Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Gosiniak 19:01, 22 sty 2013

GosiaJoanna napisał(a)
Taak brat mieszka z rodzicami jest wielkim pasjonatą iglaków jak nasz Zbyszek ma piękny ogród

Gosia- no to teraz to już koniecznie, ale się napaliłam, pokaż jego ogród jak będziesz, dużo zdjęć porób, chętnie obejrzę.
Gosiniak 19:04, 22 sty 2013

baraga1904 napisał(a)

Chyba tak właśnie w Mai to było i przepis też, muszę poszukać

...ja wiosną wysadzę moje sosny ale zanim to nastąpi chciała bym własnie z tymi przyrostami coś zrobić...

Czy ty chcesz je przesadzić i które to ?
I dzięki za stronkę, szybka jesteś
baraga1904 19:08, 22 sty 2013

...a mam dosyć już duże ponad 2,5 metra sosny czarne..rosną koło kompostownika za brzozą...muszę je wykopać ale nie mam co z nimi zrobić...może na łąkę je posadzimy...nie mam na razie bladego pojęcia...
Gosiniak 19:14, 22 sty 2013

Ty, ale one ci kompostownik zasłaniają, możesz ograniczyć ich wzrost uszczykując, a jak nie masz czasu to ciachasz i już, ładnie się zagęszczą, a będą podobnej wielkości. Ja bym nie wyrzucała, tylko cięła.
baraga1904 19:23, 22 sty 2013

Gosiniak napisał(a)
Ty, ale one ci kompostownik zasłaniają, możesz ograniczyć ich wzrost uszczykując, a jak nie masz czasu to ciachasz i już, ładnie się zagęszczą, a będą podobnej wielkości. Ja bym nie wyrzucała, tylko cięła.

... będzie tam szpaler z tuj a kompostu nie będzie...wszystko będzie zgodnie z projektem...
krisec 19:28, 22 sty 2013

Chwilę człeka nie ma, a tu u Ciebie 131 stron masakra, tak Trzymaj!!!. Pozdrawiam serdecznie.

Zamiast kwiatucha, kuleczki, Gratuluję seteczki!!!.

Urszulla 19:35, 22 sty 2013

Temat iglakowy poczytałam, sentecję o szczęściu w ogrodzie też
Wspaniałe będą ogrody tak wspaniałych ogrodniczek pozdr.
Madzenka 20:09, 22 sty 2013

Gosiu ja się na fotorelację z uszczykiwania sosenek u Ciebie piszę
Uszczykiwałam wszystkie sosenki. Dzięki temu były zawsze ładne w szczególności kosdrzewiny. Tesciowi zwykłą sosnę pospolitą, ktora była bardzo rzadka i pospolita od uszczykiwania bardzo uszlachetniłam. Teraz juz ma 4 m wysokosci i czubek jej wybujał na 20-30 cm to są przyrosty do uszczykiwania
Gosiniak 20:23, 22 sty 2013

Marzenko- nie ma sprawy, to będzie dla mnie przyjemność, ale widzę, że ty niezła ekspertka w tym temacie jesteś, chyba lepsza ode mnie

Krzysztof- wiem wiem pędzę, ale ja tylko Zetę chciałam dogonić i po pierwszej stówce się poddałam, bo ona miała już 2 na koncie. Wreszcie mogę zwolnić

Urszulla- wspaniałe są ogrody wszystkich forumowiczów ogrodowiska, bo mają nas za ogrodników
Anabell 20:30, 22 sty 2013

baraga1904 napisał(a)
...a robiłyście nalewkę lub syrop z tych uszczykniętych końcówek sosen?... podobno ma lecznicze działanie...syrop oczywiście...

Tak , robiłam w maju 2012 r. w słoju 3 l. wyszło 1/2 litra , jest to syropek Pini, najdroższy ze wszystkich syropów. Resztę w słoju zalałam pół na pół wódką i spirytusem , wyjdzie nalewka sosnowa.
Syropek już pychotka, a nalewka jeszcze świeża i nic nie mogę stwierdzić. Robię to pierwszy raz.