Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Margarete 00:31, 14 maj 2013

Debra napisał(a)
Małgosiu, witaj. Cieszę się, że podoba Ci się to moje zestawienie pęcherznic i liliowców. Ja też je bardzo lubię. A jak jeszcze pojawią się żółte i bordowe kwiaty liliowców ......
Dzięki też za pochwały moich drewnianych wyczynów!

Co do tamaryszka - jako roślina strefy śródziemnomorskiej kocha słońce, może rosnąć w marnej ziemi, nie jest wymagająca. Ma bardzo głeboki system korzeniowy, więc susze mu nie straszne.
Jest krzewem lub drzewem, może dorastać do paru metrów.
Ja posadziłam swój jako soliter na trawniku

ale te jego pokładające się gałęzie nie za bardzo mi się podobały, stąd zaplotłam te jego pędy i prowadzę na drzewko. Jak na razie pieknie rosnie.

Moim marzeniem jest doprowadzic go do takiej postaci:

Tak prowadzony nie zajmuje aż tak dużo miejsca i moim zdaniem wygląda cudnie

A tak póki co rośnie mój.

Kasiu, dziekuję, Ty w biegu ciągle, jak Ty to robisz, że masz tyle siły

Dzieki za info, jak to z a p l o t ł a ś ? podwiązałas te odstające na boki gałęzie ? mój egzemplarz jest bardzo smukły, taki pojedynczy, długi patyk ,lekko rozdwojony na dole i na gorze... jutro wstawie fotke...może mój juz od razu bedzie rósł jako drzewko...
Debra 10:58, 14 maj 2013

Gardenarium napisał(a)
Oto pomysły jak wzbogacić glebę

Zdrowa gleba = zdrowy ogród i rośliny. To ścisła zależność, o której musimy pamiętać zakładając ogród.

Glebę użyźniamy przy pomocy kompostu, obornika i torfu, które rozsypujemy po terenie i dokładnie mieszamy, przekopując ręcznie lub przy pomocy maszyn.

Do oceny właściwości i zapotrzebowania gleby w kompost pomocny będzie jej kolor. Czarny lub ciemnobrązowy oznacza wysoką zawartość materii organicznej, czerwony lub żółty wykazuje dobre napowietrzenie i nawodnienie, ale za mało materii organicznej, kolor biały pokazuje ogólnie pogorszony stan żyzności, natomiast kolor szaro-siny oznacza martwicę glebową, która mogła się znaleźć na skutek nieprawidłowego przemieszczania warstw gleby w trakcie budowy. Te dwa ostatnie kolory oznaczają niewłaściwe warunki dla rozwoju roślin.

Pogorszony stan żyzności da się naprawić w krótkim czasie przy pomocy użyźnienia gleby. Natomiast martwicy glebowej nie da się już wystarczająco poprawić. Zawsze będzie to dawało niekorzystne objawy w postaci złego stanu roślin lub ich zamierania. Przeżyją tylko te najbardziej wytrzymałe.

Oraz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Danusiu, dziekuję za wizytę u mnie i ciekawą odpowiedź w sprawie gleby.

Magdo, jak pisze Szefowa, bez dobrej gleby ani rusz.
Ja nie stosuję po pierwsze żadnych 'przykrywadełek', ziemia pod roslinami jest goła, co wymaga ciągłej pracy, ale efekty są.

Co robię?
1. Dosypuję regularnie kompostu, albo bardzo żyznego czarnoziemu.
2. Przekopuję ziemię wokół roślin z dodaną ziemią
3. Przynajmniej raz w tygodniu spulchniam ziemię łopatką, usuwając chwasty.
4. Dbam o utrzymanie stałej wilgotności ziemi.
5. Nie stosuję nawozów chemicznych, tylko naturalne.

W pierwszym roku po przejęciu działki w 2011, było dokładnie tak jak pisze Danusia - rośliny zamierały, albo były straszliwie marne. Nie warto się spieszyć z sadzeniem, szkoda funduszy i samych roślin.
Najpierw naprawdę trzeba popracować nad stanem gleby. Tam gdzie masz truskawki i łubin, najlepiej byłoby to przekopać i zostawić z łubinem jako nawozem zielonym. Usunąć tylko korzenie truskawek, bo się odrodzą. Dosypać dobrej ogrodniczej ziemi i zostawić. Siać i sadzić za rok.
Debra 11:03, 14 maj 2013

Margarete napisał(a)

Dzieki za info, jak to z a p l o t ł a ś ? podwiązałas te odstające na boki gałęzie ? mój egzemplarz jest bardzo smukły, taki pojedynczy, długi patyk ,lekko rozdwojony na dole i na gorze... jutro wstawie fotke...może mój juz od razu bedzie rósł jako drzewko...

Zaplotłam jak warkocz
Miałam 3-4 pędy, zaczęłam od samego dołu, przeplatając dośc ściśle te pędy. One są bardzo elastyczne, nie są kruche, nie łamią się. Na wysokości 10m od ziemi założyłam pierwszy oplot z delikatnego drutu (takiego w plastikowej osłonce, jakiego używa się do podwiązywania roslin). Potem plotłam dalej do pożądanej wysokości, na koniec założyłam drugi oplot, przymocowałam do palika i rośnie.

Jesli Twój jest rozdwojony na dole, nie bedzie rósł jak drzewo, tylko pójdzie na boki, taki półleżący krzew będzie. Żeby miał pień, musisz go poprowadzić na własny pień przez zaplecenie tych rozdwojonych pędów. Zobaczę zdjęcie, to będę wiedziała.

Wklej u siebie, zaglądam
madzielena 11:18, 14 maj 2013

Debro przekopać ten teren z łubinem na jesień i pozostawić w skibie na zimę, czy tak?

Tak jak wspomniałam, widziałam u Mai rosahumus i polecano go do polepszania jakości gleby, ale czy w istocie działa tak jak obiecuje to producent?

A co do tamaryszku, nadaje taki miły klimat - drzewko w poświacie
Debra 11:21, 14 maj 2013

kitek81 napisał(a)
No i kwiatów niby nie lubi, a wszystko jej kwitnie

Kasiu, azalia to nie kwiat )))))

A kwitnące byliny np. ubiorka, to ja mam, bo ma piękne zielone kępy. A że kwiaty są przez jakiś czas...

No tak, mam jednak sporo kwiatów, dzisiaj powinnam już mieć Przetaczniki goryczkowe w pełnym rozkwicie
Muszę też dzisiaj zrobic zdjęcie mojej lawendy. Kupiłam 10 krzaczków Hidcote blue za radą Agniejszki z Jurajskiego, były takie suche sierotki, a teraz burza szaro-zielonych listków, pieknie rosna w słoneczku.

A właśnie Agnieszko, miałaś rację z tym zapachem berberysów. One rzeczywiście pachną, ale nie jest to zapach intensywny, wyczuwalny raczej tylko z bliska i zgodzę się, można go nie lubic. Jest słodki, dziwny, mdły, ale szczególny, ja powoli zaczynam lubić i wyłapywac go jak jadę na rowerze przez warszawskie parki. Tu jest gąszcz berberysów tych wielkich, jak Atropurpurea.
Debra 11:36, 14 maj 2013

madzielena napisał(a)
Debro przekopać ten teren z łubinem na jesień i pozostawić w skibie na zimę, czy tak?

Tak jak wspomniałam, widziałam u Mai rosahumus i polecano go do polepszania jakości gleby, ale czy w istocie działa tak jak obiecuje to producent?

A co do tamaryszku, nadaje taki miły klimat - drzewko w poświacie

Magdo, tzw. poplon letni, to taki co sieje się póżnym latem i zostawia w glebie do wiosny. Możnaby dosiać jeszcze łubinu żółtego i niebieskiego po przekopaniu, ładnie by to wyglądało latem, a na jesieni przekopać i zostawić na zimę.

Co do Rosahumusu, to czytałam rozmaite opinie, ale żadnych rewelacji. Podobno szkoda pieniędzy, ale nie mam własnego doświadczenia w tym zakresie.

Ja ostatnio eksperymentowałam z Biozłotem - naturalnym ekstraktem z torfu ukraińskiego. Moim zdaniem działa i to jak!
Jest stosunkowo tani, łatwy w stosowaniu, polecaja go ogrodnicy z doświadczeniem.
Info tutaj:
http://www.biozloto.pl/
Robertop 11:50, 14 maj 2013

Witaj Debro. Gdzie kupiłaś to Biozłoto? W internecie czy w sklepie?
Debra 19:49, 14 maj 2013

Robercie, w internecie. Jak bedziesz chciał namiary na sklep, wyślę Ci na pw. bo chyba na Forum to jednak nie mozna, chociaż nie jestem pewna.
Ja osobiscie polecam. Do tego widzę wyraźną różnice w obecności pasożytów. Po prostu ich nie ma!
Robertop 20:02, 14 maj 2013

Debra napisał(a)
Robercie, w internecie. Jak bedziesz chciał namiary na sklep, wyślę Ci na pw. bo chyba na Forum to jednak nie mozna, chociaż nie jestem pewna.
Ja osobiscie polecam. Do tego widzę wyraźną różnice w obecności pasożytów. Po prostu ich nie ma!

Ślij adres sklepu.
Debra 20:21, 14 maj 2013

Robertop napisał(a)

Ślij adres sklepu.

Wysłane na pw.

Obeciałam dzisiaj zdjęcie Przetacznika goryczkowego. Jest, chociaż jeszcze daleko mu do pełnego rozkwitu.

Ta kudłata zielona masa to przetacznik Veronica Spicata Christa i Szałwia omszona.

Moje lawendy pod Flammentanz

Irysy pod Aronią, przed nimi Gajowiec żółty

Kwitnąca Aronia