Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 20:50, 28 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Zdumiewa mnie ciekawi, jak wpadłaś na pomysł wnętrz ogrodowych kiedyś tam?

Próbuję odpowiadać na kolejne posty (prawie wychodzę na prostą), ale nie mogę pomijać bieżących, kto wie, kiedy Rozmówca będzie się mógł znów pojawić?
Ewo, jeszcze przed 'kiedyś tam' miałam ogródek działkowy, który nie miał żadnej pionowej przesłony.
Pamiętam, jak się tam źle czułam. Kiedy usiadłam do rysowania projektu nowego ogrodu, to pierwsze o czym pomyślałam to właśnie o tych przesłonach. O wnętrzach ogrodowych doczytałam, no i posadziłam trochę żywopłotów.
Gdzieś mam jeszcze rysunki z tamtych czasów. Muszę poszukać. Było ich chyba pięć, cztery oparte na liniach kolistych, jeden na prostych i prostopadłych. Do dziś nie wiem dlaczego zdecydowałam się na ten o liniach prostych!? Minus trzy, w drugim działaniu

vita 20:52, 28 lis 2012

popcarol napisał(a)
No to mam - z grubsza - jasność Dzięki
muszę zerknąć czy w nowej części już coś zaplanowałaś - sielski ogródek obok domku?
Cykniesz przedogródek kiedyś? Zaintrygowałaś żwirkiem...

W nowej części cisza, chciałabym coś wreszcie zaplanować i skończyć konsekwentnie.
Przedogródek cyknę, słowo
vita 21:38, 28 lis 2012

Witam Krzysztofa ze Szmaragdowego Ogrodu

Mariusz napisał(a)
Witaj
W moim odczuciu ‘Ogród inspiracji’’, brak przeciętności, zmysłowo, tajemniczo; najważniejsze - nie męczy oka. Klikając w ten link liczyłem, że będzie nadzwyczaj ciekawie.
No co tu dużo gdybać, nieprzeciętny ogród, no i te piwonie…

Cieszę się, że do mnie zajrzałeś. Pochwałę: 'Ogród inspiracji' dzielę na dwa, ale radość z pozostałych refleksji pomnożę sobie razy trzy. Miło mi
nieszka 21:41, 28 lis 2012

A tak odnoścnie nowej części to dzięki jej odwiedzeniu przypomniało mi sie gdzie widziałam połączenie hortensji i cisa o żółtym zabarwieniu
Powiedz jaki to cis? Bo muszę się za takim rozejrzeć.
Gabriela 21:50, 28 lis 2012

Obejrzałam imponujące eonia i wspomniałam moje. Miałam takie zielone, wyrosło na ponad metr wysokości, dwa lata temu zakwitło imponującą wiechą drobnych białych kwiatów i po tym spektakularnym wydarzeniu umarło, nie zostawiając wszakże po sobie żadnego dziecięcia, czyli odrostu korzeniowego, niestety.
Z agapantami mam problem - kwitły jak miały duże doniczki, a jak ciasne to przestały. Ponieważ stwierdziłam na wiosnę, że z ciasnoty ziemi już prawie nie było, wsadziłam do gruntu na wiosnę i też nie zakwitły. I co z tymi regułami?
A u Ciebie i eonia piękne i niekwitnące i agapanty kwitnące w ciasnych doniczkach. Pozdrawiam.
vita 21:56, 28 lis 2012

nieszka napisał(a)
A tak odnoścnie nowej części to dzięki jej odwiedzeniu przypomniało mi sie gdzie widziałam połączenie hortensji i cisa o żółtym zabarwieniu
Powiedz jaki to cis? Bo muszę się za takim rozejrzeć.

Agnieszko, nie wiem, niestety. Mam w tym miejscu dwa cisy o żółtym zabarwieniu. Jeden ma pokrój kolumnowy a drugi rozłożysty. Pytaj u sprzedających, albo poczytaj o odmianach. Żałuję, że nie mogę Ci pomóc.
nieszka 22:01, 28 lis 2012

Już poczytałam. Wygląda mi na Taxus baccata 'Fastigiata Aurea'
vita 23:07, 28 lis 2012

Barbaro M. Dziękuję za wizytę i miłe słowa

alinak napisał(a)

chciałam spytać o te roślinę przy doniczkach . czy to tarczownica , czy rodgersja ? . i czy to to samo co pokazywałaś na fotkach z Red baronem . poszukuję już jakiś czas tarczownicy . zakupiłam , ale rośnie jakaś miniaturka , i nie bardzo wiem dlaczego .
aha i jeszcze pytam , bo za boga nie doczytałam a wracałam parę razy ...gdzie pszczółka wypatrzyła twoje rzeźby ? . czy w jakimś innym wątku ?. nie mogę znaleźć.
też chciałam prosić o szerszą perspektywę ogrodu , bo bardzo intryguje mnie ten podział ./ a to że jest niezwykły to już wiesz , więc błagam o zaspokojenie mojej ciekawości . szczególnie te kwatery mnie interesują jak one są rozmieszczone w całości .buziaczki i pozdrawiam .
no i na wiosnę mimo że straszysz ruszam z piwoniami . tak nie będzie żebym się musiała u ciebie ciągle zachwycać ...przecie też mam ogród

Alinko to ta sama roslina. Astilboides tabularis. Chyba utrafiłam z miejscem dla niej, bo doskonale się rozrasta. Mierzyłam srednicę liścia: 60 cm! Natomiast tarczownica i u mnie niewielka.
Rzeźby są na 34 stronie. O podziale ogródka już trochę było, nie ma w nim sztywno wydzielonych kwater, te przestrzenie ogrodowe są takie bardziej płynne, tylko na zdjęciach może się wydawać inaczej.

Polecam astilboidesa, zobacz:

monteverde 23:12, 28 lis 2012

To inaczej rodgesja?
vita 23:14, 28 lis 2012

Urszulla napisał(a)
Metamorfozę obejrzałam i jest niesamowita. O piwoniach rozmawiacie....ja też dołączam bo je uwielbiam.
I wspaniałą ławeczkę zobaczyłam z irysami......to niedawno wystawiona?

Nie, nie, Ula to zdjęcie jest sprzed kilku lat, lubię meble ogrodowe przestawiać.