Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

ewalm 11:18, 16 maj 2013

Przetacznik napisał(a)
A to bratki!

Weroniko - bratki, fiołki rogate i stokrotki. Myślę, że wysiały się z roślin sadzonych w donicach przy wejściu do domu i teraz eksplorują na chodniku.

(Powinnaś u siebie posiać fiołka rogatego, bardzo by pasował charakterem do twojego Lazurowego, gdzieś w kąciku albo pod drzewem.)
ewalm 11:26, 16 maj 2013

Jak już pisałam jest nadal zimno i mokro. Wczoraj było burzowo dynamicznie i dramatycznie, taka ciekawa pogoda pełna niespodzianek, a dzisiaj jest już tylko szaro. Za to ptaki pięknie śpiewają, chyba z rozpaczy.

To z wczoraj:

ewalm 11:33, 16 maj 2013

A dzisiaj w ogródku same kropelki:

W tym roku mocno przycięłam szałwię, pięknie odrosła. Najbardziej lubię odmiany o kolorowych liściach:

Zawciąg już kwitnie, w gazonach dookoła tarasu zastępuje przekwitające szafirki:

Funkia 'Halcyon' juz w caej okazałości, pozostałe jeszcze się rozwijają:

Nieliczne pozostałe dmuchawce zmoknięte:

Juzia 11:45, 16 maj 2013

ewalm napisał(a)

Justynko, to dobrze . Dziękuje za pozdrowienia. U nas nadal zimno i okropnie. Zaraz pójdę poprasować, żeby jakoś przetrwać.

(Klon 'Drummondi' jest b. ładny, już Ci pisałam na 383 stronie Twojego wątku)

A widzisz skleroza
I tak to ze mną jest...metodą prób i błędów sama muszę dojść do tego co mi inni proponowali na początku...

Dziękuję!
justa35 11:51, 16 maj 2013

ewalm napisał(a)

Justa (czy to od Justyna?), ja też mam tu taką zdobyczna poziomkę. Twarda sztuka. Znaleźliśmy ją w trawie. Przetrwałaby i wojnę atomowa, tylko ona i karaluchy. Była jedna sztuka, a teraz zarasta nam ugór przed domem, gdzie nic nie chciało rosnąć bo jest sucho i nędznie. Mam ją też w warzywniku, gdzie ją trzeba systematycznie dyscyplinować, bo ucieka ze swojego narożnika.

Tak - Justa to od Justyny
Przetacznik 12:20, 16 maj 2013

Mam rogatego fiołka, gdzieś w kąciku właśnie ...CHmury nad polem tak nisko, że chyba dotknąć można, świetne zdjęcie.
agniecha973 13:08, 16 maj 2013

Chmury ładne na zdjęciach, ale pogodowo już nie. Nie chcę drażnić, ale u nas lato. Nawet czuję, że przypiekłam plecy, bo sobie w polu w bikini popracowałam

Szałwię ścięłaś, mówisz. Ja nie wiedziałąm jak ją potraktować, bo mam ją od zeszłego lata i zostawiłam. Odbiła na czubkach. Może zetnę, nowe liście ususzę i będę czekać na młode przyrosty.
ewalm 20:48, 16 maj 2013

Justynko z Kruklandii - no, tak już masz musisz samodzielnie dojść do każdej decyzji. No i dobrze.

Justyna - tak też myślałam, że od Justyny

Weroniko - a to bardzo dobrze. To by była niepowetowana strata, jakby akurat u Ciebie nie było rogatego.
Zdjęcia nie takie świetne, trzeba się było spieszyć i są krzywe, ale coś ciekawego dokumentują. W Warszawie tyle nieba nie zobaczę.

Aga - to w przyszłym roku wiosną zetnij (mówimy o szałwi lekarskiej), teraz to już trochę późno. Moją zwykłą wyhodowałam z nasion a kolorową kupiłam, ale jedno i drugie zaraz po przyjeździe i już się zestarzała lekko. Dobrze ją odmładzać. Jak zetniesz ładnie się zagęszcza.
Przetacznik 20:56, 16 maj 2013

Zdjęcia nie takie świetne, trzeba się było spieszyć i są krzywe, ale coś ciekawego dokumentują.

No proszę faktycznie, ale gdybyś tego nie powiedziała to bym chyba nie zauważyła, hie nato zwróciłam uwagę... faktura, kolory i chmury są świetne : )
ewalm 20:56, 16 maj 2013

Mam w tym roku w ogródku gościa, który sam przywędrował. Poczatkowo jej nie rozpoznałam. Rośnie sobie przy furtce i wygląda wiejsko, czyli pasuje. Szkoda, że jej jesienią już nie zobaczymy. Lunaria: