Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

gierczusia 17:12, 23 sty 2013

No to prosimy o foto instruktaź uszczykiwania
Gosiniak 18:29, 23 sty 2013

grazyna napisał(a)
Gosiu no raz jeszcze powiem, że nie mogę wyjść z podziwu nad Twoimi pomysłami, pracą i... efektem.
Jak zawodowiec albo i lepiej

Gosiu, ja również mam sosnę schwerinkę (dawno w niej zakochałam się) tylko ostatnie, suche lato źle na nią wpłynęło, trochę obsypała mi się więcej niż powinna.
Odbije na wiosnę ? Szyszkowała namiętnie, mój Mżonek poobrywał jej większość tych szyszek, twierdzą, że jest za mała na dźwiganie takiej ilości i... pomału jakby mi marniała.
Ma zakaz dotykania czegokolwiek bez mojej zgody

A ja mam też ogrom szyszek na rabatach, z lasu, rozrzucone na korze, wygląd superancki i... dorobiłam się ze 40 - 50 (samosiejek świerków), które rozdałam, sama mam 6-8 szt.

Ale mnie zaciekawiłaś tą twoją sosną, masz może na zdjęciach? Jeśli nie to na wiosnę zrób koniecznie, może uda się mi albo komuś podpowiedzieć, co może jej być.
Moja jakoś się obija z tymi szyszkami, jak ją kupiłam miała piękne, w zeszłym roku nimby zawiązała szyszki, ale one wcale nie podrosły, nie wiem dlaczego, a w tym dopiero zobaczymy, bo u mnie to będzie jej dopiero trzeci sezon. Na początku też chorowała, jakieś takie igły z kropkami miała, i końcówki uschnięte, pryskałam ją na osutkę i grzybowe, a na wiosnę zaserwowałam Asahi bo taka biedna była po zimie. I bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła bo sporo urosła i piękna się zrobiła. Nie wiem czy to za sprawą tego środka, ale w tym roku tęż ją nim dopieszczę. Jest moją ulubienicą więc muszę o nią dbać. Polecam ten środek- to jest taki stymulator wzrostu i pomaga roślinom po zimie i przemarznięciu, na wiosnę pryskam nim prawie wszystkie rośliny, oprócz tych wielkich jak szmaragdy, czy świerki bo im to pomagać nie ma sensu, prędzej stopować sekatorem
A i gratuluję świereczków
Gosiniak 18:34, 23 sty 2013

Jatra napisał(a)
Śliczny , bajkowy ogród , jak marzenie .Żurawki wspaniale prezentują się przy samym wejściu .
Będę często tutaj zaglądać i podziwiać Twoje dzieła , bo werwy to kochana masz i pomysłów nieskończoność .

Dziękuję bardzo za tak miłe słowa, pomysłów to faktycznie mam, bo ogrodowisko to kopalnia inspiracji i wiedzy
Gosiniak 18:54, 23 sty 2013

asc napisał(a)
A na kurs uszczykiwania też sie piszę.. pamiętaj o mnie.. bo mam kosodrzewinki ..ciut za wielkie i inne sosenki też A boję się by czegoś nie zniszczyć

Nie ma sprawy, zrobi się, może też GosiaJoasia pokaże u siebie, będziemy trąbić, termin może się troszeczkę różnić, w zależności gdzie kto mieszka
I dziękuję, że przepis wyszukałaś
Gosiniak 18:54, 23 sty 2013

GosiaJoanna napisał(a)
Nie bójcie się to jest prosty zabieg ja tak sosny uszczykuje...jutro zrobie foto i pokaże jak wyglądają po tym zabiegu moje sosenki

Koniecznie pokaż
Gosiniak 18:56, 23 sty 2013

eliza3 napisał(a)
Ja uszczykuję przede wszystkim kosodrzewiny, faktycznie pięknie się zagęszczają. Syropek też robiłam, niezły.
Pozdrawiam.

Ja na razie też tylko kosodrzewiny, bo nie mam takich wielkich sosen, ale w tym roki jeszcze z himalajską poszaleję
Gosiniak 18:57, 23 sty 2013

Gierczusia- no problem
GosiaJoanna 19:46, 23 sty 2013

Jutro idę szukać w zaspach sosenek hehe ...zasypało mnie na metr
dorkow0 19:59, 23 sty 2013

Witaj Gosiu... Formowanie Sosen, to świetna sprawa... Tutaj Ekspertem od nich i nie tylko jest Bogusław i okazy ma piękne... Ja też troszkę formuję Sosnę czarną, jakieś 6-8 lat i wcale nieźle wygląda... To ciekawa i mało zajmująca praca... Jak się nie ma wielu okazów...
Pozdrawiam serdecznie...
Gosiniak 20:01, 23 sty 2013

Gosia- No to ładnie, ale śnieg potrzebny przy tych mrozach, u Ani -mimo woli i u jeszcze kilku osób lód na roślinkach. Tylko nie utknij w tych zaspach, poczekaj do maja z tym syropem...hehe