Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

baraga1904 20:31, 22 sty 2013

Anabell napisał(a)

...a robiłyście nalewkę lub syrop z tych uszczykniętych końcówek sosen?... podobno ma lecznicze działanie...syrop oczywiście...

Tak , robiłam w maju 2012 r. w słoju 3 l. wyszło 1/2 litra , jest to syropek Pini, najdroższy ze wszystkich syropów. Resztę w słoju zalałam pół na pół wódką i spirytusem , wyjdzie nalewka sosnowa.
Syropek już pychotka, a nalewka jeszcze świeża i nic nie mogę stwierdzić. Robię to pierwszy raz.

Anabelll - podaj przepis...można założyc np nowy wątek...pt.nalewka z sosny..
Gosiniak 20:34, 22 sty 2013

Jestem za, ale narobiłaś apetytu
Bogdzia 20:36, 22 sty 2013

Ja co roku robie syrop z pędów sosny dla moich wnuków bez alkohplu oczywiście . Uwielbiają go i piją nawet jak są zdrowe oczywiście w umiarkowanych ilosciach.Pozdrawiam Gosiu.
GosiaJoanna 20:37, 22 sty 2013

Bogdzia napisał(a)
Ja co roku robie syrop z pędów sosny dla moich wnuków bez alkohplu oczywiście . Uwielbiają go i piją nawet jak są zdrowe oczywiście w umiarkowanych ilosciach.Pozdrawiam Gosiu.

Daj przepis na ten syropek pliss
wlasneniebo 20:39, 22 sty 2013

jejku jaki u Ciebie ruch. Trawki.pl już przejżałam i wiem co zamówię
Ja dziś wysiałam perwszą lobelię, ubiorek juz kiełkuje i tytoń tez wysiałam by mnie szybciej cieszył. To pierwszy rok z moimiroślinami jednorocznymi- Ogrodowisko mnie skusiło bo zarzekałam się że przy tak wielkim ogrodzie zabawy nie będzie. Ale jednak, zobaczymy co wyjdzie może już mi tak zostanie

Z uszczykowaniem spróbóję i ja
Welka 20:41, 22 sty 2013

Gosiu, też robiłam syrop z sosny.
Na początku maja zbieraliśmy nowe przyrosty, raczej te krótsze, ale mój tata z lenistwa i żeby szybciej zbierał tez te długie. W domu każdy lekko oczyściłam z takiego brązowego i od razu do słoika, każdą warstwę zasypałam cukrem i tak cały duży słoik (mi wyszło trochę więcej niż anabel).
Zakręcasz słoik i stawiasz w słonecznym miejscu, co kilka dni potrząsasz. W połowie czerwca zlewasz przez gazę do buteleczek. To co zostanie z takimi farfoclami zlewasz do oddzielnej butelki, dolewasz tyle samo wódki i masz +18 do herbaty na przeziębienia. Wszystko stało sobie w ciemnym w piwnicy. Można chwilę pasteryzować, ale ja nic nie robiłam. Wypiliśmy już w czwórkę małą buteleczkę ok.0,2, herbatki +18 nie trzeba było nawet podawać, żadnych innych syropów nie stosowaliśmy. Jedną butelkę oddałam mojej siostrze, bo bardzo choruje na coś innego i złapało ją przeziębienie i nic innego oprócz swoich leków nie mogła brać tylko to. Jedyny minus to zabrudzone i poklejone ręce od czyszczenia pędów.
Wiosną zrobię u siebie relację
Pozdrawiam
Gosiniak 20:49, 22 sty 2013

Ewelinko- ja i tak uszczykuję, więc rączki ubrudzone, dziękuję bardzo za tak dokładny opis, ja nigdy tego nie robiła, więc tym bardziej to dla mnie cenne, na pewno spróbuję, Dzięki

Marta - to pochwal się w co tam zaplanowałaś kupić z tych trawek, zaraz do Ciebie zajrzę.
Ja do jednorocznych jakoś siły nie mam, ale chętnie u Ciebie pooglądam, to się może zarażę

Bogdziu- dziękuję, że zaglądasz, czy Twój przepis różni się od przepisu Eweliny?
GosiaJoanna 21:34, 22 sty 2013

Robię syrop na 100% , rok temu sadziliśmy z M las a dosłownie bagatela tylko 13 tyś.sosenek to będę miała co rwać hahhaha
Gosiniak 21:38, 22 sty 2013

To cały lasek chcesz pouszczykiwać, szalona......
GosiaJoanna 21:40, 22 sty 2013

Tak będę produkować syropek