Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielona odskocznia

Zielona odskocznia

Hogata 23:05, 26 cze 2013

Trzmielinki nie mają jeszcze skarpet, turzyce posadzone są tymczasowo, maja być hakone-cośtam, ale nie mogę się zdecydować która. Podoba mi się hakonechloa aureola. Ale czy będzie pasować ?
Pod hortensjami ma byc żółta żurawka, wiec może żółta trawa będzie ok.

Hogata 23:08, 26 cze 2013

Jeszcze mam problem z katalpa, coś jej jest. Tylko jeszcze nie wiem co? Muszę poczytać, na co może chorować. A możne ktoś wie?

Mala_Mi 16:50, 27 cze 2013

Z moja katalpa też tak było..... i nie tylko z katalpą.. z tulipanowcem jest nadal. I niestety najprawdopodobniej są to przędziorki lub szpeciele... było gorąco czyli idealna temperatura dla tych drani. Opryskaj dokładnie (szczególnie od spodu liście ) Magusem, możesz naprzemiennie ortusem...ale kilka razy.
Pogoda sprzyja też chorobom grzybowym.. profilaktycznie opryskaj i podlej topsinem. Tez ze 2 razy co tydzień. Ja te środki stosuję jeden po drugim, np dzień po dniu. Do oprysku daj coś na przyczepność środka do liści.. jest specjalny i kosztuje grosze, a jak nie to kilka kropel Ludwika do naczyń.
Mala_Mi 16:52, 27 cze 2013

Moim zdaniem tujki rosna dobrze... one będą małe kulki , a zawsze możesz uciąć to sie zagęszczą.

Żółta trawa pod tymi trzmielinami mi nie pasuje..... nie te odcienie.. i żółty pod horti i żółty pod trzmielinami.. różne odcienie żółtego..... kontrast daj.. ale ja sie nie znam... ale ta żółta hohe coś tam nie pasuje.. i rośnie bardzo długo.. moja kępa po 3 latach przyrosła o 10%
Hogata 21:29, 27 cze 2013

Aniu katalpę już popryskałam na przędziorka, bo tez myślałam, że coś ją podżera. Tylko o Ludwiku zapomniałam .
Jeszcze dam dawkę na grzyba.

Jeszcze nigdy tyle nie pryskałam co w tym roku. Co ja piszę ja wcale nie robiłam żadnych oprysków, uważał że jak chcą rosnąc to niech sobie radzą, a jak nie to nie...

A z trawka to dałaś mi do myślenia... i czym ja teraz obsadzę trzmieliny ???
Ale dobrze mieć obraz jak ktoś to widzi
Syla 22:16, 27 cze 2013

Hogata napisał(a)
Trzmielinki nie mają jeszcze skarpet, turzyce posadzone są tymczasowo, maja być hakone-cośtam, ale nie mogę się zdecydować która. Podoba mi się hakonechloa aureola. Ale czy będzie pasować ?
Pod hortensjami ma byc żółta żurawka, wiec może żółta trawa będzie ok.

a może zamiast traw dać w trzmielinkę hostę białoobrzeżoną .... znalazłam odmianę na florini ale nazwy nie pamiętam biąłą wewnątrz a zielona na zewnątrz (to było chwilę temu nie wiem czy jeszcze dostępna - ale widziałam w Twoim ogródku już białozieloną w odwrotnym ubarwieniu, można podzielić)

lub czerwoną żurawkę ??? nawiązywało by do róży którą widać na obrazku .....ale bardziej mi odpowiada propozycja hosty

ale jak nie to jeszcze wpadnę
Hogata 07:53, 28 cze 2013

Ta rabatka ma być poszerzana właśnie tu przy trzmielinach. Na razie zdarte jest tyle darni ile potrzebowałam na posadzenie trzmielin.

Także zmieszczą się i hosty i żurawki.

Dzięki Syla każda propozycja mile widziana. Bo najgorzej jak się nie ma koncepcji i taka pustka jest w głowie .
Szukam, szukam inspiracji.
Syla 10:48, 28 cze 2013

posadziłabym albo jedno albo drugie czyli albo hostę albo żurawkę .... lub podsadzić runianką i zrobić żywopłot z bukszpanu z przodu ale tylko na długość trzmielin a przy hortensji hakonechloa hakonechloa All Gold a tutaj link jak ona się prezentuje http://www.ogrodkroton.pl/towar.2932.hakonechloa.macra.all.gold.html
Mathildis 14:50, 28 cze 2013

Ja też widziałabym tu czerwone lub pomarańczowe żurawki i tak jak pisze Syla ewentualnie runiankę.
leon60 15:02, 28 cze 2013

Witaj Bardzo ładnie w Twoim ogrodzie, właśnie tak muszę obsadzić mój nieszczęsny słup...
pod trzemielinkami daj jak żurawki bądz hosty jak radzi Sylwia i będzie ślicznie
Pozdrawiam