Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 20:30, 12 maj 2013

jotka napisał(a)

Ja najwygodniejszą i najkrótszą trasą mam około 15 km Poprzednie lata te 30 km dziennie przeplatane praca na działce dobrze mi robiło Mam nadzieję wrócić jeszcze do tej przyjemności, ale na razie ze względów zdrowotnych nie mogę ...

Życzę Ci byś mogła wrócić jak najszybciej do tej przyjemności, bo to najlepsze lekarstwo na wszystkie problemy - tak ja mam, ale wiadomo, czasem zdrowie ma swoje zdanie
Margarete 12:38, 13 maj 2013

Witaj Debro,
wpadłam do ciebie po inspiracje i nie pomyliłam sie, fajnie wygląda pęcherznica skojarzona z liliowcami, podoba mi sie osłona słupa z kapliczka - ty to umiesz pracować w drewnie - podziwiam nieustajaco !
Mam pytanie dotyczace tamaryszka, widziałam u ciebie, a ja dostałam w ubiegłym roku w prezencie, zadołówałam jesienia w ziemi, oryłam doniczke bo nie zdązyłam wkopac na własciwe miejsce, a teraz zastanawiam sie gdzie go umiescic, jest to przecież dość rozległy krzew a z drugiej strony urokliwy wiosna, takie leekie, puchate,rózowe sa te gałezie wiec bardzo zdobi ogród. W jakich okolicach ty masz swok=jego ? cien czy słonce? ołudnowa czy zachodne strona ? jaka ziemia ?

kitek81 15:26, 13 maj 2013

Hej Kochana pisze z autobusu, w drodze do domku
Nadrobilam zaległości i już jestem na bieżąco
U Ciebie jak zawsze miło, sympatycznie, w ogrodzie kolorowo
Pozdrawiam :*
Debra 18:59, 13 maj 2013

Małgosiu, witaj. Cieszę się, że podoba Ci się to moje zestawienie pęcherznic i liliowców. Ja też je bardzo lubię. A jak jeszcze pojawią się żółte i bordowe kwiaty liliowców ......
Dzięki też za pochwały moich drewnianych wyczynów!

Co do tamaryszka - jako roślina strefy śródziemnomorskiej kocha słońce, może rosnąć w marnej ziemi, nie jest wymagająca. Ma bardzo głeboki system korzeniowy, więc susze mu nie straszne.
Jest krzewem lub drzewem, może dorastać do paru metrów.
Ja posadziłam swój jako soliter na trawniku

ale te jego pokładające się gałęzie nie za bardzo mi się podobały, stąd zaplotłam te jego pędy i prowadzę na drzewko. Jak na razie pieknie rosnie.

Moim marzeniem jest doprowadzic go do takiej postaci:

Tak prowadzony nie zajmuje aż tak dużo miejsca i moim zdaniem wygląda cudnie

A tak póki co rośnie mój.

Kasiu, dziekuję, Ty w biegu ciągle, jak Ty to robisz, że masz tyle siły

Debra 19:03, 13 maj 2013

Azalie japońskie kwitną koncertowo

Tawułki Astillbe America rosna jak szalone

Hosty i żurawki coraz większe

Debra 19:09, 13 maj 2013

Jeszcze zdjęcia z dzisiaj.
Ubiorek wieczniezielony jak biała poducha

Do tego odnalazł się kopytnik i zaczął rosnąć! A ten patyczek z listkami to ukorzeniana hortensja.

Tojad Fischera

Kuklik i głogownik

Mój trawiasty zestaw.

kitek81 20:58, 13 maj 2013

No i kwiatów niby nie lubi, a wszystko jej kwitnie
madzielena 23:53, 13 maj 2013

Debro, zauważyłam, że masz piękną ziemię wokół roślinek. Czym ją wzbogacasz?
Chciałam pomóc mojej ziemi (ilastej lub gliniastej).
Gardenarium 23:56, 13 maj 2013

Oto pomysły jak wzbogacić glebę

Zdrowa gleba = zdrowy ogród i rośliny. To ścisła zależność, o której musimy pamiętać zakładając ogród.

Glebę użyźniamy przy pomocy kompostu, obornika i torfu, które rozsypujemy po terenie i dokładnie mieszamy, przekopując ręcznie lub przy pomocy maszyn.

Do oceny właściwości i zapotrzebowania gleby w kompost pomocny będzie jej kolor. Czarny lub ciemnobrązowy oznacza wysoką zawartość materii organicznej, czerwony lub żółty wykazuje dobre napowietrzenie i nawodnienie, ale za mało materii organicznej, kolor biały pokazuje ogólnie pogorszony stan żyzności, natomiast kolor szaro-siny oznacza martwicę glebową, która mogła się znaleźć na skutek nieprawidłowego przemieszczania warstw gleby w trakcie budowy. Te dwa ostatnie kolory oznaczają niewłaściwe warunki dla rozwoju roślin.

Pogorszony stan żyzności da się naprawić w krótkim czasie przy pomocy użyźnienia gleby. Natomiast martwicy glebowej nie da się już wystarczająco poprawić. Zawsze będzie to dawało niekorzystne objawy w postaci złego stanu roślin lub ich zamierania. Przeżyją tylko te najbardziej wytrzymałe.

Oraz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
madzielena 00:18, 14 maj 2013

Dzięki Szefowo Zainteresował mnie rosahumus, ale nie znam nikogo kto by go używał i mógł coś o nim powiedzieć. Czy na takich glebach jak moja też się sprawdzi.