Projektowanie wyników wermikompostowania (czyli ile otrzymasz w zależności od tego co i w jakiej ilości włożysz do kompostu)
W świecie konwencjonalnego kompostu obowiązuje raguła kciuka (thumb to kciuk nie chce być inaczej chociaż myślę że to bardziej na nasze regóła połowy/połówki) tzn że z 1 tony materii otrzymuje się pół tony kompostu - czyli 50% masy jest tracone (wilgoć, CO2 itd) Oczywiście, końcowy ciężar i objętość produktu zależy
od pierwotnego surowca, substancji wypełniającej itp, ale reguła kciuka jest przydatnym sposobem aby szybko obliczyć wynik kompostowania .
W świecie wermikompostu rezultaty są bardziej zróżnicowane, dzieje się tak dlatego że jest więcej sposobów jak jest "zaopiekowany" taki kompost /(żeby było szybciej nie będę ubierać wszystkiego w piękne słówka,ważne żeby wychwycić sens tego artykułu

mam nadzieję że to zrozumiałe co piszę)/
W operacjach wermikompostowania lub mnożenia dżdżownic dla samych dżdżownic (sprzedaż), materiały o wysokiej zawartości węgla są stosowane jako
pościel, a materiały wysokoazotowe jako zasób pożywienia. Proces wermikompostowania zawiera w sobie elementy konwencjonalnego kompostowania przebiegające w ściółce dzięki mikroorganizmom, ale w niektórych systemach wermikompostowania bardziej zwiększa się stosunek azotu w materiale dodawanym do wermikompostu, możliwe jest to przez fakt że material dodawany jest na powierzchnię a nie do wewnątrz tak jak jest to w kompostowaniu tradycyjnym (mieszanie) (dygresja: co autor miał na myśli moje przypuszczenia - skoro dajemy N na powierzchnię to nie będą zachodziły procesy niekorzystne mikrobioogicznie tak jak miałoby to miejsce w zwykłym kompoście. Chodzi też o to że wynik czyli masa wermikompostu bardzo będzie się wahać w zależności czy damy mniej czy więcej azotu o czym niżej)
Wyższa zawartość azotu pociąga za sobą wyższy ubytek wody (materiały bogate w azot zawierają zazwyczaj więcej wody niż te bogate w C) co powoduje że wermikompostu mamy mniej wagowo niż wskazywałaby na to reguła kciuka. Inną przyczyną jest to że masa jest zjadana przez robaki a te przechodzą do kolejnej partii pożywienia dlatego biomasa jest tracona (dygresja: ten akapit myślę bardziej dotyczy eksperymentalnych pomiarów, problemów z ważeniem w warunkach doświadczalnych i próbami wytłumaczenia dlaczego wermikompostu jest mniej niż kompostu, myślę że w warunkach ogrodowych nie ma się czym przejmować, raczej w wermikompoście stawia się bardziej na mikrobiologię niż na masę końcową tego co produkują kalifornijki - ja to tak rozumiem).