Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejska ogrodniczka :)

Miejska ogrodniczka :)

Margolka 19:25, 15 sie 2013

Mathildis napisał(a)
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad skrzyniami na warzywa, ale jeszcze nie znalazłam miejsca by je ulokować dla warzywek musi być dobra ziemia i słoneczko, a u mnie i jednego i drugiego brak Zazdroszczę tych plonów - może już na następną wiosnę coś wymyślę

Ja też się długo wahałam, bo wydawało mi się, ze nie mam miejsca na warzywa, ale - jak widać - jak się chce, to wszystko można Moje warzywka mają słonce tylko kilka godzin dziennie i chyba im to pasuje Do skrzyń zachęcam, u mnie sie bardzo sprawdziły. Tylko zacznij sobie produkować kompost, zebyś miała czym skrzynki wypełnić. U mnie w skrzyniach kompost i ziemia z Biedronki
Mathildis 19:41, 15 sie 2013

heh nie mogę mojego EMa wyćwiczyć w tym temacie. Gdy gdzieś zacznę zbierać liście obierki itp. to on mi to wywozi bo twierdzi, że to śmieci. Nie wiem jak go przekonać ze to złoto a nie śmieci
Margolka 20:14, 15 sie 2013

Hmmm... ciężka sprawa... Mój na szczęście juz zrozumiał, ze każda obierka i listek ląduja w kompostowniku, bo to prawdziwe złoto ogrodnika
Musisz sama zacząć i powolutku gromadzić. Przesypuj ziemia, zeby nie "waniało" a mąż przywyknie
Margolka 11:59, 16 sie 2013

Kilka obiecanych fotek mojej kwitnacej magnolii (wiosna)

Ja wolę to drugie kwitnienie, sierpniowe, bo kwiaty lepiej wygladaja na tle lisci, chociaz jest ich zdecydowanie mniej
Margolka 09:35, 18 sie 2013

Ja tu chyba pamiętnik piszę Ale co tam, nie szkodzi, przyda się, żeby porównać jak było i jak jest. Nawet te zdjecia sprzed roku bardzo mi pomagają, a co będzie za kilka lat?
Przekonałam się, że warto robic dzjecia każdemu badylkowi, każdej nawet najmniej ciekawej rzeczy, bo później bardzo sie to przydaje do porównania. Więc robię. A archiwum rośnie

Wczoraj miałam pracowity dzień w ogrodzie.
Wiadro chwastów wyrwałam z rabaty "pod ogolonym jałowcem", usunęłam co niepotrzebne ze skrzyń, m.in. przerosniętą sałatę i groszek, a na to miejsce wysiałam koperek i wsadziłam nowa rozsadę sałaty. Przycięłam w kulę klon, który stoi na granicy działki. Jest smiesznie, bo z mojej strony przyciety, a od strony sąsiadki nie Przycięłam młode pędy winobluszczu (im bardziej sie go tnie, tym bardziej rosnie ) Dwa wielkie wory na śmieci zapełniłam.

No i jeszcze trawnik skoszony, i wszystkie nowe trawki (5) wsadzone

Wyściółkowałam trawą mój "leśny zakątek". Trawę tam rozsypuję cienka warstwą, a kiedy przeschnie, trafia na kompost i zastępuję ja nową trawą. Dzięki temu chwasty tam nie rosną, a ja mam gdzie podsuszać trawkę. Przy okazji posprzatałam przy ogrodzeniu z sąsiadką. Pod srebrnymi swierkami mam podłużna rabatę, którą oddziela od siatki pas płytek chodnikowych, szeroki na jedna płytę. Powyrywałam chwasty i pozamiatałam. Narobiłam sie jak dzika ale od razu jest lepiej

Ta rabatka pod swierkami na pewno w przyszłym roku będzie do zagospodarowania. Na razie tylko podkrzesałam swierki i pusciłam po ich pniach bluszcz (widziałam gdzieś w parku takie rozwiązanie i bardzo mi się to podobało). od spodem cos rosło, jakieś iglaki malutkie i coś jeszcze (nie pamiętam nazwy) ale w kiepskim stanie są te roslinki, bo były dosłownie przyduszone przez gęste świerki. Musiałam je podciąć i na razie daje im szanse, chociaz nie wiem, co to jest - nie lubie wyrzucac roślin Może odżyją?
Ogród przejęłam dość zaniedbany, bo przez ostatnie lata nikt nic w nim nie robił. Ja go dopiero poznaję, ratuję co sie da i wprowadzam zmiany - w tym roku niewielkie, ale w przyszłym zamierzam wiele zmienić

Reportaż z prac będzie, ale jak wrócę od rodziców. Teraz dopijam kawkę i znikamy.
Miłego dnia, jeśli ktoś to czyta

Anita1978 18:32, 18 sie 2013

Ktoś czyta czyta
A ja w górach od dziś
Margolka 18:48, 18 sie 2013

O, Anitka, ale masz fajnie! A ja za kilka dni wyjeżdżam nad Hańczę - wprawdzie tylko na kilka dni, ale przyznam, że już nie mogę się doczekać
popcorn 13:11, 19 sie 2013

Hej, też zaglądam i czytam u mnie też pamiętnik, ale co tam

Kupiłam te turzyce, jak chcesz 2 dla Ciebie, małe ale po 3,5 zł Teraz Młoda u drugiej babci, to do miasta rzadko zaglądam... ale wybiorę się, może dzisiaj, lub w środę? Jak pojadę możemy się jakoś gdzieś umówić to Ci podwiozę trawki. Chyba że po Hańczy, to na spokojnie się umówimy, a doniczki podlewam

Takie:
Margolka 15:05, 19 sie 2013

Karola, super trawki, dziekuję ci bardzo! Ja jeszcze jutro jestem w domu, a później do konca tygodnia mnie nie ma. Jesli będziesz gdzieś na mieście, to wyslij mi smsa - podjadę.
A jeśli nie, to jak juz wrócę, na spokojnie sie umówimy
popcorn 15:10, 19 sie 2013

Hej, jutro ok 16.30 Zamkowa, okolice Netto? Jeśli nie, to na spokojnie
k.