Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 10:13, 18 mar 2019

MartaKozak napisał(a)
O jaki sliczny, tez taki chce
Mozna prosic o namiary?

Witaj Marto
Kranik pochodzi z Lukki, kupiłam go w małym sklepiku. Lubię takie i jeszcze targi staroci, co tydzień w innym mieście.

vita 10:20, 18 mar 2019

Tamaryszek napisał(a)
Witam Nieobecną Gospodynię Wątku! Na szczęście mam świeżo w pamięci Twój ogród, więc nie rozpaczam z powodu małej ilości zdjęć.
Napiszę tylko dla osób, które nie miały możliwości odwiedzić ogrodu Vity na żywo, że tu i detale i szersze plany, których Vita skąpi, są cudowne.
Cudne martagony masz, szczególnie te białe.
A co do białych, to jak nazywa się biała piwonia z ostatniego zdjęcia z dn. 19.VI ?

Akurat nazwy tej piwonii nie znam, kupiłam kilka o białych pojedynczych kwiatach bez nazwy. Teraz kupuję wyłącznie kwitnące rośliny ze względu na 'pomyłki'. Mile wspominam Twoją wizytę i dziękuję
vita 10:35, 18 mar 2019

mira napisał(a)

Ja tu kiedyś zawału serca dostanę - pokazuj te pelargonie pls - ciekawa jestem czy masz taką o maleńkich maciupkich listeczkach

Ten kran odlotowy - ja już miałam kupować takie o są z żabą - na studnie - ale może gdzie sprzedają w tym stylu to proszę napisz - chyba że to jakoś upolowany

ja myślałam że hosty można dzielić albo lepiej dzielić wiosną - choc teraz tez jedną pokroiłam - a po co dzielisz tyle host? - idziesz z nami na rynek pozyskać budżet na pelargonie

pozdrawiam

Chyba taką o maleńkich listkach pokazałam? Podobno jej liście pachną jabłkowo, ja tych nazw sprzedażowych nie identyfikuję z rośliną. Dla mnie zawsze pachną inaczej. Ciekawa jestem jak zakwitną.

Kran upolowany, nadal leży w szufladzie, do letniego remontu tylko

Pewnie, że lepiej dzielić hosty wiosną, cóż kiedy najwięcej pomysłów kompozycyjnych przychodzi mi do głowy właśnie jesienią
Jednej rzeczy już na pewno nie zrobię (chociaż robiłam to latami) nie posadzę do gruntu cebulowych później niż w październiku.
Zmarzło mi mnóstwo cebul tulipanów i krokusów. Rzuciłam się na listopadowe wyprzedaże no i dostałam po kieszeni. Bo wiesz, jak tanio to więcej się kupi.
vita 10:52, 18 mar 2019

Dziękuję za miłe wpisy, ubolewam nad tym, że rzadko się odzywam.

U mnie jeden cieplejszy dzień i nie wiadomo skąd tyle pszczół

Cyklamen coum kwitnie nieprzerwanie od grudnia.

Trochę przebiśniegów, naczytałam się o przebiśniegowych obwódkach, trochę się rozmarzyłam. Koniecznie, dopóki jeszcze widzę szczypiorki muszę je rozsadzić i zadbać o nie. Śnieżycę karpacką mam prawie w zaniku. Może wapnowanie potrzebne? Ale Śnieżyca wiosenna z kolei rośnie jak szalona.

Mój najstarszy z oczarów.

Na początku marca miałam akcję: kup oczara! Najlepiej dobrze widocznego w ogrodzie np. 'Arnold Promise'.
Łatwizna, w pierwszym sklepie nabyłam. Jest moim trzecim oczarem, pierwszym żółto kwitnącym.
vita 11:10, 18 mar 2019

Ostatnio sporo drzew i krzewów nabywam i to jeszcze nie koniec.

Leszczynowiec chiński, może mieć u mnie problem z zimowaniem, ale nie mogłam się powstrzymać.

Klon strzępiastokory, moje drugie podejście.

Lipa drobnolistna odmiany 'Winter Orange' efekt lektury roczników pism wypożyczonych mi przez Pszczelarnię Ewę i zapobiegliwości Kasi z jednego z centów ogrodniczych

vita 11:14, 18 mar 2019

katel napisał(a)
Nie było mnie dawno a tu u Ciebie jak zawsze coś niezwykłego możne znaleźć - co to za rośliny o tych niezwykłych strzępiastych listkach? Na poprzedniej stronie to anginowiec?

To wszystko są pelargonie o pachnących liściach potocznie zwane anginowcami

vita 11:34, 18 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Należy to uwiecznić: już nie włoskie i florenckie klimaty ale skojarzenie z Portugalią jest jak najbardziej na miejscu. Ciepła gleba i te ochry ceglaste.

I do tego oczywiście rasowe pelargonie, egzotyczne jak nic!

Z uwiecznianiem nie mam problemów, z przyjmowaniem komplementów tak. Dziękuję Dobra Kobieto Glebę mam zimną niestety. Czuję to teraz przy przesadzaniu, mam go tej wiosny jakoś wyjątkowo dużo.

vita 11:43, 18 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale tu się dzieją cuda Storczyków jestem bardzo ciekawa i tych pelargonii o delikatniusich listkach

Sylwio O los pelargonii jestem spokojna, co wyjdzie po moich jesiennych wykopkach i przenoszeniu storczyków- trochę się obawiam. Kopiąc zagubiłam jednego cennego trójlista, nie ma mnie kto po łapach dać!

vita 11:52, 18 mar 2019

Agania napisał(a)
Niezwykły busz masz w doniczusiach

Staram się Miejsca na parapetach, tych słonecznych mało.
sylwia_slomc... 12:11, 18 mar 2019

vita napisał(a)

Ale bym z tej ramy łóżkowej zrobiła furtkę ....a właśnie jestem na temacie bo nad rowem potrzebuję