Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Evchen 22:00, 05 gru 2012

vita napisał(a)

Evchen z Ewą, razem wzięte, czy ja wyglądam na projektanta ogrodów? No, miejcie litość, dziewczyny!
W tej dziedzinie jestem najbardziej początkujacym, hi hi, profanem.

Evchen odpowie sobie i Ewie
wyglądasz! Nie mam litości, oj nie
grembosia 22:38, 05 gru 2012

Popieram, wygląd to jedno, a ważniejsze co piszesz, a najważniejsze co tworzysz!
Tess 23:49, 05 gru 2012

Grabie to Grupa Trzymająca Grabie z Ogrodu w Lesie.

Idę pooglądać, bo dawno u Ciebie nie byłam.
gusiarz 07:07, 06 gru 2012

Buziaki zostawiam - Mikołajka
Pszczelarnia 09:10, 06 gru 2012

vita napisał(a)
W Anglii, Vito, u nas na razie niedostępne. Chyba że mamy znajomą ceramiczkę..... .

EDIT: Danusia odpowiedziała. Dodam, Vito, mam wrażenie, że u nas problem szkliwienia jest. Mało kto robi starannie i na dłużej niż 3 sezony. A Wasza część Polski ma tradycje garncarskie.

Ewa, skopiowałam odpowiedź z wątku Danusi. Będzie miała teraz o czym pisać, więc u mnie będzie wygodniej, po prostu.
Znalazłam możliwość wykonania i wypalenia takiego klosza. Wspominasz o szkiliwieniu, klosz powinien być szkliwiony? Wewnątrz? Naocznie żadnego nie widziałam, stąd pytanie.
Oprócz rabarbaru miałabym do wybielenia modraka sercolistnego, ale to już zupełnie na marginesie.

Vito, ja mówię co przez "dociekliwość poznawczą" zaobserwowałam: taka ceramika musi być jakoś warstwowo i ze szkliwem wypalona, inaczej się po prostu rozpadnie. Miałam taki dzban na oliwę przywieziony z Czech ale pani sprzedawczyni od razu mi mówiła, że on jest jakby "atrapą", bo nie jest zrobiony zgodnie ze sztuką. I tenże dzban naturalnie się rozłożył (najpierw ucho, potem dzióbek, teraz dno odleciało).
To szkliwo to chyba niekoniecznie kolorowe jest. Nie wiem. A wydawałoby się, że wiem.
Jak zobaczyłam pracownię współczesnego garncarstwa (formy silikonowe do produkcji masowej i piece elektryczne), oniemiałam. Ale oniemiałam również jak zobaczyłam tradycyjne pracownie garncarskie w Czechach, na Białostocczyźnie i koło Sandomierza. Cena klosza w Anglii: najtańszy to 30 funtów. Taki już OK to wydatek 60 funtów. Wiec jakby nam się udało wybielić rabarbar lub modraka przy pomocy tego klosza (made in Poland) byłoby super. A czy kiedyś u nas w Polsce w ogrodach bielono rabarbar - nie słyszałam, nie czytałam. Zagadnienie ciekawe. I znowu wracamy do dociekliwości poznawczej mojej skromnej osoby. Pozdrawiam serdecznie.
Pszczelarnia 09:14, 06 gru 2012

Evchen napisał(a)

Evchen z Ewą, razem wzięte, czy ja wyglądam na projektanta ogrodów? No, miejcie litość, dziewczyny!
W tej dziedzinie jestem najbardziej początkujacym, hi hi, profanem.

Evchen odpowie sobie i Ewie
wyglądasz! Nie mam litości, oj nie

Projektant-ka ogrodów........
a ta myśl nie dotyczyła stwierdzenia "Artystka-Ogrodniczka"?

Początkujący profan - czy faktycznie określa istotę rzeczy (osoby?)?
Tak mikołajkowo pozwoliłam sobie na powyższe rozważania.
Magda70 09:15, 06 gru 2012

Hmmm...a możecie jaśniej? O co chodzi z tym wybielaniem roślin??
vita 11:40, 06 gru 2012

Witajcie Mikołajkowo
Z tym profanem, to trochę rzeczywiście przesadziłam. Mam co nieco na sumieniu w temacie zbyt pochopnych i hm...dyskusyjnych decyzji w temacie ogrodu. To na szczęście już przeszłość, od kilku lat, dzięki różnym forom ogrodniczym i kontaktom z ludźmi, 'podciągnęłam' się trochę. Moje artystyczne skłonności, w połączeniu z coraz większą wiedzą, mogą sugerować, że się na projektowaniu znam.
Cieszą opinie, które czytam, oraz te pozytywne komentarze o moim ogrodzie, chyba w dobrym kierunku zmierzam?

Ewa, dopytam w środowisku na temat warstwowego wypalania kloszy. Bardzo nabrałam na nie ochoty.
Masz rację, rabarbar się pędzi, a wybiela się np. szparagi.

Magdo, jasniej to będzie brzmiało tak: nakrywając glinianą domiczką, drzemiącą jeszcze kępę rośliny i odcinając dostęp światła, powoduje się, ze wypuszczane przez roślinę pędy są delikatniejsze i smaczniejsze. My tu tak, po wysokich kosztach sobie o bieleniu gawędzimy, a wystarczy zwyczajne plasikowe wiadro.

Witaj Tess, dzięki za informację, Grabie to ciągle dla mnie tajemnica, którą muszę zgłębić.
Magda70 12:57, 06 gru 2012

no i teraz czuję się bardziej douczona...dzięki )
popcorn 14:05, 06 gru 2012

Tylko że to wiadro do Twojego ogrodu Wiktorio nie pasuje absolutnie... taki piękny ceramiczny klosz za to jak najbardziej! Tylko czemu one takie drogie są? Swoją drogą wypatruję takich kloszy już od dłuższego czasu na naszym bazarku, gdzie można nabyć używane rzeczy z Niemiec... niestety jak dotąd bez skutku...