Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród - Moje spełnione marzenie

Ogród - Moje spełnione marzenie

boguslawa_ma... 12:01, 09 sty 2013

Witaj
Piękny ogród i te trzmieliny czy ty je przycinasz,
Ja swoje formuje ale one i tak rosną po swojemu
Gosiniak 12:16, 09 sty 2013

dorkow0 napisał(a)

Śliczne fotki i piękne miejsca pokazujesz, powiedz co jest na zdjęciu - azalia? Może znasz odmianę, jak zimuje?
dorkow0 12:18, 09 sty 2013

Witaj Bogusiu... Dziękuję za odwiedziny... Trzmieliny przycinam i to dosyć intensywnie... Najpierw wiosną, nim puszczą nowe listki, wtedy ciacham najmocniej, w zależności od tego co z tego chcę... Później, w sezonie już kosmetycznie, ale regularnie, bo nie chcę, żeby się rozłaziły, zwłaszcza te Emerald'n, bo one szybko się ukorzeniają w zetknięciu z podłożem... A inne odmiany, też wczesną wiosną, a później to już sporadycznie, bo nie rosną tak szybko...
dorkow0 12:24, 09 sty 2013

Gosiu, to stara fotka, jak napisałam... To Azalia japońska... Przez dwie zimy rosła pięknie i na wiosnę kwitła, niestety ostatniej zimy zmarzła i musiałam ją usunąć... Miała czerwone listki... Myślę, czy by nie kupić znowu... Może jakby je okrywał...?
Gosiniak 12:36, 09 sty 2013

Oj to nie dobrze, mi też zmarzły trzy, dwa lata temu, zastąpiłam je różanecznikami Azurika i Blumiria, ładnie zniosły poprzednią zimę i kwitły, tylko że one kwiat fioletowy mają, a ja bym chciała coś żywszego.
dorkow0 12:52, 09 sty 2013

Ja właśnie myślę nad Rhododendronami, ale nie wiem, czy dam radę w tym roku... Sporo ich potrzebuję i to takich do słońca, a nie znam odmian, więc muszę się douczyć... A i ceny też nie są małe...
Gosiniak 14:10, 09 sty 2013

Te o których pisałam to podobne do azali japońskich, bo takie malutkie rosną do 60cm a z dużych to mogę Polaris polecić, u mnie od strony zachodniej rośnie, po południu ma cały czas słońce, nic mu się nie dzieje. Jeśli do słońca to najlepiej z jakuszimańskich coś wybrać.
dorkow0 14:33, 09 sty 2013

Właśnie czytam o nich, ale informacje, to takie niby są, a nie pełne... Dzięki za naprowadzenie... Poczytam o nich...
Mala_Mi 14:49, 09 sty 2013

Dzięki za wizytę... wpadłam jak po ogień odznaczyć wątek.... I przyznaje sie.. nie czytam na razie co u Ciebie słychać w ogrodzie.... mam nadzieję, że wybaczysz....... ale nartki trza szykować
Milka 15:16, 09 sty 2013

Dzięki tobie Dorotko, wiem jakie mam odmiany trzmieliny, wszystkie które wymieniłąś, ale nazw nie znałam....swoje też ciacham, a część podwiązuję do drewnianych kratek, żeby z bluszczem się przeplatała

rh sadziłam w 2011, super się przyjęły, ale słuchałam rad Bogdzi, ona ma olbrzymie okazy i wiedzę