Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejska ogrodniczka :)

Miejska ogrodniczka :)

regli 22:20, 12 sie 2013

Cześć Małgosiu
Przywędrowałam do Twojego ogródka z wątku spotkaniowego, ponieważ strasznie spodobały mi się rabaty kwiatowo-warzywne. Cudo Miałam nadzieję na więcej zdjęć Twojego ogrodu i niestety zawiodłam się Masz taki piękny ogród, a tak rzadko go pokazujesz. No zlituj się i foć swój eden Pozdrawiam i mam nadzieję, że jeszcze będę miała okazje kiedyś zobaczyć na żywo Twój ogródeczek.
ps. Gdybym zrobiła zdjęcie swojej magnolii, to dałabyś radę podpowiedzieć jak ją ciachać?
Margolka 11:44, 13 sie 2013

Witaj, miło mi, ze do mnie trafiłaś. Mój wątek traktuje trochę po macoszemu, z braku czasu. Zupełnie nie wiem, jak inni dają radę tak często pisać i wrzucac fotki, i jeszcze robic rundki po zaprzyjaźnionych wątkach
Ciagle obiecuje poprawę, jednak zwyczajnie się nie wyrabiam... Dzisiaj cyknę parę fotek, to być może zaspokoję twoją ciekawość Co do magnolii, to nie obiecuję, musiałabym zobaczyć na żywo, ale mozemy spróbować. A dlaczego w ogóle chcesz ją ciachać?

Na razie jedno świeże zdjęcie. Wczorajsze plony: cukinia, ogóreczki (mam chyba z 5 odmian, więc ciężko powiedzieć, które są jakie ) i pomidorki malinowe (troche popękały).

Były jeszcze poziomki i kilka strączków groszku, jednak pożarłam je na miejscu
popcorn 11:47, 13 sie 2013

Mniam pozdrawiam!
regli 00:40, 14 sie 2013

Ja też nie mam czasu (ani chyba zapału), żeby się systematycznie udzielać na forum. Zwłaszcza, jak nic lub prawie nic w ogrodzie się nie dzieje. O magnolię upomnę się jakoś w następnym tygodniu (jak inne sprawy nie będą się biły o pierwszeństwo). Chcę ją przyciąć, bo wydaje mi się, że chyba tego potrzebuje Ale może nie mam racji.
Zbiory smakowite U mnie w tym roku jest urodzaj tylko na fasolkę szparagową. Na resztę żal patrzeć. Ogórki mizeroty, a cukinia ma masę kwiatów i żadnego owocu. Nie mam pojęcia dlaczego. Dobrze, że sąsiadce obrodziła, to i ja mam
malgocha1960 10:52, 15 sie 2013

Witaj Gosiu.Zazdroszczę spotkania,bo u mnie cały sezon zleciał i nic nie było,mało kujawiaków jest na forum.
Margolka 11:17, 15 sie 2013

No to umawiamy się, że pokażesz fotki (masz na imie Renata?) i zobaczymy. Jeśli to nie jest absolutnie konieczne, to lepiej nie ciąć - po co ryzykować. Moja jest juz wielka i niewiele rzeczy jej szkodzi, dlatego nie boję się ciąć, ale też czytałam, ze niektórzy tną magnolie od początku, zeby ja ladnie uformować, więc chyba nie ma sie czego bać...?

Małgosiu szkoda bo takie spotkania sa bardzo fajne No i jest okazja do poznania nowych ludzi (i ogrodów, w których można cos podejrzeć, zainspirowac się, wymienić roślinami). Ale zawsze możesz się podłączyć do "zlotu" z innego rejonu kraju i tez będziesz sie dobrze bawić

Ja ostatnio przewaliłam mnóstwo pracy w ogrodzie. Przede wszystkim rozsypałam 6 worków 80 litrowych kwaśnego torfu pod magnolią i Rh.

Ogoliłam cis i zajęło mi to kilka godzin, aż go z ciekawości zmierzyłam - ciężko w to uwierzyc, ale ma prawie 8 metrów w obwodzie - sama jestem w szoku... Ponizej zdjęcie z czerwca, kiedy jeszcze nie był przycięty ani cis, ani magnolia; no i widać o ile ciachnęłam Rh, które wyłaziły juz na alejkę i nie dało się tamtedy przechodzić

Nie robiłam jeszcze czegos takiego, to mój nowy pomysł, ale to co przycięłam rozdrobniłam i rozsypałam cienka warstwą pod magnolią. Mam nadzieje, że będzie dobrą warstwą izolacyjną, zastapi korę i dodatkowo zakwasi glebę. Przed zimą zdąży podeschnąć, a do wiosny pewnie sie rozłoży.
Niestety nie mam z tym żadnych doświadczeń, więc nie wiem, co z tego wyjdzie, ale skoro mozna ściółkować igliwiem, to dlaczego nie cisem? Ciekawe czy ktoś tutaj ma z tym jakieś doświadczenia?

Moja magnolia musi dużo znosić, ale póki co jest cierpliwa

A oto co znalazlam wczoraj na moim rododendronie

Nieźle się zakamuflował i zdążył urosnąc do takich rozmiarów

Miałam z niego cała michę mizerii

I jeszcze rzut oka na mój warzywnik "pod magnolią" - rosna tam 3 krzaczki pomidorów (każdy inny, a z prawej malinowy, z którego miałam już zbiory, te pokazane wyżej) i 2 ogórki Od północy osłania je magnolia, od zachodu jest Rh, po którym pną sie ogórki, od wschodu cis gigant, a od południa pięknie świeci na nie słonko (jeśli mój mąż nie postawi samochodu na podjeździe ) Rosna sobie prawie jak w szklarni

A tak Rh kwitły wiosną

Teraz, po przycieciu, krzewy sa bardziej zwarte i kuliste. Ciekawa jestem, jak bedą wyglądac wiosną

Margolka 11:39, 15 sie 2013

Później poszukam jeszcze zdjęć kwitnacej magnolii i wrzuce ponownie, bo widzę, ze znikneły z wątku... Pewnie ImageShack cos namącił Może będzie widać, jaka była przed przycięciem, nie wiem...
Jednak wczoraj kiedy sie jej przyjrzałam, to zauwazyłam, że w miejscach cięć bardzo się zagęściła i - niestety - strasznie szybko odrabia straty... Pewnie do przyszłego roku będzie taka, jak była
Margolka 17:48, 15 sie 2013

Przyniosłam sobie jeszcze z wątku spotkaniowego zdjęcie mojej horti NN, autorstwa Karoliny, bo mi się strasznie podoba

popcorn 18:19, 15 sie 2013

No, cudna ta hortensja Śliczne masz te rododendrony! I jaki wypasiony warzywnik!
pozdrawiam!
Mathildis 18:54, 15 sie 2013

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad skrzyniami na warzywa, ale jeszcze nie znalazłam miejsca by je ulokować dla warzywek musi być dobra ziemia i słoneczko, a u mnie i jednego i drugiego brak Zazdroszczę tych plonów - może już na następną wiosnę coś wymyślę