą może poświata szarości będzie lepsza ... mi zależało tylko na rozbieleniu ... myślę, że u Ciebie by wystarczyło ... samo rozbielenie ...i koniecznie pasta ... farba nie daje tego efektu

no i takie donice to rasowo wyglądają z tym cudnym nalotem zieleni ... kiedyś u Magdzi (Noemi) podczytałam, że jogurt i coś tam zapewnia efekt wieloletniego sterania i nalotu upragnionej zieleni juz po tygodniu
noemi 12:50, 10 mar 2013

Potwierdzam , jogurt naturalny i kompost ... i mamy śliczną doniczkę ... z patyną
Madzenka 12:52, 10 mar 2013

Iza cudnie!!! Właśnie o taki efekt jak po lewej stronie mi zależy. Jutro lecę po doniczkę !!!

A gdzie taką pastę i bejcę kupić. W markecie czy w jakimś specjalistycznym sklepie?
ka1sia 13:04, 10 mar 2013

...a jakie takie dwie donice z zielonym wyrzucilam, bo myślałam, że się popsuły
Konstancja30 13:19, 10 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)
Iza cudnie!!! Właśnie o taki efekt jak po lewej stronie mi zależy. Jutro lecę po doniczkę !!!

A gdzie taką pastę i bejcę kupić. W markecie czy w jakimś specjalistycznym sklepie?

na moich doniczkach jest tylko pasta ... ja nie stosowałam bejcy (pomyślałam o niej widząc Twoje szarości) i sama pasta moim zdaniem świetnie rozbiela terakotę ... rozbiela ale i trochę jej koloru pozostaje w domyśle ... to daje ciekawy efekt ...

poniżej terakotowa bez zabiegów i obok tylko wybielona bez bejcy na tle szarego tynku

http://www.starwax.pl/pol/Produkty/Drewno/Efekty-dekoracyjne/Pasta-do-wybielania-drewna ja uzywam od zawsze do drewna i do eksperymentów

a tu bejca http://www.starwax.pl/pol/Produkty/Drewno/Bejcowanie/Bejca-ekologiczna-Starwax

choć można na tylko wybieloną pastą donicę daj wosk w szarym odcieniu ... zamiast bejcy ... możliwości wiele ...

ja kupowałam w castro ... szukaj w marketach budowlanych ...
Konstancja30 13:22, 10 mar 2013

ka1sia napisał(a)
...a jakie takie dwie donice z zielonym wyrzucilam, bo myślałam, że się popsuły

Kasia ... ... chyba się popłaczę ))) ...

mam nadzieję, że ciacho za mnie było smaczne buźka
Konstancja30 13:27, 10 mar 2013

noemi napisał(a)
Potwierdzam , jogurt naturalny i kompost ... i mamy śliczną doniczkę ... z patyną

pamiętałam jogurt ale kompost mi wyleciał z głowy ... tak jak ostatni miesiąc z życia ... odezwę się niebawem ... buźka Madziu
Konstancja30 13:34, 10 mar 2013

u Madżenki przeczytałam o tataraku ... potem doczytałam, że był lub jest u Dany w ogrodzie ... ja mam głowę pełną tataraku po iwaszkiewiczowsku i na świeżo jego ekranizację Wajdy ... w niej piękny stary osadzony w pieknej roślinności Dom Doktora i to taki o jakim się marzy ... i mam działkę gdzie miejscami mokro więc chyba tatarak mi pisany ...

sceny z filmu

hosty przed wejściem ... wejścia zwykle bywały od północy ... idealne rozwiązanie

a tu trochę o samym filmie ... http://przestrzenkultury.blogspot.com/2009/05/tatarak-andrzej-wajda.html
Mala_Mi 13:36, 10 mar 2013

Miesiąc z życia ale nie ogrodowy, wiec da się jakoś przeżyć
Ja będę mieć kilka ..w sezonie.... i dobrze..bo bez pracy to i ogrodu nie ma..
Konstancja30 13:41, 10 mar 2013

Anka ... no zwariowałaś ... )) przeziębisz się jak nic )) ... natychmiast mi się ubrać !