Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

Kindzia 08:02, 21 lis 2012

dorkow0 napisał(a)
Kindziu, ja będę podpatrywać, co tam stworzysz, bo sama zaczęłam nowe, ale jeszcze nie mam śmiałości fotek wrzucić... Może w przyszłym roku, jak coś już dosadzę więcej...
Mnie się podobają takie fale między rabatą a trawnikiem, u siebie też często je robię...

Też lubię fale. Mam już taka rabatę po drugiej stronie, to będzie nawiązanie.
Jeszcze się zastanawiam nad kształtem tej żwirowej rabatki, na której będzie ciurkadełko.
Kindzia 08:04, 21 lis 2012

JulkAd napisał(a)
Na chwilkę tylko pomachać przybiegłam
...prasować też nie lubię, ale mi Kuba pomaga...a z końcem tygodnia cała sterta zawsze się nazbiera...
....okien też mam dużo, ale nie muszę ich mieć na błysk dlatego zlecam umycie Dzieciom, przynajmniej w swoich pokojach (a tam też są duże), ale jak szyłam nowe firany w ubiegłym roku to tez nie mogłam się doczekać mycia
Dobranoc Kasiu

Ach ten czas...
Prasowanie to też moje stałe zajęcie
Chociaż w jednym pomieszczeniu mycie pójdzie mi z przyjemnością
Miłego dnia
Kindzia 08:10, 21 lis 2012

Urszulla napisał(a)
To fajnie z tymi kotkami, nie zginą zimą jak teraz sobie radzą.......muszą nauczyć się samodzielności

A z tą rabatą to nie dawaj tam za dużo rodzajów.....Danusia radzi 2-3 gatunki (max). Jak masz brzegiem berberysy....jak dasz bukszpany i trawki pomiędzy to wszystko.
A diabolo może być samodzielna tylko nie wiem gdzie bo musiałabym być i widzieć,może gdzieś na początku rabaty lub.......????

A nie posadziłabyś pod ogrodzeniem cisów i rododendronów (3szt) na przemian-wszystkie są zimozielone i tam jest cień więc rosłoby dobrze. A przed nimi berberysy.(to akurat mój żelazny wariant-nie musi wcale być Twój)

A jak chcesz derenia który zgubi na zimę liście, to musisz do tego chcieć zimozielone np. bukszpany.

O kurcze ale powymyślałam ....wywal mnie bo Ci całą stronę zajmę propozycjami..........a jeszcze jakieś drzewa dorzucę i zbankrutujesz

No właśnie jeszcze nie wiem co brzegiem Berberysków jest mało, myślałam żeby w kupie je posadzić. A diabolo widziałabym właśnie na początku z lewej strony rabatki a obok derenia, żeby był kontrast.
Nad cisami pod siatka też myślałam...rododendrony mam na innej rabacie...
A może trawy pod siatką, jakieś miskanty? Ciągle chodzi mi po głowie połączenie traw z hortensjami...
Nic nie wiem...
Absolutnie Cię nie wywalę, masz tyle pomysłów Wdzięczna jestem
Dziękuję
JulkAd 14:09, 21 lis 2012

Witaj Kasiu, ja również miłego dnia życzę.....a jakie ma być to ciurkadełko?
Kindzia 14:25, 21 lis 2012

JulkAd napisał(a)

Najchętniej kula z beżowego granitu. Tylko muszę się zorientować ile to kosztuje. Jeszcze do tego nie doszliśmy.

Dzisiaj na cmentarz jedziemy, trzeba doniczki z kwiatami powyrzucać, na pewno już do tego dojrzały.
Później będę.
JulkAd 14:40, 21 lis 2012

Kindzia napisał(a)

Najchętniej kula z beżowego granitu. Tylko muszę się zorientować ile to kosztuje. Jeszcze do tego nie doszliśmy.

Dzisiaj na cmentarz jedziemy, trzeba doniczki z kwiatami powyrzucać, na pewno już do tego dojrzały.
Później będę.

Ja dzisiaj się trochę muszę poruszać, żeby mi kręgosłup się w zimie nie odzywał...jak będę to dopiero koło 19 lub 20...

....ja też myślę o kuli, ale skłaniam się też ku niekształnym "kamolom" przewierconym na wylot...oczywiście na żwirku

....na cmentarz też muszę, a nie mam kiedy...jak wracam to późno i zaraz ciemno się robi, a jak wcześniej kończę to chałupa woła...i tak w kółko...buziaki przesyłam i od jednego obiadu (dziesiejszego) do drugiego (jutrzejszego) uciekam
Kindzia 18:59, 21 lis 2012

Oblecieliśmy cmentarze, ale zimno, brrrr....
Kwiatki obmarzły, tylko do wyrzucenia się nadawały.
Szybko już ciemno, pojechaliśmy zaraz po 15-tej, niedawno wróciliśmy. Dwa miasta obskoczyliśmy.

W grudniu, jak pojedziemy, zapytam kamieniarza, który robił nam parapety, ile za taką kulę sobie ceni...Zobaczę, czy cena o atak serca mnie nie przyprawi

Pamiętam jak kowal, który robił nam balustradę na balkon i bramy z furtkami, zaśpiewał sobie cenę, to prawie z balkonu spadłam Trzeba przypomnieć sobie znowu boje negocjacyjne

Codziennie gotujesz? Ja jestem bardziej leniwa, gotuję na dwa dni. I tak mam problem z wymyśleniem : co by tu jutro...

Och, kręgosłup. Też zimą się odzywa...Na dodatek w pracy najczęściej siedzę, niedobrze

Buziolki

Twój Kubuś przeżył już niedoszłą wyprawę?
Urszulla 21:10, 21 lis 2012

Jak tak czytam o żwirku, to muszę Ci powiedzieć że uwielbiam go oglądać u innych, ale u siebie nie widzę przy psach i 2 dzieci kopiących piłkę. Więc stwierdziłam że najlepiej będzie zrobić kółko z kostki....o czy mój M. jeszcze nie wie,.... dowie się jak będzie kostkę kupował
dorkow0 21:57, 21 lis 2012

Urszulla napisał(a)
Jak tak czytam o żwirku, to muszę Ci powiedzieć że uwielbiam go oglądać u innych, ale u siebie nie widzę przy psach i 2 dzieci kopiących piłkę. Więc stwierdziłam że najlepiej będzie zrobić kółko z kostki....o czy mój M. jeszcze nie wie,.... dowie się jak będzie kostkę kupował

Tak, tak... To mi się podoba... Mój M też przed faktem dokonanym staje... Ja jestem spokojna i on też musi, bo co mu pozostało, tak w sklepie przecież nie wypada... hi hi hi...
Kindziu, serdeczności... Jak mogłam nie napisać..
Mala_Mi 23:20, 21 lis 2012

Kindzia napisał(a)
Teraz zaczynam się zastanawiać nad rabatką na prawo od tego niedawno wałkowanego rogu...

Co tam wsadzić? Chciałabym wykorzystać te berberysy, które przesadzę z rogu, mam 7 golden rocket, 7 admirałków, mam pęcherznicę diabolo. Chcę derenia, trawy, kulki lub stożki bukszpanowe, żurawki i co jeszcze? Tam będzie wydzielone żwirkowe, beżowe miejsce na ciurkadełko. Jak to połączyć?

Ja bym te linie trochę wygładziła... łatwiej kosić i z własnego doświadczenia ... te wcięcie w stronę płota na końcu tujek ... ale Ty tu rządzisz