Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 12:18, 18 mar 2019

Pomimo zimna w dwa dni, na cztery ręce udało mi się zrobić wiosenne porządki.
Niestety druga para rąk w ogrodzie takim jak mój, może szkód narobić. Nie mam już przywarki japońskiej, trudno było jej nie zauważyć. W worach pograbionych liści już jej szukać nie będę.

Po całym areale nawóz rozsiany według instrukcji Moni: hydrokompleks Bella, rzutowo jak robił to kiedyś prawdziwy siewca. Najszybsze na świecie nawożenie! Czyli pierwsze zasilanie marcowe zrobione, deszcz rozpuścił już granulki, następne w maju. Granulowany (tym razem bydlęcy) nawóz zalany do rozcieńczania, dla największych u mnie żarłoków.

Cięcie liściastych mam też z głowy oraz bardzo pracochłonne usuwanie pniaków pozostałych po wycince jesiennej. Bardzo dużo iglastych poleciało, w tym też dwie tuje przy tarasie. Sporo zrobiło się miejsca.

Bez przekonania takie poidełko ustawiłam na osi.

Wpadła mi w oko bergenia rosnąca po prawej, nie mam pojęcia jaka, znacznik dawno wygrabiony! Ale ładna, trzeba ją rozmnożyć.

Poidełko z bliska. Muszę trochę kolumienkę przemalować nazbyt ordynarnie 'postarzona'.

Jak wam się podoba?

tulucy 12:27, 18 mar 2019

Vito, czy przebiśniegi teraz można dzielić? Też bym moja kępkę skromna podzieliła...
A skąd łóżka i mnie w oko wpadła... Na naszych lokalnych starociach takiej nie widziałam...
vita 12:31, 18 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale bym z tej ramy łóżkowej zrobiła furtkę ....a właśnie jestem na temacie bo nad rowem potrzebuję

Super pomysł, musiałabym trochę pogółwkować aby znaleźć zastosowanie
Godzinami można buszować.

vita 12:37, 18 mar 2019

tulucy napisał(a)
Vito, czy przebiśniegi teraz można dzielić? Też bym moja kępkę skromna podzieliła...
A skąd łóżka i mnie w oko wpadła... Na naszych lokalnych starociach takiej nie widziałam...

Jak najbardziej, warto tylko zaznaczyć miejsca aby, jak liście zanikną, nie posadzić czegoś na nich. Łóżka i inne starocie z Lukki, Italia.
sylwia_slomc... 12:47, 18 mar 2019

Gdzie takie targi staroci znalazłaś?
vita 13:00, 18 mar 2019

W małych miastach Toskanii, w Lukce, w Pisie, dobrze jest autem pojechać, chociaż przywiezienie oparcia łóżka mogłoby być problematyczne
sylwia_slomc... 13:05, 18 mar 2019

Dla mnie to odległości nie do pokonania szkoda, że bliżej takich cudów nie mają
Pszczelarnia 13:10, 18 mar 2019

vita napisał(a)
W małych miastach Toskanii, w Lukce, w Pisie, (...)

I pomyśleć, że i po naszych ogrodach też takie rzeczy zostaną na targowiskach ... .

Poidło super do przemalowania albo i nie, i wcale nie musi być wzdłuż ścieżki jak po sznurku.
MartaKozak 14:20, 18 mar 2019

Wow, pieknosci sprzedaja w tych Wloszech
Pszczelarnia 23:03, 18 mar 2019

Tak mi się skojarzyło